home > koncert > Mando Diao @ Vintage, 07/02/2018

kontakt | search |

Mando Diao @ Vintage, 07/02/2018

Kad prvi put ideš na koncert benda koji svi vole, a o kojem znaš relativno malo i ne možeš se pohvaliti da si mu posvetio puno pažnje, i kad dan prije koncerta vidiš da se cijeli događaj premješta u manji prostor zbog "tehničkih razloga uvjetovanih nedovoljnim interesom za koncert u Paviljonu 9", javi se gadan strah da bi koncert mogao biti solidan podbačaj kao rezultat razočaranja benda nedostatkom interesa fanova.
[ Mando Diao @ Vintage Industrial Bar ]

Mando Diao @ Vintage Industrial Bar   © Edita Sentić

Istina je da Mando Diao nije bend koji bi mi bio na radaru zbog ičega što nudi. Još otkako je Dance With Somebody pred desetak godina bio apsolutni must-have modni dodatak svake radijske i televizijske postaje i pošteno isterorizirao pučanstvo gotovo nedoličnom količinom pojavljivanja u eteru, smatrao sam da u tom zvuku mogu pronaći malo što osim relativno izlizane zvučne pozadine koju se može čuti kamo god da se krene: od nečijih preglasnih slušalica u tramvaju, preko cajkaškog kluba, do alternativnog rock-kluba ili džingla u reklami između vijesti i brazilske sapunice na televiziji. Samim time, nije mi bilo u interesu niti posjetiti bilo koji od njihovih koncerata koji su se prethodnih godina održali u Hrvatskoj. Ali, s obzirom da se radi o cijenjenom bendu, koji se uvijek nekako potkrade na play-listi na ne-pretjerano-zabavnom studentskom tulumu u vrijeme kad atmosfera zamre, odlučio sam da bi bilo zgodno pustiti predrasude sa strane, otići na koncert i vidjeti u čemu je stvar.
[ Mando Diao @ Vintage Industrial Bar ]

Mando Diao @ Vintage Industrial Bar   © Edita Sentić

Iznenadio me nedovoljni interes svekolikog publikuma za koncert koji se trebao održati na Zagrebačkom velesajmu. Očekivao sam da bi Mando Diao bio sposoban skupiti dovoljnu publiku u Hrvatskoj da može napuniti i ponešto veću dvoranu, stoga me zapanjilo vidjeti vijest da se koncert premješta u Vintage Industrial Bar. Kao što je pretenciozni pjevač Björn Dixgård, samoprozvani Elvis Presley of Sweden, izjavio u intervjuu za jutarnji.hr, Mando Diao je u svojih devetnaest godina prešao put od malih lokalnih klubova koje jedva može popuniti do velikih dvorana. Sudeći po sinoć viđenom, reklo bi se da se pošteno prevario. Barem kad je u pitanju Zagreb.
[ Mando Diao @ Vintage Industrial Bar ]

Mando Diao @ Vintage Industrial Bar   © Edita Sentić

Pa ipak, pokazalo se da je odluka o naknadnom odabiru prostora sasvim dobro sjela, jer je Vintage Industrial Bar ponudio dobar ambijent za koncert ovakvog tipa. Prostorni kapacitet kluba svakako je bio i više nego odgovarajući za količinu ljudi, tako da je uspješno održana ravnomjerna popunjenost prostora, bez velikih praznina, ali i bez gužve. Znao sam vidjeti Vintage i daleko popunjeniji nego na sinoćnjem koncertu. Pomalo mi je žao da nije prodano više karata, ali i drago da prostor nije bio zagušljiv, hipoksičan i prepun ljudi do te mjere da čovjek nema mjesta za stabilno stajanje.
Ali krenimo redom.
[ Mando Diao @ Vintage Industrial Bar ]

Mando Diao @ Vintage Industrial Bar   © Edita Sentić

Predgrupa, The OBMG, koncertu je dala odličan uvod, koji je u nekim svojim segmentima uspio dobrano zasjeniti glavni nastup. Iako pomalo psihodeličnog i nametljivog zvuka, energija ovog slabo poznatog benda je toliko zarazna, da uspijeva na vrlo jednostavan i neprimjetan način slušatelja naprosto progutati i uvući u sebe. Nisam obožavatelj predgrupi, i obično mi je draže kad ih na koncertu nema. Sinoćnji nastup je bio jedna od najboljih iznimki koje sam imao prilike gledati i čuti. Iako stilski značajno variraju od običnog rocka do divlje psihodelije, s dobrim i snažnim vokalom, ova ekipa se pokazala kao odličan bend koji zaslužuje više pozornosti i daleko veću pozornicu i publiku. Na trenutak, svojom energičnom svirkom uspjeli su dočarati večernji nastup na nekom dobrom ljetnom festivalu, na kojem nije potrebno baš ništa više od divljeg plesa i odlične zabave. Svake pohvale gitaristu, jer njegov talent zaslužuje posebno priznanje.
[ Mando Diao @ Vintage Industrial Bar ]

