home > koncert > KIPER + BRAIN PRODUCTION @ Spunk, Zagreb, 07/02/2014

kontakt | search |

KIPER + BRAIN PRODUCTION @ Spunk, Zagreb, 07/02/2014

U petak su svirke prštale na sve strane. Attack, KSET i Vintage samo su neki od klubova koji su tu večer imali zanimljiv program, a mi smo se uputili na koncert Kipera i Brain Productiona. Dva benda od kojih bi članovi jednog, nekim članovima drugog benda mogli biti tate, kolika je razlika u godinama. A osim toga, oba benda prošle godine izdali su nove materijale pa je ovo ujedno bila i mini promocija još uvijek aktualnog materijala. Sve je startalo malo iza 22h i to par minuta nakon što smo uletjeli u praznjikavi Spunk gdje su nam odmah na ulazu u ruke gurnuli cd od Kipera. Potencijalna publika tu večer vjerojatno je odabrala neki drugi klub, dok se u Spunku skupila večinom prijeteljska ekipa ova dva benda. Jest da to bendovima baš i nije najsretnija stvar koja se može desiti, no barem je vladala opuštena atmosfera, a još kad se sjetim kakvih je ovdje brutalnih svirki bilo, na umor i temperaturu te večeri manjak ljudi mi nije uopće smetao.

Prvi su nastupali krčki Brain Production. Bend koji se godinama mučio sa snimanjem debi albuma a nedavno su zajedno sa Ruizom odsvirali koncertu u KSETu, i tad već pokazali što sve umiju na stejđu. Večeras su samo sve to i potvrdili i štoviše, rekao bih da su neke pjesme odsvirane sa ponekom dodatnom zavrzlamom na gitari ili basu i prvo što upada u oči jest to što izgledaju kao da su gladni svirki. Grizu gdje god stignu. Na svakoj pjesmi koja ima onaj pik prije vrhunca (a skoro svaka ima), skakali bi i previjali se, ili pak ubijali na gitarama. Prvenstveno me se dojmilo gledati Tea na tirkiznom basu nalik na Mrletov. Super što u naizgled jednostavne melodije on posred ugura još neku zanimljivu melodičnu minijaturu.
[ Brain production ]

Brain production   © jozić-ćulum

Improvizira sa pjesmama i u nekima koje i ovako zvuče dovoljno zanimljivo, on nađe prostora ne bi li svoj dio odradio još bolje. Usred mješavine ponekad teških ili pak poletnih melodija pankerskog ili grungerskog, čak i stonerskog zvuka koji su u stanju isporučiti, na iste stvari još se odlučuje i gitarist Kristijan u stvarima kao što su Xodia ili Dead desert koje su kao stvorene za razna brljanja. Jedino se novopridošli Nino na dodatnoj gitari još ne odvažuje na nekakve solaže ili improvizacije sa melodijom, mada prostora ima, i kad bi se Kristijan i on kliknuli i totalno se prepustili pjesmama, vjerujem da bi rezultat bio još bolji nego što je sad.
[ Brain production ]

Brain production   © a.aktivna

Razglas u onom malom prostoru i nije baš bio na nivou pa nam je u ušima zujalo već nakon pola sata svirke, a kako se njihov set biližio kraju, Skender je sa kablom mikrofona koji je tu i tamo znao prekidati imao sve veće probleme. Trebao je prije zgrabiti Teov mikrofon i ovaj baciti sa strane, no nema veze. Jednu pjesmu čak su i zajedno otpjevali na jednom mikrofonu i usred liste sa albuma ubacili i jednu od Atomskog Skloništa. Za kraj su kresnuli još jednom ''Ševe i stabla'' umjesto ''Vidi mi lice'' koju jedinu nisu odsvirali i to je bilo to.
Pauze nikakve a Teo je najavio Kiper koji su ih i zvali na ovu svirku.

