home > koncert > PUNČKE + SLEEPYHEADS @ Tvornica Kulture, Zg, 14/05/2016

kontakt | search |

PUNČKE + SLEEPYHEADS @ Tvornica Kulture, Zg, 14/05/2016

Zapravo je dosta impresivno što je bend poput Punčki mogao uopće doći u poziciju da (skoro) napuni prepolovljeni Veliki pogon Tvornice kulture obzirom na dosta hermetičan glazbeni izričaj koji je negdje na granici noise-a i post-punka i to bez podrške izdavačkih kuća i velikog hita objavljujući albume samo na Bandcampu. Očit dokaz da ima publike za sve samo kad se stvar učini dovoljno pristupačnom.
[ sleepyheads ]

sleepyheads   © tomislav

Kao support nastupili su zagrebački Sleepyheads. Predstavili su album prvijenac 'The Swirling Thoughts Of'. Sviraju britrock sa dosta progresivnih elemenata, solaža, promjena ritmova, dugačkih uvoda i izvoda pa čak i pojedinim trenucima i hardcore i punk uleta. Krasi ih iznimno čvrsta svirka sa par stvarno kompliciranih djelova. Posebno bih pohvalio ritam sekciju koja sa lakoćom prelazi iz gotovo metalnog galopirajućeg ritma u nešto profinjeniji funk. Uglavnom jako uvjerljiv nastup benda koji bi uz već etabilirane Orange Strips i Jonathan mogao postati još jedan izvozni proizvod.
[ punčke ]

punčke   © tomislav

Prvo što se primjeti kod izlaska Punčki na pozornicu je nenametljiv vizualni imidž kojeg njeguju. Tako je Lucija bila u crnoj haljinici sa polucrvenom frizurom, Anja u običnom trapke i majica, a Ruby u polkadot košuljici. Naizgled i nije nešto bitno, ali čini čuda što se tiče formiranja različitih osobnosti i karaktera unutar benda. Pritom treba reći kako je Lucija uobičajeno vodila primalni ples sa gitarom dok je Anja mirno svirala skrivajući lice iza kose. Promovirale su posljednji album Ništa nije kako se čini kojeg su odsvirale u cijelosti. Novi album je znatno žešći i konkretniji od prijašnjih uradaka pa je tako i nastup bio prilagođen što je iznenadilo neke koji su naviknuti na lepršave melodije sa prethodnog albuma. Pjesme su pokušale odsvirati što bliže studijskim verzijama pa su tako dovele goste i to tri prateće pjevačice, čelisticu, Dunju Ercegović (Lovely Quinces) i dodatnog gitarista i bubnjara koji su već ionako glasan nastup učinili još glasnijim. Ovakva postava sa dvije gitare i dva bubnja zvuči odlično, posebno međuigra i kemija Ruby i gostujućeg bubnjara. Nadam se da će ovakva postava potrajati i nakon ovog nastupa. Ako bi tražili nekakvog pandana Punčkama na globalnoj sceni što se tiče glazbenog izričaja, tematike i živog nastupa, to bi definitivno bili Savages. Zanimljivo je kako okolina urbanih pustopoljina metropolisa Londona i okolina puno manjeg naselja Novske mogu proizvesti dva skoro pa jednaka svjetonazora, globalizacija ili nešto drugo, to je već pitanje za sociologe.KJHKJHKJHHKJHJJJ Nekog vrhunca i pada nije bilo jer su sve pjesme u više-manje istom fazonu što je možda i najveći problem što se tiče zadobivanja pažnje šire publike jer nema nekog velikog hita koji bi natjerao one koji ga slučajno negdje čuju da provjere i ostatak opusa.
[ punčke ]

punčke   © tomislav

Nastup od nešto manje od sat vremena je završio sa Petrom Pan i Doručkom koje su otpjevane na bisu, vjerojatno kao nekakav happy end nakon skoro cijelog nastupa punog teških tema. Prepolovljeni Veliki Pogon Tvornice Kulture je bio napunjen skoro 3/4 što je obzirom na glazbeni izričaj i diy pristup zasada vrhunac koji se može postići što se tiče posjećenosti. Za svaki sljedeći korak, što je pretpostavljam i cilj, je potrebno malo ozbiljnije se pozabaviti promocijom što i priželjkujem čisto kako bi se dobio neki kontrapunkt trenutnom trendu sparivanja najnižih strasti i tzv. urbane kulture sa ciljem dobivanja najmanjeg zajedničkog nazivnika publike koja ne želi kritički razmišljati. Nije da ima nešto loše u tome, samo bih želio da postoji i druga strana. Na kraju treba reći da su Punčke jedna od ljepših priča ovdašnje alternativne scene i bilo bi šteta da sve stane ovdje i sada.

tomislav // 15/05/2016

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*