home > koncert > CATHOLIC GUILT, BAD FUTURE, ILL WIND @ Attack, Zagreb, 29/03/2016

kontakt | search |

CATHOLIC GUILT, BAD FUTURE, ILL WIND @ Attack, Zagreb, 29/03/2016

Može biti da se ja varam, ali zbilja mi se čini da neko već vrijeme nije bilo Doomtown Records giga u Attacku. Nedostajao je, baš je. Vrlo su posebna i zanimljiva pojava ti Doomtown gigovi u našem gradu - prepoznaš ih na kilometar. Em po karakterističnom zvukovlju bendovlja, em po svim tim nekim facama koje na drugim koncertima baš i ne možeš vidjeti ali Doomtownove ne propuštaju. Sve je to tako bilo i ovom prilikom o kojoj vam pišem, ovog utorka u Attacku. Svirali su Ill Wind, Bad Future i Catholic Guilt. Kako sam i sam nedavno počeo nešto pjevušiti u bendu, dogodilo mi se jadnom to da sam propustio domaći Ill Wind jerbo sam bio na probi. Mea Culpa.
[ ill wind ]

ill wind   © joks

Bad Future sam zato vidio u cijelosti, pa možemo malo o njima. Za početak, mislio sam da će svirati zadnji pošto su ipak Ameri, jel'. Potpuno nevažno, idemo dalje. Poredali su se po visini, od patuljastog basista do bosonogog vokalista (koji je svirao i gitaru) duge masne kose. Ovaj lik u sredini (prva gitara) je bio totalno neupečatljiv, ne bih ga prepoznao da mi ga danas pokažete. Bubnjara zato još neko vrijeme neću zaboraviti, oznojio se kao (a što drugo nego) pas, smijao se i radovao kao pas i najebao se majke tim bubnjevima kao pas. Ni u kojem momentu nije dopustio da nas obuzme ritmička monotonija, stalno je nešto kombinirao zanimljivoga, te se na taj način izborio za mjesto najinspiriranijeg instrumentalista te večeri, u mojim očima barem. Bend moram priznati da nisam slušao prije giga, ali zato jesam nakon. I mogu se složiti s konstatacijom kolege Joksa da je to na stejdžu zbilja zvučalo ponešto garažnije i rastrzanije od sjetne melodičnosti koju studijski ispoljavaju. Što uopće nije loša stvar, dakako. Publike je bilo u broju uz kojeg bismo mogli vezati epitete kao što su "očekivan", "prosječan", možda i "zadovoljavajuć". Dakle, nekih 60-70 duša. Feedback je, kao i toliko puta do sad na ovim kužerskijim gigovima, ostao sveden na povremeno blago trzanje tijelom odvažnijih pojedinaca u prvim redovima, i pristojni, odmjereni, prikladni pljesčić svih ostalih. No, bend je na turneji prije Zagreba, ako se dobro sjećam, bio u Njemačkoj, tako da se nemamo čega bojati - sigurno nije bilo trulije nego tamo. Ovo pišem potaknut vlastitim iskustvom s gigova u toj zemlji, da ne bi bilo zabune. Bad Future ne postoji dugo i nema puno pjesama, tako da ih nisu puno ni odsvirali. Svega deset ja mislim. Od čega devet u regularnom dijelu, a desetu na bisu za kojeg bi bilo bolje da ga nisu ni svirali. Jer smo ih u biti dozivali samo ja i prijateljica, a svi ostali su navrat nanos pohrlili vani u tih deset sekundi koliko je ovima trebalo da se dogovore koju će stvar rokati. Otkačeno. Što da vam još kažem o bendu? Nema potrebe da nabrajam uzore i ujecaje, kad su isti sasvim točno popisani u najavi za koncert. Aha, znam, rekli su nam da su prvi put ovdje i da im je super i sramežljivo dodali da bi se voljeli družiti s nama nakon svirke. Izražavam sumnje da im je uspjelo pronaći nove prijatelje ovdje, jer, sudeći po epizodi s bisom - nikoga nisu pretjerano zanimali. Znam, malo sam otrovan, ali mora se i to ponekad.
[ bad future ]

bad future   © joks

Catholic Guilt je, nakon omanje pauze u kojoj se jedva stiglo nabrojati dvadesetak riječi na "B", zauzeo pozornicu. To su nam stari znanci, Doomtownovi puleni koji svako toliko navrate u Mediku. Mislim da im je ovo bio četvrti put. Vama možda to neće ništa predstavljati, ali mene je eto malo razveselilo to što se zovu Catholic Guilt i zadnji put su nam došli oko Božića, a sad oko Uskrsa. Kao "Catholic" i to, kužite? He he he. Doooobro... Bend je jeben, nema se tu puno što za reći više. Rekla mi je Dunja poslije da su bili dosadni, pa sam se malo zgrozio. Jer sam mislio da vlada opći konsenzus da su jebeni. Ja stoijm pri tome, u svakom slučaju. Njihov je hardcore punk sasvim očito na tragu HC punka osamdesetih, ali s taman dovoljno modernih aranžmanskih zahvata da zvuči sasim specifično i prepoznatljivo, daleko od puste kopije Poison Idea ili tako nekog. Bajdvej, hvala basistu što je obukao Youth Avoiders majicu i na taj način me podsjetio na postojanje tog izvrsnog benda. Inače, ova su tri mladića nedavno izdala EP imena Cabin Fever pa su to iskoristili kao povod za opsežnu europsku turneju s američkim drugovima (ovi su njih vodili po Americi prošle godine, a ruka uvijek ruku mije). Tako da su, jasna stvar, odsvirali sve stvari s tog EP-a, i još pet-šest ostalih, također sve skupa ne više od pola sata. No, kako su se u tih svojih pola sata pokazali kao još nabrijaniji, energičniji i zanimljiviji bend od svojih prethodnika, zaslužili su tu čast da ih svi zovemo na bis i svi ga ostanemo poslušati! Tu je pala obrada Hüsker Dü, tako da su se neki i raspjevali, čudnog li čuda. Poanta priče je ta da Catholic Guilt svakim novim nastupom u našoj metropoli ostavlja dojam sve boljeg benda i da se već sad radujem sljedećem nastupu koji, ako već neće biti na Tijelovo, onda nek padne tamo negdje oko Svih Svetih.
[ catholic guilt ]

catholic guilt   © joks

Kako ovaj zaključak nije samo zaključak izvještaja, nego i moje terapijske karijere u cijelosti, dopustite mi da se zahvalim vama, cijenjeni čitatelji, što ste obraćali pozornost na ova moja piskaranja u proteklih 18 mjeseci, kao i uredništvu portala na svim osiguranim upadima koji su mi posljedično omogućili neka od najljepših iskustava u životu. Bila mi je čast i zadovoljstvo biti dijelom najstarijeg i najboljeg glazbenog portala u Hrvatskoj. Živjeli!

ujak stanley // 31/03/2016

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*