home > koncert > NOVA ROCK @ Nickelsdorf, Austria, 09-12/06/2016

kontakt | search |

NOVA ROCK @ Nickelsdorf, Austria, 09-12/06/2016

Lipanj je mjesec koji s pravom možemo prozvati mjesecom europskih glazbenih festivala. Španjolska Primavera, njemački Rock am Ring i Rock im Park, britanski Download i Glastonbury ili danski Roskilde samo su neka od imena dobro poznata ljubiteljima festivalske scene. I dok u Hrvatskoj pojam "festival" iz sezone u sezonu obuhvaća sve širi spektar događanja, od festivala vjetra do vikend veselica u lokalnim birtijama, europski festivalski titani iz godine u godinu obaraju brojčane rekorde i uspješno opravdavaju svoj renome. Hrvatskoj publici najbliži takav austrijski je Nova Rock. Iako se prošle godine činilo da su pojava novog festivala u obližnjem Beču kao i promjene u produkcijskoj izvedbi poljuljale desetgodišnji uhodani ritam, ove je godine Nova Rock doživio svojevrsnu katarzu.
[ nova rock ]

nova rock   © http://www.novarock.at/

Četverodnevno glazbeno slavlje na panonskim ravnicama započelo je već u četvrtak, dodatnim danom kojim su organizatori ove godine odlučili počastiti svoje vjerne posjetitelje.

Najiščekivaniji nastup toga dana, za neke i cijelog festivala, bio je onaj Maynarda Jamesa Keenana i njegovog projekta Puscifer. Prva europska turneja Puscifera kao i ukazanje mesije europskoj publici nakon dugo godina izbivanja bili su dovoljni razlozi da se ovaj nastup zabilježi u kalendare s nekoliko uskličnika. Rijetko se koji festivalski nastup može mjeriti sa samostalnim nastupom izvođača u zatvorenom prostoru, no postoje oni koji su rođeni za nastupe pred festivalskom publikom. Svakom štovatelju lika i djela MJK-a jasno je da on nije jedan od tih, osobito ne u ovom sastavu. Unatoč tome, nastup Puscifera uspio je zaintrigirati osebujnu austrijsku publiku koja se tog oblačnog popodneva tek počela okupljati na festivalu.
[ puscifer ]

puscifer   © zden

Čarobna formula teatra i atraktivnog scenskog nastupa Maynardu je očigledno upalila. I dok je velika većina okupljenih s uzbuđenjem pratila fingirane borbe kečera i zamamne pokrete plesačica na pozornici, za istinske ljubitelje Maynardovog stvaralaštva bio je to izuzetan glazbeni doživljaj. Carina Round, Maynardov al pari na sceni, i ostatak benda ekipa su koja savršeno funkcionira u ovom glazbenom i scenskom performansu. Puno je otvorenih usta i upitnika u zraku ostalo nakon nastupa Puscifera, no isto je toliko bilo i zadovoljnih osmijeha glazbenih ljubitelja.
[ puscifer ]

puscifer   © zden

Samo je jedna pozornica Nova Rocka bila otvorena nultog dana festivala, a na njoj su se osim Puscifera izmjenjivali Skillet, Breaking Benjamin, Amon Amarth i Billy Talent. Ovaj šareni opus uvodnog dana zatvorili su austrijskoj publici rado viđeni nu metalci Korn. "Best of" setlista najbolji je recept za uspješan nastup headlinera na festivalu, a dečki iz Korna toga su se ove godine i držali. Nema tu više nekadašnjeg entuzijazma i žestine, ali nema ni nepotrebnog preseravanja, inhaliranja aromatičnim parama i ispijanja biljnih čajeva u pauzama između pjesama. Povratnik Head možda vizualno upotpunjuje nekadašnju sliku benda, no glazbena okosnica i dalje su Munky i Fieldy koji bi, uz Jonathana, i sami na stageu vjerojatno proizveli jednaku količinu buke i energije kao i u današnjem sastavu. Bio je to odrađen nastup, ali u pozitivnom smislu, jer dečki su očito shvatili što znači dobro uhodan i dobro odrađen posao. Zadovoljna publika, zadovoljan bend.
[ nova rock ]

