home > koncert > SUN KIL MOON @ Kino Šiška, Ljubljana, 17/10/2018

kontakt | search |

SUN KIL MOON @ Kino Šiška, Ljubljana, 17/10/2018

Izvještaj s ovakvog koncerta ne smije se pisati odmah nakon koncerta, dok je glava vruća. U tom slučaju bi napisao da sam upravo vidio najboljeg stand up komičara na svijetu na djelu. Mislim, nisam nikad skužio bit stand up komičara, pogotovo ne naših, jer su najčešće tužni, a ne smiješni. No, kad bi ovako zvučao stand up, vjerojatno bi bio na svakoj predstavi.
[ sun kil moon ]

sun kil moon   © pedja

Red spoken worda, red dobrih šala kojima se i umjestnik smije, red odličnih, red psovki i red onih koje ne kužimo jer nismo iz engleskog govornog područja. Mogu Vam reći da su mi tijekom nastupa Marka Kozeleka plus dvojca s kojima čini SUN KIL MOON bljeskali upitnici iznad glave, s obzirom da je, prema pričama onih koji su bili na njegovim konertima, Mark staro zločesto gunđalo. Bilo mi je nevjerojatno da je to ista osoba. Vedra i duhovita. Možda je to zato jer se naspavao u ljubljanskoj hotelskoj sobi s barem četiri kreveta, možda zato jer sad ima curu, koju je nekoliko puta spomenuo tijekom večeri ili zbog nečeg drugog. U svakom slučaju skoro tri sata programa prošlo je u hipu i to prvenstveno zahvaljujući "outcaastu" pred nama.

Pri izlasku na stejđ, pozvao nas je sve naprijed "da mu izgleda kao da nas ima puno" (jer je Šiška stvarno bila prevelika za količinu ljudi koja se skupila), a uz to je opsovao i otjerao jedinog fotografa "koji mu je pred facom počeo škljocati". Kasnije se ispričao za tu reakciju u kojoj je podsjetio na onog starog Kozeleka, no ostalo je bilo potpuno drugačije.
[ sun kil moon ]

sun kil moon   © pedja

Počeo je s Daffodils, pjesmom snimljenom sa Sean Yeatonom (basistom iz Parquet Courts) snimljenom na prošlogodišnjem albumu "Yellow Kitchen". S obzirom na količinu texta u svakoj pjesmi, sve ih je imao isprintane i čitao ih. Slijedeća je bila 666 Post sa "šezdesettrećeg" njegovog albuma kojeg je odlučio nazvati "Mark Kozelek" i objavljen je ove godine. S istog je albuma odsvirao nešto kasnije i predivnu My Love for You is undying i The Mark Kozelek Museum. Kad bi krenuo u opisivanje radnje u svakoj pjesmi ili pak svakog zanimljivog momenta tijekom koncerta, ovim bi izvještajem "izveo Horvija" i čitao bi se u nastavcima.

Stoga ću spomenuti samo radnju pjesme "1993 MTV soundtrack nešto nešto outcast bullied by jocks" koja me se najviše dojmila. Ista će biti objavljena na novom albumu SKM koji izlazi početkom studenog 2018. Ovdje se obrušio na "loše bendove" koji su vladali ljestvicama tih godina, a zbog njih "kvalitetni" bendovi poput Red House Painters nisu mogli dobiti zasluženu popularnost. Dotaknuo se i Kurta Vilea, koji je srećom izašao iz benda čiji pjevač zvuči kao Mark Knopfler i jedva čekam čuti tu pjesmu ponovo.
[ sun kil moon ]

sun kil moon   © pedja

Od još neobjavljenih pjesama čuli smo i dvije koje će biti objavljene na novom albumu s Ben Boyeom (klavijaturistom koji ga je i te večeri pratio) i Jim Whiteom, bubnjarem Dirty Three, zbog čega smo imali čast čuti i ritam mašinu, koja "još nema ime". Tijekom regularnog dijela, koji je trajao skoro dva sata, odsvirali su još i dirljivu I Can't Live Without My Mother's Love.

Naravno, ni bis nije izostao, a tamo smo čuli dvije pjesme "po željama", za što opet znalci kažu da inače ne radi, i to samo zato jer ga je momak koji ih je tražio podsjetio na "nazi Edwarda Nortona", pa ga se malo bojao. To su bile stare pjesma Red House Paintersa, Song for a Blue Guitar i Carry Me Ohio. Iako je rekao da obično ne sviraju pjesme "starije od 2017" i da niti on zna text, niti Ramon i Ben znaju to svirati, ipak su probali. Rekao im je da pjesma počinje iz istog akorda kao i Fade into You od Mazzy Star i još dosta njih, pa kad su dečki pogodili ritam, netko je iz publike izguglao text i pjesma je mogla početi. Isto je bilo i s Carry Me Ohio. Jedinstveni doživljaj, svakako.
[ sun kil moon ]

sun kil moon   © pedja

Kao zadnju, odsvirali su This is my Dinner, naslovnu pjesmu s albuma koji izlazi u studenom, a tad je već bilo skoro 1 u noći već je pomalo bilo dosta svima. Ubrzo nakon, Mark je izašao pred Šišku paleći cigaretu, bez koje je očito uspio predugo izdržati. Čekali smo da li bude se netko usudio selfie ubaciti s njim, a kad se to nije događalo, krenuli smo polako na put.

Danas, dva dana nakon koncerta, neću tvrditi da sam vidio najbolji stand up šou, ali mogu ustvrditi da sam vidio neobičan i odličan koncert Marka Kozeleka, kako god da se zvao.

pedja // 19/10/2018

Share    

> koncert [last wanz]

cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: REBEL STAR @ Močvara, Zagreb, 07/03/2024

REBEL STAR @ Močvara, Zagreb, 07/03/2024

| 08/03/2024 | pedja |

>> opširnije


cover: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead @ Močvara, Zagreb, 05/03/2024

Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead @ Močvara, Zagreb, 05/03/2024

| 08/03/2024 | ognjen bašić |

>> opširnije


cover: Yann Tiersen@Tvornica ZG 05/03/2024

Yann Tiersen@Tvornica ZG 05/03/2024

| 07/03/2024 | mario m. |

>> opširnije


cover: Monsieur Doumani i Dunjaluk @ Močvara, 01/03/2024

Monsieur Doumani i Dunjaluk @ Močvara, 01/03/2024

| 04/03/2024 | dora p |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*