home > koncert > Finntroll + Tyr + Skalmold @ Močvara, 17/09/2013

kontakt | search |

Finntroll + Tyr + Skalmold @ Močvara, 17/09/2013

Night of glorious battle

- zvuči tako "manowarovski" ali sačekajte, naslov je opravdan!

Pitate se kakva je to tutnjava bila u noći 17-og kada je se pola grada treslo. Sjevernjaci Finntroll, Tyr i Skalmold u tro i pol-satnoj svirci pokosili su Zagrebačku publiku i još jednom testirali konstrukciju Močvare visokim decibelima. Prisavljem su odjekivale gitare i mnogobrojni glasovi stopljeni u jedno još jednom promovirajući metal u svom najkvalitetnijem svjetlu.
[ finntroll ]

finntroll   © boris štromar

Očekivanja su bila na minimumu dok sam prilazila Močvari. Doslovno sam ušla "u bitku" bez razmišljanja. Prvu predgrupu (neki bi rekli) bezobrazno sam propustila. Kad si roditelj i moraš "prevrnut brda" u organizaciji čuvanja djeteta da bi otišao na sat-dva opustiti se uz omiljenu glazbu nemaš mnogo vremena za "nabrijavanje", pa dakle u toj priči "pogine" (čitaj: propušta se) i pokoja predgrupa. Napetost oko privatnog života pratila me do ulaza u klub. O Skalmoldu-u sam čula od nekolicine ljudi u dvorištu da su bili odlični pa ću se zadržati na toj konstataciji i nastojati vjerovati tuđim riječima iako nije moja praksa.

Tyr
[ Tyr ]

Tyr   © boris štromar

Uvertira je i preduga pa prelazim odmah na bitno: sjedili smo vani i pijuckali pivo. Ekipice su bile raštrkane u pristojnim konverzacijama. Nije bilo neke prevelike uzbuđenosti. No, nisam niti trepnula a prvim taktovima terasa se ispraznila. Oni koji su zadnji ulazili smijali su se na "manowarski" početak pjesmom "Hold The Heathen Hammer High".…nekima Tyr nije prvi izbor ! Ostala sam ugodno iznenađena reakcijom publike koja je mahom, moram priznati bila mlađa od mene, ali svi od reda znali su riječi i ne samo ove pjesme nego i svake sa set-liste. Baš kao što naslov govori, kao u nekoj slavnoj bitci ruke su vječno bile u zraku - stotine sjena rogova - Močvarom se orilo i gorilo! Karakteristike benda za pohvaliti su: dosljednost, odlična tehnička izvedba gdje se osjeti da dečki ovo ne rade bez veze; uigrani su, energični, odličnog raspoloženja i volje te nepobitno se mora priznati kako ovo rade fakat iz gušta. Uostalom oni već postoje od 1998! Dakle rođeni u razbuktavanju folk metala.
[ Tyr ]

Tyr   © boris štromar

Dalje: scenski nastup također za pohvaliti - komunikacija s publikom za zavidjeti, pjesme su pitke, tečne, pjevljive i lako pamtljive - a tome pridonosi naravno i engleski kao baza. Out-fit? Priceless - posebno istetoviranog i pretjerano prekrivenog zakovicama gitariste Terji Skibenæs-a koji svojom napuhanom zurkicom podsjeća na David Gahana (Depeche Mode) iz spota It's No Good - samo u nekoj parodičnoj metal verziji. Tko je gledao Ugly Americans? Ne znam zašto ali me njegova pojava kao da je ispala iz tog crtića!  No zapravo mi je to poprilično cool jer se lik zna s time jebeno nositi. Sve skupa je za čistu peticu. Ali s malim minusom. Jedina zamjerka, ne samo mene nego i većine prisutnih jest: vokal. Jednostavno nije dobar niti se uklapa i pomalo kvari cjelokupnu priču ovog fakat potentnog i kvalitetnog benda. Heri - nazad u klupu, 1! Navodno je te večeri čak dobro i zvučao pa su s podsmjehom komentirali: "Čini se da je napokon uzeo satove pjevanja!"

