home > koncert > The Underground Youth (Velika Britanija) @ Močvara, 03/05/2015

kontakt | search |

The Underground Youth (Velika Britanija) @ Močvara, 03/05/2015

Krajem drugog mjeseca il početkom trećeg, moja draga i ja se čuli pa kaže:

- E, bit će neki cool bend uskoro, hoćemo ići?
- Kada?
- U petom mjesecu.
- Di je peti mjesec! Kak se zovu?
- Underground nešto. Bum ti poslala video…
[ the underground youth ]

the underground youth   © ulysea

I tako je krenulo: otkrivanje - malo po malo, dogovor, huškanje naroda - neuspjelo… U međuvremenu smo bili na par zanimljivih koncerata, al ovaj se po doživljaju nekako uzdiže iznad svih. Kako biti objektivan i pošten kad ne možeš ni ne moraš? Jednostavno, neću imenovati one ostale.

Prvi susret s The Underground Youth je za mene bio audio-vizualan s onim finim isječkom iz Jarmuschova filma Permanent Vacation za pjesmu Morning Sun. Svako daljnje otkrivanje glazbe koju stvaraju Craig Dyer i kompanija je bilo određeno tim prvim dojmom: ovo bi se definitivno trebalo iskoristiti kao glazbena podloga za neki ludi crno-bijeli Jarmuschov film iz osamdesetih. A onda, slijedi drugi dojam pa analiza, usporedbe, otkrivanje neke dubine, nečega intimnog i tako po redu.
[ the underground youth ]

the underground youth   © ulysea

The Underground Youth su ove nedjelje u Močvari izveli intimni i genijalni nastup pred publikom koja ni dvoranu nije ispunila. Prošarali su kroz svojih nekoliko albuma i volio bih reći da su publiku bacili u kakav trans ali se neću zamarati takvim izjavama. Vidiš, mene nekako jesu. A to nije tako lako kako se ponekad čini.

Craig Dyer je iz Blackpoola, Olya Dyer je iz Sibira, a bend The Underground Youth je iz Manchestera. Zvuči logično, zar ne? Craig za glazbu benda kaže da ima utjecaja odasvuda pa tako ima i u shoegazeu, Manchester sceni, Jesus and Mary Chain, a onda i u Bobu Dylanu i Nicku Caveu. Dakle, ima tu svega. A upravo sam s takvim dojmom došao i na koncert, minus Boba Dylana, iako smo večer prije napokon pogledali Inside Llewyn Davis. Uopće mi na pamet nije pao, pa kako? Eto…
[ the underground youth ]

the underground youth   © ulysea

Stigli smo na vrijeme, pozdravili Ivana, sjeli se na klupicu i malo pričekali. S vremena na vrijeme je pred nama prošao koji član benda a da tada toga nismo bili svjesni. Ubrzo je počeo i koncert, a otvorili su s Lost Recording. Koliko sam shvatio, Craig je bio The Underground Youth i samostalno je snimio prve materijale, možda i za cijela dva albuma, a u međuvremenu su se okupili i kao bend koji održava koncerte. Uglavnom, to je jedan od razloga zbog kojeg uživo zvuče potpuno drugačije, a opet dobro, kako to obično bude kad se radi o kvalitetnim bendovima.

Bili su mračni, glasni, nekako kompleksniji, s većim naglaskom na psihodeliju Bilo mi je čudno vidjeti toliko slobodnog prostora pred pozornicom, a kad je koncert počeo, dio ekipe je bio u nekakvim razgovorima pa sam se približio do zvučnika. Možda su zato bili glasni. Publika je najčešće pristojno pričekala kraj svake pjesme, a onda su pljeskali, s ponekim zavijanjem. Craig ih je dozivao bliže i pokazao prema praznom prostoru između publike i pozornice, ali nije bilo reakcije.
[ the underground youth ]

the underground youth   © ulysea

Ozbiljna Olya stoji ispred svojeg seta bubnjeva i udara žestoko ili polako, ali najčešće žestoko. Osim Dyerovih koji čine srž benda, tu su još i gitarist, basist i onaj lik sa sintetikom. Uslijedile su Art House Revisited, I need You i Collapsing into Night. Većinom su redali stvari bez nekih izraženih znakova prepoznavanja od strane publike, ali i dalje popraćeni pljeskom i zavijanjem nakon svake stvari. Neke naznake prepoznavanja su se nazirale u nastavku kad su odsvirali In the Dark I see, Morning Sun, Delirium, ali većinom suzdržana publika je držala svoju poziciju.

Nakon još par stvari, Craig je svu suzdržanost raznio svojim silaskom s pozornice kako bi svojoj dragoj otpjevao The Rules of Attraction. S pozornice je u publiku ušao i gitarist i tako je The Underground Youth koncert u Močvari postao nešto više, nešto drugačije. To je ujedno bila i posljednja stvar prije bisa.
[ the underground youth ]

the underground youth   © ulysea

Nakon kratke stanke, vratili su se i odsvirali još dvije stvari, s nekom novom energijom, kao da su se čuvali za kraj. Olya je još toliko izmučila te bubnjeve koji sjaje u mraku, a nastup su završili s pjesmom Masquerade koja me se je nekako najviše dojmila.

Ima bendova za koje čuješ svuda i od svakoga pa ti možda sjednu, a možda i ne. Ima i onih za koje ne znaš da postoje pa se slučajno zaletiš na koncert i to ostane na tome. Ima naravno i onih koji su ti dragi, a nikako da se pojave u blizini. I tako bih mogao nabrajati do jutra. Za mene je ovaj bend među rijetkima kojima sam bio na koncertu a da dva mjeseca ranije nisam znao ni da postoje. Još je rjeđe to što sam se navukao i nastavit ću ih otkrivati s guštom. Sve u svemu, veliki bend koji ima potencijala narasti i još i još i još…

trash // 06/05/2015

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*