Mando Diao @ Vintage Industrial Bar   © Edita Sentić

The OBMG zahtijeva više pozornosti i popularnosti nego što ima, barem kad je o hrvatskim prilikama riječ. Stilski nisu toliko različiti od glavnih zvijezda večeri, pa je kontinuitet između dvaju nastupa sačuvan, ali opet nisu ni previše slični, pa njihov nastup nije djelovao kao nastup nekog Tribute to Mando Diao benda. Uz već spomenuti problem nedovoljnog interesa publike za koncert, konstatirat ću zasad samo da bi propuštanje sinoćnjeg nastupa The OBMG-a bila velika greška. Odlučujem malo više pratiti taj bend, i iskoristiti svaku priliku da ih još koji puta vidim uživo. Isplati se, vjerujte mi.
[ Mando Diao @ Vintage Industrial Bar ]

Mando Diao @ Vintage Industrial Bar   © Edita Sentić

Mando Diao, s druge strane, mi je teško objasniti. Volim kad dođem vidjeti u čemu je stvar na koncert benda koji ne poznam najbolje, pa ostanem iznenađen i zaljubim se. Mando Diao u tome, nažalost, nije uspio, tako da mislim da mi se više neće javiti potreba da se tim bendom bavim.
[ Mando Diao @ Vintage Industrial Bar ]

Mando Diao @ Vintage Industrial Bar   © Edita Sentić

Bilo bi u redu reći da je koncert bio korektno odrađen. Od izvedbe, preko pozornice, do trajanja koncerta, ne može se izreći neka posebna zamjerka radi koje bi se moglo kazati da su stvari pošle ukrivo. Unatoč tome, nemam osjećaj da je iz koncerta izvučen maksimum. Mando Diao je uložio dosta u nastup, ali ne dovoljno, pa je sve ostalo na razini malo višoj od prosjeka. Koliko god da sam ulagao truda, nisam uspio biti uvučen u glazbu i u nastup koji se preda mnom prezentirao.
[ Mando Diao @ Vintage Industrial Bar ]

Mando Diao @ Vintage Industrial Bar   © Edita Sentić

Odabir pjesama pokazivao je strahovitu neujednačenost, tako da s vremena na vrijeme uopće nije bilo razvidno što se uopće sluša, odnosno što se želi odsvirati. Možda se to može pripisati promjenama koje je bend doživio u posljednjih šest godina, počevši od traženja novog zvučnog smjera 2012., pa sve do trenutka u kojem ih napušta drugi frontmen Gustaf Norén 2015. Pa ipak, bend koji uživa renome kao Mando Diao bi ipak trebao znati set-listu složiti na način da ona pokazuje kakvu-takvu konzistenciju i bude smisleno posložena tako da odražava opus i glazbeno razmišljanje benda koji je svira, a ne da odsvirane pjesme budu posložene kao da je netko nehotice upalio shuffle i zaboravio ga ugasiti.
[ Mando Diao @ Vintage Industrial Bar ]

Mando Diao @ Vintage Industrial Bar   © Edita Sentić

Još jedna zamjerka koju moram istaknuti odnosi se na sasvim nepotreban frontmenov čit-čet s publikom između svake pjesme, a koji me uspio iritirati neobjašnjivim intenzitetom i brzinom. Možda sam hejter, ali ne vidim razloga da netko po tri, četiri ili pet puta između gotovo svake pjesme u mikrofon urla "Are you ready?!", ili već neku sličnu koncertnu poštapalicu bez svrhe. Također, artificijelno nabrijavanje na Gloriju u vidu predugačkog ispitivanja publike nalazi li se među njima neka Glorija, i nakaradno pogrešno izgovorenog imena prozvane djevojke iz jednog iz prvih redova, ili pompozno stajanje u crvenom mraku prije Down in the Past, bilo je sasvim nepotreban Schauspiel kojem u prosječno ispunjenom Vintage Industrial Baru naprosto nije bilo mjesta. Ono što predstavlja najveću ironiju je potpuni izostanak toliko nadmeno forsiranog efekta iznenađenja, jer se bez ikakve muke moglo predvidjeti koja pjesma slijedi iza teatralne točke na pozornici. Šteta što ovakvi performansi tijekom večeri nisu bili na razini izoliranog incidenta, nego generalno pravilo postupanja. Šteta što je frontmen dobrim dijelom fulao formulu za kontakt s publikom, jer kao nije shvatio da Vintage Industrial Bar nije festivalska livada, i da jednak pristup ne možeš ostvariti u ovakvom manjem privatnom ambijentu i na otvorenom.
[ Mando Diao @ Vintage Industrial Bar ]