Kiper su prošle godine za Geenger Records izdali svoj ''Spori i živi'' no moram priznati da prije ovog nastupa nisam često slušao ovaj bend. Najveći problem bio mi je što sa onako sprženim bubnjićima nisam mogao dobro razaznati njihove pjesme. Dugo su na sceni. U ovom bendu od 2007. godine, no prije toga prolazili su kroz razne bendove. Ono što sam uspio poloviti i razaznati mirisalo je na dobar punk-rock, no tekstove uglavnom nisam više razumio makar su svi na hrvatskom. Na trenutke isto tako nisam razumio niti Brain production koje sam preslušao puno puta i znam im tekstove. Dobro da smo dobili cd zadnjeg albuma, pa sam ih bolje proučio tek kad smo se vratili doma.
[ Kiper ]

Kiper   © a.aktivna

Ono što se moglo isčitati iz svirke bilo je to da su Kiper izgledali nešto manje energični i ne tako puni elana kao bend prije. Nekako nonšalantno, pogotovo sa strane Jage na vokalu. Ipak dio pjesama koje sam koliko toliko uspio razluičiti, zvučale su veoma dobro. Pogotovo jer nemaju tu početnu boljku kao BP i puno su odriješitiji s dvije gitare, a ponekad isto koriste i prateće vokale. Sam nastup čini mi se da je trajao nešto kraće nego što su svirali krčani prije njih, no iskreno, da je svirao bilo tko drugi, na ovakvom razglasu jednostavno nisam više bio sposoban čuti onakvu glazbu kakvu je bend zamislio da bi trebala biti.
[ Kiper ]

Kiper   © a.aktivna

Da je tu večer slučajno ponuda koncerata u Zagrebu bila oskudnija vjerojatno bi Spunk bio puniji, dok ovako izgleda da su Trobeci i Brujači u KSETu vjerojatno pokupili veći dio kolača. Na kraju smo svi zamoljeni da se preselimo u Prostor Do, no iz par razloga smo odbili i otišli kući. Do idućeg susreta s nekim od bendova... the end.

mario m. // 10/02/2014

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Nova Rock - 2019

Nova Rock - 2019

| 25/06/2019 | martin horvatić |

>> opširnije


cover: Black Lips @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 12/06/2019

Black Lips @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 12/06/2019

| 19/06/2019 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Fanfare Ciocarlia @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 11/06/2019

Fanfare Ciocarlia @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 11/06/2019

| 17/06/2019 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: BLACK REBEL MOTORCYCLE CLUB + THE VACANT LOTS @ Tvornica, Zagreb, 13/06/2019

BLACK REBEL MOTORCYCLE CLUB + THE VACANT LOTS @ Tvornica, Zagreb, 13/06/2019

| 15/06/2019 | pedja |

>> opširnije


cover: KRIES @ MSU 8.6.2019.

KRIES @ MSU 8.6.2019.

| 09/06/2019 | tomislav |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]
 • 24/06/2019 > 26/06/2019 | zg, inmusic festival
  the cure
  foals
  suede
  garbage
  the hives
  johnny marr
  lp
  thievery corporation
  kurt vile & the violators
  frank turner & the sleeping souls
  peter bjorn and john
  skindred
  zeal & ardor
  lysistrata
  super besse
  fontaines d.c.
  black honey
  gato preto
  siddharta
  the ills
  run sofa
  kandžija i gole žene
  mangroove
  edi east trance blues
  phantasmagoria
  bang bang
  ichabod
  billie joan
  stephany stefan
  the gentleman
  >> najawa @ terapija.net
 • 26/06/2019 | zg, attack
  the hills mover
  >> najawa @ terapija.net
 • 28/06/2019 > 29/06/2019 | [srb], rtanj
  17. mount of artan fest
  --------------------------
  la morte viene dallo spazio iz italije
  sex blender iz ukrajine
  void forger iz rumunije
  madvro iz smedereva
  negative slug iz hrvatske
  pree tone iz ukrajine
  desert runners iz grčke
  hesperian death horse iz hrvatske
  >> najawa @ terapija.net
 • 03/07/2019 | zg, šalata
  whitesnake
  >> najawa @ terapija.net
 • 05/07/2019 > 06/07/2019 | st, ljetno kino bačvice
  fibra festival
  --------------
  psihomodo pop
  jonathan
  letu štuke
  juggernaut
  urban & 4
  boris štok
  nipplepeople
  bojana vunturišević
  >> najawa @ terapija.net

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*