home > koncert > Frank Turner and the Sleeping Souls + Lucero @ Rockhall, Esch-sur-Alzette (Luxembourg) 21/09/13

kontakt | search |

Frank Turner and the Sleeping Souls + Lucero @ Rockhall, Esch-sur-Alzette (Luxembourg) 21/09/13

Nikad ne znate kamo će vas život odvesti. Da mi je netko prije kakvih deset-petnaest godina rekao da ću živjeti i raditi u neobičnoj državi zvanoj Veliko Vojvodstvo Luxembourg mislio bih da je lud. Eto, karijera i život nedavno su me preselili u tu neveliku zemlju daleko na zapadu Europe. Sa svime time se nekako lijepo poklopilo da je prvi koncert koji je bio na rasporedu svirki u Vojvodstvu nakon moga dolaska bio upravo nastup našeg starog prijatelja Franka Turnera i njegova prateća benda The Sleeping Souls u dvorani Rockhall u drugom po veličini luksemburškom gradu Esch-sur-Alzette.

Inače, Veliko Vojvodstvo cijeni rock and roll kao dio glazbene i društvene kulture pa sukladno tome u financiranju rada toga komfornog glazbenog zdanja poznatog kao Rockhall (koji se, primjereno nalazi u ulici koja se zove Avenue du Rock and Roll) sudjeluje i luksemburško ministarstvo kulture. Iste večeri nastupili su i nijemci Seeed, ali je sva organizacija oko ovih događaja bila na zavidnoj razini. Karte za vlakove po cijelom (ne)Velikom Vojvodstu besplatne su ako imate kartu za koncert, a od željezničke postaje u Eschu do Rockhalla vozi posebni autobus. Atmosfera je festivalska uz mnoštvo ljudi i štandova oko ulaza. Rock koncerti sastavni su dio života Esch-sur-Alzettea, a meni se čini da ću u mjesecima koje slijede često zalaziti u Aveniju Rock and Rolla.
[ Frank Turner ]

Frank Turner   © lovel

Prije Franka zagrijao nas je odlični bend iz Tennesse-a Lucero. Nekoliko oldschool rockera predvođeni mladim frontmanom u stilu Briana Fallona, sviraju žestok i stilski vrlo čist rock and roll. Iako su mi se na prvi mah učinili kao band za tulume i motorističke zabave, bravuroznost i kvaliteta njihove svirke svrstavaju ih uz same velikane kvalitetnog muziciranja kao što su Bossov E-street band ili Dave Matthews band. Lucero stvarno daju sve od sebe i znaju napraviti atmosferu. Na zadnjoj stvari im se pridružio i Frank Turner i atmosfera je postala stvarno nabrijana.
[  ]

  © lovel

Već oko 21,30h (prilično točno, jer raspored se u ovoj zemlji mora poštovati) na stage se popeo i Frank Turner. Počeo je žestoko sa "I still believe" ,a nastavio sa "Reasons not to be an idiot". Nakon toga je odsvirao nekoliko stvari sa svog recentnog albuma "Tape deck heart ". Publika je reagirala vrlo energično i Frank je nastavio s nizanjem klasika svoje već prilično impresivne karijere. Uz već standarno poznate Sleeping Soulse predstavio nam je i novoga ritam gitaristu koji je uskočio u bend jer sam Frank zbog ozljede leđa ne može svirati gitaru. Unatoč zdravstvenim problemima, Frank je i dalje sa stagea emitirao svoju beskrajnu energiju. Setlista je uključivala skoro sve Frankove klasike (izostavio je The Ballad of me and my friends, ali mu se može to oprostiti s obzirom na sve ostalo što je odsvirao), a vrhunac atmosfere nekako je bio na "I knew Prufrock before he got famous" a taj je vrhunac trajao sve do kraja tih 110 minuta koncertne ljepote.

Naravno sve to nije prošlo bez Frankovog tipično britanskog humora u pauzama pjesama. Poznato je kako je Frank dobro pripremljen za publiku pred kojom nastupa, tako je, svjestan da se nalazi u najinternacionalnijem okruženju u Europi postavio pitanje ima li pravih Luksemburžana u publici. Nakon što se na to javilo otprilike desetak posto publike Frank je pozvao i sve Nijemce, Francuze i Belgijance da se jave, te je uz opće oduševljenje i puno smijeha otpjevao "Eulogy" prepjevanu na malo govorenom luksemburškom jeziku (koji zvuči kao iskrivljeni njemački). Bila je to prilika da nas podsjeti kako je nevažno koje smo nacije i što sve nosimo s time, to sve ostavljamo vani jer smo tu zbog dobrog rock and rolla. Bio je to ulazak u jednako ekstatični defile koncerta uz "Broken piano" i "Photosynthesis". Encore je završio sa "Four simple words", ne ostavljajući nikoga u Rockhallu ravnodušnim.
[  ]

  © lovel

Prvi puta sam Franka Turnera slušao na Teraneu u Šibeniku, drugi puta na Dirty Old festivalu u Velikoj, a sada zapravo prvi puta kao main event u Esch-sur-Alzetteu u Luxembourgu. Zapravo, krajnje neočekivan slijed lokacija. Nadam se da ću ovoga veličanstvenog performera imati prilike još koji put slušati na nekoj jednako neočekivanoj lokaciji.

lovel // 23/09/2013

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Godspeed You! Black Emperor @ Tvornica, 23/04/2024

Godspeed You! Black Emperor @ Tvornica, 23/04/2024

| 26/04/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*