Cijelom svojom izvedbom Heri je brbljao s publikom. Bend je konstantno bivao na visokom energetskom nivou i naboju, animirao i poticao raspoloženje da je publika gotovo od početka do kraja pjevala u jednom dahu. Šamarala ljude svojim dugim kosama. Divljanje je proključalo. Puno dima, znoja i buke. Neki su pogubili svoju glavu. Unatoč vokalnoj manjkavosti - Oduševili su me! I napokon, kako reče jedan cmar-net forumaš, s obzirom na status na metal sceni i godinama iskustva u svom dupetu Tyr bi konačno trebali prestati biti predgrupa bilo komu i napokon imati samostalne turneje!
[ Tyr ]

Tyr   © boris štromar

Pjesme sa set liste (one koje sam zapamtila):
Hold the Heathen Hammer High
Blood of Heroes - s novog albuma "Valkyrja"
Tróndur Í Gøtu
Mare of My Night - s novog albuma "Valkyrja"
Sinklars Vísa
Another Fallen Brother - s novog albuma "Valkyrja"
Shadow of the Swastika
Valkyrja - s novog albuma "Valkyrja"

Finntroll
[ finntroll ]

finntroll   © boris štromar

Ako vam se čini da sam Tyr-ov nastup opisala previše u superlativima pomnožite to s dva i dobit ćete opis za Finntroll-ov nastup. Tome kumuje pretpostavljam i alkohol jer do trećeg benda mnogima se zaredaju i pive. Ali zbog osude moje izjave od strane fanova ovog sad već veteranskog benda - pionirskog predstavnika koji je utro put folk metalu u svijetu - povući ću crtu i svečano obećati da ću im posvetiti isti blok teksta kao i Tyr-u, ako ne i veći - sazdan od budnog proučavanja njihovih ostvarenja kroz kratak opus unutar koncertnih sat i pol vremena. Za razliku od Tyr-a, Finntroll sve, ama baš sve pjeva na izvornom Švedskom jeziku. Oduvijek sam smatrala stvarno hrabro i hvale vrijedno kad se netko ne odriče svojih korijena (poput mene - ja sam s Banije i nikad se ne odričem svog osebujnog "otezanja") u bilo kojem smislu pa makar i samo radi vjerodostojnosti tematike/đira/furke - u ovom slučaju oni robuju trolovskim, heh! . Na stranu to, istina je zapravo da je osnivač Katla vjerovao da na taj način bolje interpretira skandinavsku povijest i tradiciju. I stvarno - priznajem, ima nešto egzotično i vanvremenski u njihovim pjesmama - osim tekstom i samim načinom pjevanja - Vreth vraški dobro growla, a screaming mu je demonski mračan. Bend je na sceni naravno, sve do jednoga, bio u punoj "ratnoj spremi"…upravo kako ih vidite na cover-ima CD-a ili plakata - pljunuti su bili i na stage-u. Od odjeće, perika, oslikanih lica pa do sitnijih detalja…i jasno karakteristična Vrethova odora kaki-boje. Čak su i uši stavili za koje sam se pitala; ne smetaju li im takvi nespretni detalji na tijelu? Jer jedno je kod nas žena šminka, a drugo je doslovno komad plastike prilijepljen nerijetko nekim drugim preparatom osim ljepilom. U backstage-u se svašta dešava vjerujte mi. No to sad nije bitno. Jedna bitnija razlika koju moram spomenuti jest razlika studijske i scenske izvedbe. Dok jedni kažu kako su u živo puno bolji, ja bih rekla da su na CD puno konkretniji, precizniji i razlučiviji - tu se ipak osjete stilske nijanse i raznolikost pjesama…dok se u live izvedbi sve stopi u jedno monokromno klupko koje kad se zakotrlja do kraja se drže iste intonacije i nema odmora. Ne kažem da je to loše, ali da mi se zaredaju tri ovakva njihova koncerta mislim da bi mi se brzo izlizali i dosadili.
[ finntroll ]