nova rock   © http://www.novarock.at/

Kad iza sebe imate dovoljno godina staža obilaženja glazbenih festivala da vam od popodnevnog trčanja između dvije pozornice Nova Rocka veće zadovoljstvo predstavljaju ispijanje kave u Beču, shoping u Parndorfu ili sunčanje na obali Neusidler jezera, onda od dvadesetak festivalskih nastupa dnevno možete izdvojiti samo njih nekolicinu. Petak, prvi službeni dan festivala, za potpisnicu ovih redova obilježili su nastupi Editorsa i Garbagea. Još u najavama ovogodišnjeg line up-a bilo je neobično vidjeti Editorse koji bi svojim glazbenim izričajem više odgovarali kolovoškom Frequency Festivalu. Jesu li se Tom Smith i ekipa toga dana u backstageu družili s ekipom iz Children of Bodom ili dečkima iz bendova Disturbed i Trivium, nije poznato. No šale na vlastiti račun tijekom nastupa bile su jasan znak da se i sam bend zapitao kako se ondje našao. "Jedini bend bez tetovaža na festivalu", kako su sami sebe prozvali, unatoč očiglednoj nezainteresiranosti publike odradio je savršen nastup. Čak su i najveći skeptici potvrdili isto. Iako feedback publike redovito čini pola dobrog nastupa, Editorsi su dokaz da je ekstatičan koncert moguće odraditi i daleko od zagrebačkih hipsterica u rasprodanoj Tvornici.
[ editors ]

editors   © zden

Garbage je nešto kasnije na istoj pozornici doživio sličnu sudbinu, pa je ionako čangrizava Shirley imala dodatnog materijala za priču u pauzama između pjesama. Sprdala se s publikom, zahvaljivala prvom redu koji je jedini znao sve tekstove kao i nepoznatom Austrijancu koji je davne 2009. pljunuo na nju tijekom koncerta. Godine su ostavile traga na njezinom licu ali ne i na imidžu. Valjala se po podu, skakala s jedne strane pozornice na drugu, zavodila svojim pjevanjem i neverbalnim gestama. I upravo je to ona Shirley zbog koje su devedestih cure bojale kosu u crveno i imale pedeset nijansi sjenila crne boje u svojim kozmetičkim torbicama. Ostatak benda, iako također vidno ostarjeli, potpuno su se dali u nastupu i bilo je pravo zadovoljstvo gledati ih kako uživaju svirati. Nedostajao je jedino veliki Butch Vig koji je zbog bolesti morao otkazati europsku turneju. Sudeći prema ovom festivalskom nastupu, velika je šteta bilo propustiti nastup Garbagea nekoliko dana ranije u ljubljanskoj Kino Šiški.
[ nova rock ]

nova rock   © http://www.novarock.at/

Zaštitini znak Nova Rocka nepregledni su nizovi vjetrenjača, kao i vremenske prilike koje su na panonskim poljima najčešće nepredvidive. I ove su se godine povremeno vadile kabanice i gumene čizme, ali sunce je bilo jače te je doprinjelo posebno pozitivnom ugođaju festivala. Prošlogodišnji noviteti u rasporedu pozornica i cijelog festivalskog prostora ove su se godine pokazali punim pogotkom. Gastro ponuda na očigled je povećana, kao i dodatni sadržaji u obliku malih skrivenih pozornica diljem festivalskog prostora, chill-out zona, zelenih kutaka, merchandise štandova i svega ostalog što prosječnom posjetitelju festivala boravak čini ugodnijim. Velika novost ovogodišnjeg izdanja bio je i "cashless" način plaćanja. Iako se neki domaći festivali mogu pohvaliti sustavom kartičnog plaćanja već nekoliko godina, ne mogu se pohvaliti i njegovom učinkovitošću. I dok je propali šibenski festival još danas vjerojatno dužan pristojne količine novca svojim nekadašnjim posjetiteljima, Nova Rock, koji broji desetke tisuća gostiju dnevno više od domaćih nam festivalčića, svoj je prvi susret s kartičnim plaćanjem odradio besprijekorno. Čekanje u redovima za nadoplatu ili povrat novca bilo je minimalno, a očitavanje stanja računa pri svakoj pojedinačnoj kupnji obavezno. Dovoljno da se ponovno upitamo što to u lijepoj našoj i zašto nikad ne štima.

