home > koncert > The XX @ Boćarski dom ZG 28/11/2016

kontakt | search |

The XX @ Boćarski dom ZG 28/11/2016

Britanski inide pop trio The XX u ponedjeljak su započeli svoju turneju iz zagrebačkog Boćarskog doma. Ne znam da li je to subjektivno, ali studeni uvijek donese nekoliko uzbudljivih koncerata u kratkom vremenu, pa su na valovima ovog studenog stigli i The xx stvorivši dojam da se radi o IT događaju sezone na kojem se moralo biti. S obzirom da se među publikom moglo vidjeti od vrlo mladih tinejdžerskih lica do iskusnih glazbenih sladokusaca rekla bih da su The xx dovoljno svježi i zanimljivi da privuku tako šaroliku publiku.
[ The XX @ Boćarski dom ]

The XX @ Boćarski dom

The xx promoviraju svoj novi album "I see you" čiji je izlazak najavljen za siječanj 2017. Nakon koju godinu, dvije bez live nastupa i s prvim koncertom turneje moglo se očekivati da će ovaj koncert biti zagrijavanje i isprobavanje. Kako je Romy na kraju rekla, bili su vrlo nervozni prije početka što se možda dalo i osjetiti na njihovoj izvedbi, ali nekako mislim da je to to, da puno više u smjeru neke energičnosti ili razigranosti neće ići.
Ono što je u nogometnom žargonu izreka "publika je bila 12 igrač" i takvi slični klišeji mogli bi se primijeniti i na ovaj koncert, jer publika je doista bila neki dodatni, ali ključni član koji je davao energiju i polet britanski suzdržanim ekseksovcima.
Atmosfera u gledalištu bila je užarena i prije početka te je početkom odmah krenuo blagi kolektivni trans, osim rubnih dijelova koji su se utapali u žamoru.
Trojac je izašao na stejđ i otvorili su s pjesmom "I dare you" s predstojećeg albuma koja je odmah rasplesala publiku. Minimalistički dizajniran reflektirajući stejđ s bogatim svjetlosnim efektima upotpunio je mekani indie pop The XX-a. Dok su na donjem dijelu Romy i Oliver svatko na svojoj strani počinjali svoj sramežljivi ples, a s uzvišenog pulta koji se doimao kao npr. zapovjedni most nekog svemirskog broda upravljao je Jamie XX.
[ The XX @ Boćarski dom ]

The XX @ Boćarski dom

Usljedila VCR i Crystalised s debija The XX što je automatski podiglo temperaturu za koji stupanj, iako lagane i lijene. Taj sanjivi jednostavni zvuk, izmjene blagih vokala i konačan dojam introvertiranosti definirali su zvuk debi albuma, donekle uspješno ga nastavili na Coexistu no čini mi se da se pomalo gubi s novim stvarima.
Publika je oduševljeno pozdravljala svaku novu stvar, atmosfera je bila sjajna što je iznenadilo i same članove benda koji su u trenutku iznenađeno stajali i gledali prema publici kao da nešto takvo nikad nisu doživjeli. Nešto slično kao prije koji tjedan na Placebu iako puno kraće i manje dojmljivo.
[ The XX @ Boćarski dom ]

The XX @ Boćarski dom

Ma čak bih rekla da su se i oni sami rasplesali više nego što su planirali u par navrata se obraćajući publici s izrazima oduševljenja.
Nastavili su s mješavinom starih i par covera Jamiea XX, ali najveću euforiju su izazivale pjesme s XX-a. Setlista je pametno držala pažnju publike da bi je prema kraju sve više rasplesala pa smo tako čuli Basic Space, Performace, Stars, Infinity, Islands do Jamievih Loud Places koji su bili svojevrstan krešendo koncerta i kraj službenog dijela.
Vratili su se na kratki bis na kojem su izveli novu "On hold" , a predivnim Introm nas zaljuljali u završni trans. Sve u svemu bilo je jako lijepo. Bez obzira što je ovo bio prvi koncert turneje koji možemo nazvati nekom generalkom, mislim da puno više žestine ili energije (što su neki prigovarali da je nedostajalo) the XX niti ne mogu dati. U konačnici to je glazba nježna, sanjiva ,često minimalistička i moguće da su nošeni publikom dali puno više nego što bi u nekim uobičajenim uvjetima.
[ The XX @ Boćarski dom ]

The XX @ Boćarski dom

Moram se osvrnuti i na njihov prvi posjet Hrvatskoj, kada su 2012 nastupali na velikom stejđu na Terraneu. Veliki otvoreni prostor i bura koja je moćno derala nije nikako išla u prilog njihovog krhkoj glazbi. Iako Boćarski dom za niti jedan koncert nije baš sretno rješenje, ovdje su se ipak pokazali u nekom drugačijem svjetlu.

edi // 30/11/2016

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*