finntroll   © boris štromar

Je, Finntroll je specifičan bend sa specifičnim stilom i na kraju krajeva i specifičnim načinom izvedbe koji ne trpi prevelike odmake. Ponekad nas, eto kao kod njih, usko opredjeljenje ograničava. Ipak rekla bih sada nešto svjetliju iliti romantičniju konstataciju i opislala ih nekako poput Thor-a kada svojoj djevojci zemljanki objašnjava "da je u Asgaard-u Magija i Znanost - JEDNO…" tako bih i ja na nježniji način predočila njihovu glazbu - oni su uistinu odlično spojili metal, prirodu, skandinavski folk, finsku mitologiju i paganizam, bez ijednog vidljivog šava. I tu se fluidno premjeravaju razni aspekti gdje tu i tamo naizmjeničnu ali ritmičnu prednost imaju pozitivni i negativni aspekti. Zločesto veseljaštvo je No.1. - ono vas jednostavno omami i ne možete se oteti kontroli. Apsolutno svi, manji ili veći fanovi, i oni koji ih uopće ne slušaju imaju iste reakcije; poput one nakon višegodišnje apstinencije bez...kajaznam…nadopuni rečenicu s čime želiš ;-) Slatkog? Luduje se, smije, divlja, abnormalno vrišti, obuzmu te napadaji nekontroliranih pokreta, mahanja glavom, …lupanje srca, neopisiv poriv za izbacivanjem suvišnog stresa i energije …i sve drugo što uz pojam metala ide jel? U tome je uostalom i poanta. Uz njihovu svirku imaš priliku potpuno otpustiti kočnice bez fatalnih posljedica. Močvarom se upravo takav scenarij odvijao u tih predobrih sat i pol humppa-folk-metal showa! Jedino - pazite se toga u kombinaciji s alkoholom, ili medovačom koju oni promoviraju u velikim količinama.

Osobno me najviše obradovala pjesma Jaktens tid
[ finntroll ]

finntroll   © boris štromar

Bila njihov obožavaoc ili ne, i oni su od mene zaslužili odličnu ocjenu. U usporedbi s Tyr-om - ipak imaju nijansu slabiju, ali svakako ću njihovo sljedeće gostovanje zabilježiti pod "obavezno".

Set lista Finntroll-a:
Blodsvept
Solsagan
Mordminnen
Ett folk förbannat
Dråp
Slaget vid blodsälv
En mäktig här
Intro
Svartberg
När Jättar Marschera
Under bergets rot
Nedgång
Skövlarens död
Skogsdotter
Häxbrygd
Trollhammaren
Bis:
Nattfödd
Jaktens tid
Svampfest

bubimirka // 20/09/2013

> vidi sve fotke // see all photos


PS: Fotke uskoro stižu
Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]
  • 19/04/2024 | zg, tvornica
    jonathan
  • 19/04/2024 | zg, močvara
    diocletian (new zeland)
    sitis (zg)
    snØgg (slo)
    häxänking (vž)
  • 19/04/2024 > 21/04/2024 | zg, studentski centar
    27. izdanje crš - zagreb comic cona
    ------------------------
    kevlar bikini
    luxus lord
    ka'rah
    biciklić
    jura klavijatura
    ciroza jetre
    gretta
    no more idols
    stare pizde
    pater papula
    ---------------
    ulaz je sasvim besplatan.
  • 20/04/2024 | zg, močvara
    indie-rock
    -----------
    widowspeak (usa)
  • 20/04/2024 | [srbija] novi sad, studio m
    knjižara bulevar books:
    -------------------
    dreddup (ns)
    mrt (ns)
    >> najawa @ terapija.net

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*