Subotnje nastupe obilježili su Dropkick Murphys, Alice Cooper i Cypress Hill, koji su svaki na svoj način pošteno rasplesali i zabavili festivalsku publiku. Alice Cooper je starac koji se ne predaje, ni godinama ni glazbenim trendovima. Oko sebe je okupio uigranu ekipu glazbenika koja je unatoč dosadnom repertoaru priredila vrhunski show. Posebnu pozornost privlačila je gitaristica Nita Strauss, dokaz da atraktivnim plavušama u rock biznisu nije mjesto samo u backstageveima i tour busevima. I dok je Alice Cooper opijao publiku svojim "Poisonom", na drugoj su pozornici svojim beatovima publiku hipnotizirali Cypress Hill. Ni kiša nije pokvarila ugođaj upotpunjen opojnim mirisom zelene biljke koji se širio cijelim festivalom.
[ killswitch engage ]

killswitch engage   © zden

Festivalski prostor zadnjeg se dana od ranog popodneva na očigled počeo puniti fanovima Red Hot Chili Peppersa, koji su kao headlineri toga dana trebali zatvoriti festival. Na pozornicama su se redali bendovi Behemoth, NOFX, Killswitch Engage, Heaven Shall Burn i mnogi drugi. Euforična atmosfera zadnjeg dana doživjela je vrhunac kad se nakon kratkotrajnog pljuska na nebu pojavila duga koja je u savršenom luku obuhvatila cijeli festival. Dobro raspoloženje potrajalo je do večernjih sati i nastupa bendova Twisted Sister i Deftones.
[ twisted sister ]

twisted sister   © zden

I dok su Dee Snider i njegova glam rock ekipa svojim energičnim nastupom oduševljavali publiku, na velikoj pozornici pojavili su se Deftones, jedini preostali bend prije nastupa RHCP-a. Bez pompoznog izlaska na praznu pozornicu koju nije krasilo ni bendovsko platno ni zaštitni znak njihovih nastupa - perzijski tepisi, uslijedio je jedan od najboljih nastupa ovogodišnjeg Nova Rocka. Setlista prošarana omiljenim stvarima s albuma "White Pony" i "Around the Fur" te novim singlovima s netom izdanog albuma "Gore", pokazala se dobitnom kombinacijom. Ni Deftonse nije zaobišlo "prokletstvo" sviranja pred nezainteresiranom austrijskom publikom koja je masovno okupirala prostor ispred pozornice u iščekivanju velikih Red Hot Chili Peppersa. No to ih nije spriječilo da svojim fanovima priušte nezaboravan show. U usporedbi s njihovim nastupom na istom festivalu nekoliko godina ranije, ovoga puta bili su kompaktniji, usklađeni i puni energije. Chino Moreno svoje je vokalne i fizičke akrobacije izvodio bez greške, ne posustajući u pjevanju ni nakon što se nekoliko puta bacio među prve redove publike.
[ red hot chili peppers ]

red hot chili peppers   © zden

I baš kad je festivalska atmosfera trebala doživjeti svoj klimaks, kad se cijela festivalska publika skupila ispred jednog stagea, kad su svi službeni fotografi okupirali photo pit a svi konobari i prodavači na štandovima u blizini uzbuđeno usmjeravali mobitele prema velikoj pozornici, uslijedilo je jedno veliko razočaranje. Što se dogodilo bendu čiji su funky ritmovi mogli rasplesati i najveće skeptike i čiji su članovi uvijek bili dovoljno šašavi da im je koja krivo odsvirana nota služila samo kao dodatna inspiracija? U četiri dana festivala pozornicama Nova Rocka prodefilirali su poznati i manje poznati bendovi, neke je publika prihvatila bolje neke slabije, no raspoloženje na pozornici kao da je ove godine bilo jedinstveno, svi izvođači prštali su od energije, entuzijazma i dobre volje što se na očigled odrazilo i na publiku i na organizatore i na samu atmosferu festivala.
[ red hot chili peppers ]

red hot chili peppers   © zden

Sve to palo je u vodu nastupom onih koji su svojom pojavom trebali zaokružiti pozitivnu sliku ovogodišnjeg izdanja. Istim tempom kojim je tog popodneva dolazila na festival publika je te večeri i masovno napuštala festivalski prostor, dok su umorni Peppersi na pozornici još uvijek vukli mačka za rep. Sve to rezultiralo je zakrčenjem prometa na izlazu, pa su deseci tisuća ljudi na više od dva sata ostali zarobljeni u svojim automobilima. No pogled na veliki vatromet za kraj i plakat na izlazu s porukom "See you in 2017!" izmamili su osmijehe na lice i instantno izbrisali ovu tužnu epizodu.
[ nova rock ]

nova rock   © http://www.novarock.at/

dunja lacković

terapija // 16/06/2016

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*