home > koncert > ONE STEP AWAY + KING UBU + SAUČEŠČE @ Tvornica, Mali pogon, Zg, 21/01/2017

kontakt | search |

ONE STEP AWAY + KING UBU + SAUČEŠČE @ Tvornica, Mali pogon, Zg, 21/01/2017

Subota popodne.. obaveze i kojekakve zavrzlame skoro su me sjebale da ne odem taj dan u Tvornicu. Tek kad sam popodne od Jure dobio podsjetnik na mail, skužio sam da sam izgubio pojam o vremenu i totalno zaboravio na večerašnji koncert. No zahvaljujući Juri, čekirali smo satnicu u kojoj je pisalo da King Ubu počinju u 21:30, Saučešče u 22:15, a OSA u 23h. Veoma tijesno za ostvariti, i vjerojatno će si dečki iz prva dva benda sad mislit koji sam kreten, no jebiga dečki. Uz dužno poštovanje prema Vama, i zbilja najbolju volju, nisam uspio doći na vrijeme da napišem nešto (ne)suvislo o vašim nastupima. Uzimam si to za minus koji ću se potruditi ispraviti na nekom od slijedećih koncerata.

Uglavnom stigli smo u Mali pogon tek pred kraj Saučešča koji su počeli prašili svoju zadnju stvar, te se nakon toga pozdravili s ekipom i napustili binu. Pa kad su se nakon kojih 15-tak minuta KC-VŽ dečki posložili, nastup je mogao krenuti. Iskreno sam se iznenadio kako je prostor bio tek na pola pun, a iz nekog razloga očekivao sam veću posjećenost. No tko zna razlog tome? Nadam se da se pankeri nisu uplašili zime i učmrljili doma. Ne znam dal je tu večer bilo još konkurentnih koncerata po gradu, no nije mi ovo prvi nastup OSA-e koji sam pohodio, tako da znam da stvar nije u njima, veće neke druge prirode. No ok..

Prije nego se dotaknem svirke, pojeo bi se od muke da ne spomenem dva tonca koji su na koncertu radili. A razlika je bila veoma čujna. Naime kad smo dolazili i poslušali tu zadnju pjesmu Saučešča, stajali smo lijevo od mix pulta i djevojka je taman spominjala kako sve te lampice fora izgledaju i smijali se tome što tonac stalno nešto prčka po potenciometrima i slajderima. No sve to se istinski čulo i na zvuku. Bend je počeo stvar, tonac je doštimao zvuk i gledajući ga što radi točno se moglo razaznati što je u kojem trenutku napravio, a bendu se čula svaka riječ, rif, snare.. sve. Znači kristalno čisto i fino. No onda su počeli OSA, tonac se promjenio i riječi su se tokom gotovo cijelog koncerta jedva mogle razaznati. Kako sam album prije promocije preslušao tek jedan-dva puta, nisam sve znao na pamet, no na koncertu nisam uspio razaznati puno toga, a nije da se nije moglo bolje. No da samo ne kenjam previše, bacam se i na svirku večeri.

Ako niste znali, One Step Away su prvi album izdali prije 11 godina, i makar su diskografski bili neaktivni više od desetljeća, krajem 2016-te izdali su drugi punokrvni melodični punk-rock album imena ''Ni grama srama''.
[ One Step Away ]

One Step Away   © Anita Bučanac

Priča je klasična, no danas primjenjivija više nego ikad. Pljuvanje po sistemu i zatrovanim glavešinama. Vjerujem da većina ljudi koja je bila na koncertu te večeri nije još svjesna njihovih tekstova jer još nemaju ''odraslih'' briga koje muče nas preko 30-te, no ovakvi bendovi su i više nego poželjni jer će novostasalim klincima nadam se predstaviti neki malo drugačiji način razmišljanja, umjesto da postanu ovce i nastave sa stadom koje vode gotovo svi mediji koje danas vidiš ili čuješ. A opet s druge strane dečki u bendu su dovoljno pametni da kuže koliko su ovakve stvari potrebne mlađim generacijama i svaka im čast na tome, jer istini za volju, teško da će u kraijeri održati puno koncerata na kojima će većina publike biti preko 20 godina.
[ One Step Away ]

One Step Away   © Anita Bučanac

Isto tako znam da je bend vjerojatno opstao tako dugo zbog gitarističke kemije koja postoji između Zokija (bas) i Bobe (gitara), no što se svirke tiče možda znate, a možda i ne, no kičmu rasturačine koju bend danas proizvodi zapravo čine ubojiti Zoki i Krt. Iako sam s nekadašnjim bubanjarem Bukijem s prvog albuma ''V Šumi Drijeva Falidu'' sjedio zajedno u klupi još u osnovnoj, moram reči da mi ova kombinacija jednostavno zvuči bolje.
Eksplozivnost koju nudi Marko na bubnjevima u kombinaciji sa Zokijevim basom i dvije gitare, ne zvuče trivijalno pankerski kako bi si neki dušebrižnik to možda mogao zamisliti. Ima tu ritmova i prelaza koje dobar dio srodnih domaćih bendova koja je danas aktivna vjerojatno ne bi mogli odsvirati ovako brzo a istovremeno glatko i ugodno. Praksom se postiže puno toga, no neke stvari jednostavno imaš, ili nemaš.
[ One Step Away ]

One Step Away   © Anita Bučanac

Kako se radilo o promociji albuma ''Ni Grama Srama'', negdje usred svirke iz čoška stejđa izletio je dečko obučen samo u bokserice i noseći kecelju i punu tacnu rakijica počastio ekipu ispred bine koja se uspjela dočepati čašice, pa se tako zajednički nazdravilo novim pobjedama i nastavilo dalje.
[ One Step Away ]

One Step Away   © Anita Bučanac

Komunikacija s publikom ostala je uglavnom samo na Zokiju koji je između svake pjesme ponešto izbaljezgao i zabavljao publiku, no ujedno bio i najenergičnija figura benda. Na kraju krajeva makar se klub nije napunio, a i tonac je mogao odraditi bolji posao, ovo je bila dobra predstava trenutnih mogućnosti benda a prikazali su to žestokom i kirurški preciznom svirkom, odsviravši gotovo kompletan opus.

mario m. // 24/01/2017

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*