home > koncert > THE COOKERS @ Koncertna dvorana Blagoje Bersa, Muzička akademija, Zg, 07/11/2016

kontakt | search |

THE COOKERS @ Koncertna dvorana Blagoje Bersa, Muzička akademija, Zg, 07/11/2016

Jedan od koncerata, koji mi je odmah na prvu zaokupio pažnju pri najavi ovogodišnjeg jazz/hr ciklusa, bio je onaj The Cookersa. Iako će onim površnim obožavateljima jazza samo ime ove super grupe možda biti manje poznato, imena koja čine grupu su definitivno njuške koje kroje jazz povijest. Eddie Henderson - truba, David Weiss - truba, Billy Harper - tenor saksofon, Craig Handy - alt saksofon, Cecil McBee - kontrabas, Billy Hart - bubnjevi i kao leteća zamjena (umjesto Georga Cablesa) na glasoviru - Antonio Faraò. Zbilja kompletan creme de la creme. Za one kojima je manje poznato o čemu pričam, neka pitaju prijatelja Google-a. U uvodu je još bitno naglasiti da ova super grupa postoji već deset godina, što je rijetko ne samo u jazzu, već i u rock glazbi. To govori prije svega o prijateljstvu članova ovog septeta.
[ the cookers ]

the cookers   © žica

Pri ulasku u dvoranu saznao sam da je koncert rasprodan, što je sjajno za promociju jazz kulture. Puna dvorana i pozitivna atmosfera u publici goniti će muzičare da do kraja prikažu svoj maksimum, mislio sam si. Davor Hrvoj koncert je najavio kao dinamičku bombu, glasniju od onog što pruža big bend, pitavši nas jesmo li ponijeli čepiće za uši. Njegov upit bio mi je, u najmanju ruku, čudan, jer bend nije imao baš takvu glasnoću, mislio sam si. Ovaj septet nudio je svojim zvukom tvrdu bopersku atmosferu druge polovice pedesetih i prve polovice šezdesetih, u kojoj su puhači (ipak ih je četiri!) očekivano zauzimali vodeću rolu u solo dionimacama. Iako je začetnik Cookersa trubač David Weiss, koji je uz sviranje bio zadužen za mikrofon i govor između pjesama, njegove solo dionice bile su prisutne u manjoj mjeri nego one Eddieja Hendersona ili Billyja Harpera, kojima je ostavljeno najviše prostora. Najmanje solo prostora imao je bubnjar Billy Hart, bubnjar tvrđeg jazz pristupa, koji je u zadnjoj numeri regularnog dijela koncerta imao svojih par minuta, u kojima je razvalio instrument. Drugi član ritam sekcije, McBee imao je u svojim tonovima posebni sastojak poput slaganja čarobne formule i svaki njegov ton bio je pravilno odmjeren uz veliku dozu jazz duhovnosti.
[ the cookers ]

the cookers   © žica

Bilo je trenutaka u kojim se kompletna brass sekcija pomakla sa strane ili čak otišla s pozornice, puštavši trio da gradi jedan mirniji svijet. U toj kombinaciji me itekako oduševio Antonio Faraò, pijanist na zamjeni, koji ima sjajan ton i mekanu ruku. Dok sam za ostale znao da su mamojebci koji mogu svirati zavezanih očiju, mlađi (u odnosu na ostatak ekipe na pozornici) talijanski pijanist imao je ono nešto europskog u svojoj glazbi, čime je dodao žlicu Vegete jednako ukusnom glavnom jelu.

Izvodili su uglavnom autorske pjesme, ponudili su nam blues obrasce ("Slippin' & Slidin'"), na trenutak usporili da upoznamo i nježniju stranu benda ("If one can only see"), te sebe i nas opet vraćali u bopersku formaciju.

Ono što nije štimalo, bila je atmosfera u publici koja je prije nalikovala kazališnoj atmosferi sa štrebersko - robotskim pljeskom na kraju pjesme i nakon svakog odrađenog sola . To je pretpostavljam bio i glavni razlog zašto se muzičari nisu mogli do kraja opustiti, dati sto deset posto. Nije bilo loše, dapače, ali opet falio je dašak atmosfere, neki povik iz publike koji bi jednako opustio i nas u publici i mange na pozornici.

Umjesto završetka, vratiti ću se na priču s početka, o čepićima u ušima. Iako mi ta priča nije bila jasna na početku svirke, kraj koncerta pokazao je svu istinu Davorove tvrdnje. To je svatko otkrio tek na kraju koncerta, kad je svirka utihnula, a muzičari otišli s pozornice. Bend je stvorio toliko snažan zvučni pritisak da su mi uši još pola sata nakon koncerta bile na blagom otčepljivanju. Neprocjenjivo iskustvo!

jura // 09/11/2016

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*