Mando Diao @ Vintage Industrial Bar   © Edita Sentić

Ipak, iako me bilo strah da će podbačaj u prodaji biti povodom za neinspiriran koncert, srećom, to se nije dogodilo. Iako pristup samom koncipiranju koncerta nije onakav kakvim smatram da treba biti i kakav cijenim, ne mogu reći da je Mando Diao odradio loš posao. Björn je jedan od vokalno najsposobnijih frontmena koje sam imao prilike čuti, i ta činjenica je nepobitna. Njegov novi pratitelj, Jens Siverstedt, ga možda čak i nadmašuje u određenim dionicama, a trud koji ulaže u interpretaciju ne može proći nezamijećeno. Promukli glasovi obojice odlično uspijevaju dočarati ono što mislim da Mando Diao velikim dijelom i želi postići, a to je ugođaj koji kao da nije ništa više od neobvezujućeg i opuštenog urlanja na dobru pjesmu koja ti se sviđa. To je teško izvesti bez zapadanja u nedostatak strukturiranosti pjesme i izvedbe, ali Mando Diao to radi vrlo opušteno i u tome bez problema uspijeva.
[ Mando Diao @ Vintage Industrial Bar ]

Mando Diao @ Vintage Industrial Bar   © Edita Sentić


Za publikuse, nažalost, ne može reći gotovo ništa specijalno. Kako je koncert bio pružen, tako je bio i prihvaćen. Atmosfera nije uopće bila loša, i činilo se da je publika koncentrirana na ono što čuje i da u tome uživa. Problem je jedino taj, što imam dojam da sam mnogo puta vidio publiku koja je daleko više uživala u koncertu. Jest da je bilo i plesa, i skakanja, kao što glazba kakvu Mando Diao svira uvjetuje, ali na nekim drugim koncertima bilo ga je i više. Jest da je bilo bljeskalica u zraku na neku laganicu, ali na drugim koncertima ih je bilo više i brže su se palile. Jest da je bilo pjevanja s bendom, ali na drugim koncertima je i toga bilo više. Isto tako, jest da je i publika bila animirana i sudjelovala u koncertu, ali kao da je Björn morao uložiti nesrazmjerno više truda da konačno dobije te ruke u zrak. Ili ga nakon njegovih iznimno napornih solilokvija naprosto više nitko nije ni slušao.
[ Mando Diao @ Vintage Industrial Bar ]

Mando Diao @ Vintage Industrial Bar   © Edita Sentić

Posljedično tome, najuspjeliji trenuci koncerta su bili ujedno i najveći hitovi, što i nije pretjerano pohvalno, jer rasplesati publiku na Down in the Past ili Dance With Somebody je tako samorazumljivo da zbilja nije vrijedno spomena. Osim toga, pohvaliti treba izvedbu pjesama novijeg datuma, u koju je uloženo daleko više koncentracije i truda nego u izvedbu starijih. Je li to zbog stilskog zaokreta i novih članova, što stvara kontekst u kojem se ostatak benda ne osjeća najprirodnije, pa mora uložiti više truda da izvedba bude na razini, nisam siguran, i nema smisla razmišljati o tome. Kako god da bilo, ovo je još jedna kvačica u rubrici "Neujednačenost" koja je ovaj koncert pratila od prve pjesme do bisa.
[ Mando Diao @ Vintage Industrial Bar ]

Mando Diao @ Vintage Industrial Bar   © Edita Sentić

Konačno, iako ovo definitivno neće biti najbolji koncert 2018. godine, mogu reći da je se pretvorio sasvim dobar način za provesti srijedu navečer u Zagrebu. S druge strane, srijedom navečer u Zagrebu uglavnom nema ničega, pa nije teško doći na vrh liste dobrih događanja. Mando Diao u Vintage Industrial Baru u veljači 2018. godine će biti zapamćen kao solidan koncert koji će rijetki istaknuti kao odličan, i od kojega će u narednim godinama uvijek biti važniji snijeg koji je vani padao cijelu večer.
[ Mando Diao @ Vintage Industrial Bar ]

Mando Diao @ Vintage Industrial Bar   © Edita Sentić

johnny mcfearless // 09/02/2018

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*