home > koncert > DISKODELIJA + JONATHAN @ Gričevanje, 28/05/2014

kontakt | search |

DISKODELIJA + JONATHAN @ Gričevanje, 28/05/2014

Ove lagano kišne večeri u sklopu Gričevanja pod manjim šatorom su nastupili šibenska Diskodelija i grupa iz Rijeke, oko koje se u zadnjih par mjeseci stvorio veliki hype, Jonathan.

Diskodelija je na pozornicu izašla u 21h, ali nastup im je imao totalno pogrešan zvuk, ponajviše zbog vokala koji je bio jednostavno pretih. Kako ga je "pojeo" ostatak instrumenata, nisam mogao razaznati pjeva li na hrvatskom, engleskom ili bilo kojem drugom jeziku. Grupa nastupa u postavi synth, bas/vokal, gitara i bubnjevi. Cura koja je svirala klavijature, povremeno ih je mijenjala tamburinom. Grupa ima dosta sirov zvuk, na granici između grungea i post rocka. Baš ta sirovost u zvuku je dosta nedorečena, tako da sam imao dojam da se grupa još zvukovno traži. Za vrijeme njihovog nastupa u prvom planu je bila ritam sekcija, dok su klavijature i gitara imale skoro pa nečujnog upliva u pjesme, a vrlo često su imale preveliko miješanje jednog instrumenta u drugi. U šatoru je tad bilo svega dvadesetak ljudi, što je također utjecalo na nastup grupe čiji su članovi na pozornici bili previše statični. Par pjesama Diskodelije pokazalo je određenu dozu melodioznosti, ali uz loš zvuk koju su imali teško se moglo više razaznati o njihovom izričaju.
[ Jonathan @ Gričevanje ]

Jonathan @ Gričevanje

Nakon njih na pozornicu su kročili Jonathan, za koje sam mislio da će ih zadesiti ista tragedija lošeg zvuka, kao i njihove prethodnike. Iako su me Rade i Zoran prije nastupa uvjeravali da je zvuk Jonathana na tonskoj bio ok, sumnja je postojala. Šator se u to vrijeme već poprilično ispunio, tako da je jedan dio publike koncert gledao izvan šatora. Čim su krenuli sa svirkom, odmah je postalo jasno da je Jonathan grupa koja ima veliki zvuk, čak štoviše, sve je zvučalo puno čvršće nego na albumu. Za razliku od Diskodelije, ovdje je zvuk bio na nivou, baš kao što su mi dečki i rekli. Kao da sam ponovo proživio priču velike grupe i njihove predgrupe. Kad je krenula "Maggie", prvi veliki hit grupe, za koji je snimljen i spot, grupa je već počela dobivati ovacije. Kao da je večeras postojala neka neraskidiva nit između Jonathana i zagrebačke publike. Na pjesmama "Comunicate!" i "Hands", gostovao je Ivan Kovačić-Kova koji je svojim sviranjem saksofona upotpunio zvuk grupe i pomalo ga prenio na avangardnu stranu. Mislim da nisam bio jedini kome se to svidjelo. Jedna od zanimljivosti Jonathanova zvuka je što su i bez klavijatura u svojim pjesmama uspjeli proizvesti kvalitetan pop prizvuk, što je sigurno jedan od razloga zašto ova grupa ima veliki broj fanova. Zoran je osim svoje uloge vodećeg vokala, imao iskreno spontan i prirodan odnos prema publici koju je za vrijeme nastupa animirao plesom i skokovima, pokazavši da je pravi frontman. Ritam sekcija je bila furiozna, nisu se nimalo štedjeli. Teško je reći tko je prednjačio, Nikica ili Branko, koji mi je, sav u jednoj vodi, nakon koncerta jednostavno rekao da nema ništa od dobre svirke dok se čvrsto ne lupa. Uh, kako je u pravu!

Gitare su imale još zanimljiviju ulogu, gdje sam na trenutke ulovio kako jedna gitara odmara i ne svira, dok druga odvaljuje svoje dionice. Baš o tom minimalizmu sam s dečkima pričao i prije koncerta, gdje se kroz razgovor vidjelo da su već sad puno zreliji bend nego mnogi dugotrajniji na našoj sceni. Naravno da smo svi prisutni večeras doživjeli i bis na kojem je grupa izvela "Paperman", a kako publika nije dala da se brzo oproste od nas, izašli su još jednom, te nas na drugom bisu počastili s novom pjesmom "Try to get even". Baš tom pjesmom grupa je uspjela još više učvrstiti svoj zvuk i toplo se nadam da će im buduće pjesme krenuti u tom smjeru.

Kad bih tražio zamjerku na koncert, onda bi to definitivno bio loše kalibrirani light show. To je jedina stavka koja djeli Jonathan od kompletne atrakcije velikog kalibra. Vjerujem da će takva stvar s vremenom dohvatiti kvalitetu i kvantitetu kakvu im imaju i pjesme. "Svetsko a naše", kaže jedna srpska reklama. Da, Jonathan su baš takva grupa. Imaju svu onu potenciju zvuka koju u sebi imaju svjetski velikani indie glazbe, a opet su tu, dečki iz našeg kvarta. Hvala im na vrhunskom koncertu, gdje su se pokazali kao super grupa u svakom pogledu. Umjesto zaključka, probajte NE propustiti idući koncert Jonathana, gdje god bili!

jura // 29/05/2014

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*