home > koncert > Velika rock eksplozija #9, 1. večer: FROM ANOTHER MOTHER, GRETTA, EoT, TIGHT GRIPS @ KSET, Zg, 29/09-01/10/2016

kontakt | search |

Velika rock eksplozija #9, 1. večer: FROM ANOTHER MOTHER, GRETTA, EoT, TIGHT GRIPS @ KSET, Zg, 29/09-01/10/2016

Prvu večer 9. Velike rock eksplozije počastili su nas bendovi koji su u proteklih godinu dana bili pobjednici većih ili manjih lokalnih festivala. Tako smo mogli poslušati dva zagrebačka (Gretta i From Another Mother) te dva karlovačka (EoT, Tight Grips) benda. Jedna od zanimljivosti prve večeri je što je tri četvrtine bendova bila u trio formaciji.
[ tight grips ]

tight grips   © veda

[ tight grips ]

tight grips   © veda

Večer su otvorili ovogodišnji pobjednici HGF demo festivala, trio Tight Grips. Iako sam zakasnio na sam početak njihovog nastupa, vrlo brzo sam dobio uvid u ono što bend svira. Kombinacija grunge energije, ponajviše Alice in Chains s čistom rokerskom eksplozivnošću natjerala me da pozorno poslušam bend. I ono što sam čuo definitivno ima velikog potencijala. Jedina zamjerka ide pjesmama na engleskom jeziku, gdje se teško može razaznati o čemu autor pjeva. Vjerujem da svakom bendu ide na živce kad ih netko pili zašto ne pjevaju na hrvatskom, ali možda je zato još veća šteta što "nisu 'rvati" jer bendova takve energije, a interpretacije na hrvatskom jeziku fali. Na tren su me podsjetili na krčki Brain Production koji su uživo jednako eksplozivni. Definitivno bend na koji treba obratiti pažnju.
[ eot ]

eot   © veda

[ eot ]

eot   © veda

Nakon petnaestominutne pauze na scenu je stupio još jedan klasični trio, EoT. Neke od njihovih pjesama već su bile u našoj rubrici novih izdanja, a uživo su pjesme ipak dobile malo veću brzinu. Ali realno, nije da su me oborili s nogu, štoviše bili su mi najsabija karika ove večeri. U glazbi kombiniraju punk i metal elemente kroz koje se provlači pop notacija koja kvari i ubija ugođaj pjesama. I pjesme im stilski malo šaraju, pa se nisam mogao oteti dojmu da se još zvučno traže. Imali su i tu nesreću da im je vokal, na kojem su se izmjenjivali gitarist i basistica, bio pretih, pa sam se oko početnih pjesama naprezao da shvatim pjevaju li na engleskom ili hrvatskom. Kad sam to pokopao, a pjevali su na hrvatskom, onda sam se trudio da povežem tekst, ali nisam uspio. Najpozitivniji dio benda, atraktivna je basistica koja po basu maže kao da u rukama ima bubanj. Sve u svemu, solidno, ali ni ništa više od tog.
[ gretta ]

gretta   © veda

[ gretta ]

gretta   © veda

Jedini kvartet ove večeri, zagrebačka Gretta, pobjednik Rock Off festivala, ponudio je izuzetno profesionalan i kvalitetan nastup. Iako publike nije bilo previše, trudili su se da animiraju ekipu, što kvalitetnom svirkom, što bez puno priče između pjesama. A kad su nešto i pričali, nije bilo u stilu "samo da nešto kažemo" nek je bilo prilično smisleno. Najveći dio repertoara nosio je posljednji album 'Boje i mirisi', ali nisu zaboravili ni ranije albume. Uz to ponudili su nam jednu novu pjesmu koju, kako su rekli, nikad nisu svirali uživo. Oko njih nema puno filozofije, ili su vam ok, ili ih ne doživljavate ni 0,5%. Ali Gretta je definitivno bend koja će vrlo brzo svirati samostalno veće koncerte poput Tvornice. Imaju svoj zvuk, koji je bliži pop doli rock strujanju, ali je itekako kvalitetan. Možda njima samima ovo nije bio neki ultima nastup, ali je definitivno bio i više nego dobar.
[ from another mother ]

from another mother   © veda

[ from another mother ]

from another mother   © veda

Za kraj su ostali pobjednici KSET-ovog festivala Čuješ?!, From Another Mother koje sam ove godine već dvaput gledao u istom ovom prostoru. I ruku na srce, ovo im je bio najlošiji nastup od sva tri. Isto tako vjerujem da mnogima koji ih nisu nikad gledali uživo, da im se itekako svidjelo. Bend njeguje svoju verziju progresivnog math rocka, ali više od glazbe bitan je njihov nastup koji posjeduje veliku dozu zafrkancije, ali uz sviračku ozbiljnost. Tako nas je frontman Vlado oko kojeg se priča najviše vrti, počastio s par pošalica, pa je znao otići pozornice na svježi zrak i vratiti se u pravom trenutku, sviranja u ležećem položaju i još par sitnica. Ali ne bi bilo u redu da sve otkrijemo jer bi bilo puno bolje da jednom dođete na njihov nastup i osobno se u to uvjerite. Ono što je sigurno, s koncerta ćete otići nasmijani od uha do uha.

Prvi dan Velike rock eksplozije završio je i s više nego ugodnim impresijama, a kako je bilo večeras na metal večeri saznati ćete od kolege Horvija.

jura // 30/09/2016

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*