home > koncert > VIOLATE, FLESH, EMPHASIS @ Vintage Industrial bar, Zagreb, 4/12/2013

kontakt | search |

VIOLATE, FLESH, EMPHASIS @ Vintage Industrial bar, Zagreb, 4/12/2013

Jednu od hladnijih ovosezonskih večeri kad nam se zima već naveliko približava prvo su zagrijali zagrebački trojac FLESH koji su se nekad davno zvali Full Throtle. Gledao sam ih početkom 2009. u Saxu na Novom zvuku zajedno s Punčkama, Disident i Interzone. Od tada se ništa bitnije nisu stilski promijenili, no očvrsnuli su i narašpali moćniji heavy zvuk, ali po imageu su izvršili znatne rošade. Basist i pjevač Radokindja Nikolić sada ima dugu valovitu kosu, a gitarist Matej Van Matanović koji je nekad imao izuzetnu crnu grivu, čini mi se da je sad potkresan možda na ćelu (cijelo vrijeme je nosio vunenu kapu). S vremenom su posve detaljizirali zvuk i tehniku u tančine tako da smo imali prilike čuti dva iznimno uzbudljiva elementa u njihovoj glazbi - fantastičan vokal na granicama Gillana i Ronnie James Dia katkad u falsetu, te odličnu gitaru koja bježi od heavy klišeja s mnogo staccata i solaža tek rijetko ili gotovo sporadično kompresirajući neke standardne riffove.
[ Flesh ]

Flesh   © horvi

Ova upečatljiva kombinacija u srazu s ponekim kompleksnijim aranžmanskim zahvatima od očitih utjecaja Iron Maiden i Saxon do Deep Purple i hard-rocka zna se iznenađujuće zavući i u stoner - iz uglavnom umjerenih, znaju odšetati i u sporije tempove. A jedna je pjesma bila i frenetično brza poput Motorhead. Nedavno su objavili prvi singl, snimili su debi album čiji izlazak se očekuje negdje nakon Nove Godine, a od starih materijala još iz vremena Full Throtle izveli su "Starblind" i "Striker" (ranije se zvala "Easy rider - heavy striker"), te obradu Judas Priest "Victim of change" na bisu kojeg je iznudila publika.
[ Flesh ]

Flesh   © horvi

Sviraju odlično, imaju jako dobru komunikaciju s publikom, ponešto rade i na klasicizmu scenskog nastupa u okvirima standardnog hard/heavy stila, te su bez ikakve sumnje od mojeg posljednjeg susreta s njima napredovali u čizmama od 7 milja. Čekamo album...
[ Emphasis ]

Emphasis   © horvi

Čakovečki EMPHASIS, također trojac, otpočeli su svoj nastup u potpunom mraku. Jedino svjetlo koje je dopiralo bile su crno-bijele video projekcije, doduše nerazgovijetne (ljudi, zgrade, vrlo tmurne i sive slike i projekcije), a tako je ostalo i tokom cijele svirke. Ispočetka se njihov post-rock s razvijanjem teme iz laganog uvoda punog staccata, razgranati ambijent i bogata atmosferičnost gitarskih delay/echo efekata, te erupcije s distorziranim riffovima koji se pretvaraju u post-metal doimali veoma prijatno, posebice kada su nadodali nekoliko spoken-word samplova (mada bi efektnije zvučalo da ih sami interpretiraju i barem nešto mrmljaju u mikrofon), no kasnije se ovaj njihov obrazac preobrazio u priličnu dosadu. Uočljivo je da se neprestano vrte u jednom minimalističkom krugu od kompozicije do kompozicije koje traju po 7-8, a i više minuta, pa je konac svirke uspjelo dočekati tek 20-30 ljudi. Fino ih je poslušati maksimalno u dva instrumentala, a moglo bi i više kad bi uspjeli prebroditi obrazac u kome se kreću okrenuvši ga u neke druge smjerove. Ovako imaju samo jednu liniju koja se svodi na lagani uvodnik, uspon, erupciju strasti, pad i finiš. Školski odrađeno.
[ Emphasis ]

Emphasis   © horvi

Nisam se niti okrenula a Good Vibrations su došli na portale svih analognih i virtualnih medija. Bombastičnim naslovima na sva zvona se hvali program koji su unijeli u popularan Vintage Industrial Bar dvojac neobjašnjive poslovne kemije - Perica&Branimir i zauvijek promijenili tijek povijesti Zagrebačke rock scene. Iako nam recka kasni, prašina nakon ovog koncerta još se nije slegla - a kako se ono kaže: "iza dobrog konja …!"

4.12. GV nas je počastio koncertom triju bendova, istina stilski vrlo različitih ali čini se da je baš to taj "tajni sastojak" koji daje dinamiku Vintage-u i pridonosi tolikoj popularnosti njegovog programa jer nas gotovo uvijek iznenadi neobičnim kombinacijama. A dokaz tome je i "krema rock scene" koja u sve većem broju posjećuje GV. pa mi je eto baš lijepo bilo vidjeti, među ostalim, i Tomislava Vučetića (Anesthesia) koji je također došao podržati mlade rock/metal snage. Spojiti nepopravljive ali nenadjebive old school heavy metalce Flesh, post metal instrumentaliste Emphasis i thrash-ere velikih muda s nijansama starog Egipta bilo je i više nego smiono, da ne kažem "eklekticistički". No s obzirom na fenomenalan rezultat te odličnu reakciju publike na mijene stilova koji vode tijelo od euforije i prštave energije, kroz smiraj pa opet do sasvim čvrstog i nepokolebljivog galopa (poput neke ekstravagantne priče s pomalo neuobičajenom fabulom) - opet moram ponoviti što sam već rekla u prijašnjim izvještajima - kamo sreće da je više ovakvih dobrih programa ala "tri u jednom" - kvalitetna glazba, dobar klub, odlična vibra i k tome za malo para. Dokaz da za kulturu tj pravu kvalitetu ne treba mnogo, samo dobra volja.

Dok su prva dva benda bila prepuštena na milost i nemilost osebujnom peru našeg Horvija, o Violate evo pišem ja. Nakon podrobnog intervjua s Darijem Bulatovićem (frontmen Violate) u kojem ste mogli već puno toga saznati o najnovijem albumu, bendu, privatnoj i profesionalnoj pozadini te što šta drugog, nije dakle potrebno puno govoriti u tom smjeru. Iako bih ga ja još što tšta htjela pitati…pređimo mi na bitno. Tko, što, gdje, kada, kako i zašto…
[ Violate ]

Violate   © horvi

Violate je koncert otvorio poput pješčane oluje - jednom mračnom i dubokom pjesmom "Burn the Memory" https://www.youtube.com/watch?v=mlEYuG-59KQ - naslovna stvar novog albuma koja je tjednima prije mamila veliku pažnju. Mnogi su se na nju odmah navukli čim je ugledala svjetlo dana svojim spotom. Na koncertu je dočekana s oduševljenjem. Od novih stvari bile su tu glavo-okidačka "Expectations", agresivna "Lack of Trust" - preroštavana mnogo puta a finalna je verzija rođena doslovno u bijesu, zatim "Inspiration" - jedna vrlo osobita stvar što za sam bend ali posebno za Bulatovića o kojoj kaže da joj je najdraža i da predstavlja smjer kojim će bend ići dalje …, Uz stvari s novog albuma svirali su naravno i sa starog demo-a "Sick Addiction" čija je naslovna stvar izazvala opći metež na koncertu. Svojom konotacijom izaziva jake osjećaje i revolt jer govori o vrlo škakljivoj temi - bolesnoj ljudskoj navici laganja. I stare a i nove stvari primijetila sam odišu nekom aurom sjete vezane za prošlost, neugodna iskustva i osjećaje - posebno one negativne - bijes, ogorčenje, ljutnja - koji su rezultirali stavom "pun-nam-je-kurac-i-sad ćemo-vam-u-facu-reći-što-vas-ide" bez kompromisa i pardona. I sva njihova glazba kao i oni osobno te sam koncert s time je odisao. Kad bi me netko pitao da ih opišem u 3-4 crte, evo: 1. stav - imati muda biti svoj i to odmah reći u lice bez uljepšavanja, s nama nema zajebavanja, 2. zvuk - teška i masna mašinerija, sirovi riffovi, 3. pokret - divlji mosh pit, 4. osjećaj - dubina, ponos, neprijetvornost, iskrenost, samosvjesnost i sigurnost u sebe. No taj stav nije agresivan u samodestruktivnom smislu niti je nezreo kao kod nadurenog djeteta - već to jedno čvrsto i žestoko izražavanje samog sebe bez očekivanja "nagrade". Stare i nove stvari instrumentalno savršeno su se nadovezivale, iako se razlike očituju nekako su fluidno i viskozno "ljepljive". U tehničkom smislu ne bih znala reći ništa…da li je tko krivo udario bubanj ili žicu ali s obzirom na to da je Dario samo nekoliko dana prije povrijedio ruku i doktor mu naglasio da ju ne smije naprezati nekoliko tjedana - u tim uvjetima moram reći koncert je odsvirao ponosno, hrabro i besprijekorno. Pravi ljubitelji koji srcem slušaju glazbu niti ne primijete greške. Svi članovi benda bili su vidno raspoloženi, uzbuđeni ali spremni i uigrani. Bubnjar vas može zavarati svojom sitnijom tjelesnom građom ali ima odličan udarac.
[ Violate ]

Violate   © horvi

Publika je u svakom slučaju bila oduševljena i ponesena. Ne mogu reći da sam ostala iznenađena prizorom da toliko usta u publici doslovno od riječi do riječi prate pjesme. Osim fanova bend su podržale i starije generacije, tako smo u publici primijetili i ozareno lice Darijeve majke kako netremice promatra i ponosno snima svog sina.
[ Violate ]

Violate   © horvi

Zadovoljstvo mi je bilo biti na njihovom koncertu. Zbog odličnih "vibracija" nadam se što prije novoj svirci…gdje god i kada god. Već sada imaju masu poklonika a što će biti dalje možemo samo naslutiti - u svakom slučaju čeka ih lijepa budućnost. Porođajne muke su iza njih, sad slijedi uživanje….

terapija // 07/12/2013


PS: tekst baj bubimirka & horvi
Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*