home > koncert > Mick Harvey & J.P. Shilo @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 10/11/2019

kontakt | search |

Mick Harvey & J.P. Shilo @ Vintage Industrial Bar, Zagreb, 10/11/2019

Nicka Cavea vole na cijelom svijetu, to se zna. Vole ga jako i u dijelu cijelog svijeta zvanom Zagreb, teorija za koju ne treba tražiti dalje od prošlogodišnjeg nastupa na InMusicu, gotovo pa konsenzualno proglašavanog nečim najboljim što se ikad igdje dogodilo. Ako izuzmemo Šilju (jer na Gatuzo i dalje raja ne ide) i Bareta, obično se takva idolatrija prema nekom dinosauru lako prelijeva i na njegove asistente, pa su tako zapažene i dobro posjećene koncerte u metropoli kroz godine imali i Blixa Bargeld, i Warren Ellis, i Kid Congo Powers (s kriminalno podcijenjenim Pink Monkey Birdsima, po mom sudu jednim briljantnim bendom), a bogami moga skupila se i jedna ozbiljna svjetina na trećem gostovanju Micka Harveyja ove zadnje nedjelje u Vintažu. Možda je tu mrvu pomoglo, a možda i nije, i to što nije došao solo ili s nekim anonimusima, nego s, molit ću, J.P. Shilom , Steveom Shelleyem i Glennom Lewisom . Tko su ti? Pa dajte, ljudi.
[ mick harvey & j.p. shilo ]

mick harvey & j.p. shilo   © Zoe Šarlija

[ mick harvey & j.p. shilo ]

mick harvey & j.p. shilo   © Zoe Šarlija

[ mick harvey & j.p. shilo ]

mick harvey & j.p. shilo   © Zoe Šarlija

Tiger Lilliesi su me dan prije u Rijeci malo istraumatizirali svirajući uglavnom stvari samo sa zadnjeg albuma, a zakleo bih se da sam negdje u najavama, iako sad to više nigdje ne mogu naći (možda je za neki drugi gig na ovoj turneji), vidio informaciju da će Mick i J.P. isto fokus stavljati na svoja recentna izdanja. Kako ne masturbiram na Bad Seedse i Birthday Partyje koliko bih trebao, tako ni Harveyja ne smatram nekim bogomdanim genijem, a ako znamo i da mu je zadnji album "The Fall and Rise of Edgar Bouchier and the Horrors of War" više-manje suhoparno konceptualno izdanje o Prvom svjetskom ratu skoro pa esejističkog tipa, praktički garancija za potpuni raspad sistema ako ga se odluči odsvirati uživo u cijelosti, neusporedivo sam se više radovao, te pritom bio u strašnoj manjini, onome što nam za predstaviti ima J.P. Shilo. Taj tip je realno igrač iz sjene za igrača iz sjene, session muzičar koji tek svako toliko ispliva s nekim autorskim projektom. Ipak, ploča "Invisible You", prva nakon 13 godina, a objavljena netom prije ove turneje, je prokleto dobar komad senzibilnog kantautorskog rocka, više napunjena šansom da vam uđe pod kožu na prvo slušanje nego ičim drugim što već niste čuli. Posebno mi se upotkožila famozno misteriozna i grooveom prepunjena "Voodoo Talking", pa sam malo dobio osip po faci od srdžbe kad sam uletio i shvatio da sam propustio prve dvije stvari, a da je to bila druga. Mick i ostatak škvadre su pružali samozatajnu pratnju dok je J.P. s boka pozornice, podjednako samozatajan, ali zato s čak tri gornja gumba otkopčana na košulji, jednu po jednu redao te stvari, sa svakom učvršćujući raspoloženje koje je uspostavio prošlom, ali ga i "protresajući"nekim novim gitarskim i vokalnim tankoćutnostima. Osobno mi savršen miks ugode putem samoispitivanja i reminiscencije o odnosima tu kvari jedino "Mechanical Man", jedina koja stvara nervozu. Ostalo sve klizi kao po putru, a pogotovo kad se na bini, dogodilo se to dvaput, pridruži i šjora supruga na bekovima. Nadam se da im suživot funkcionira barem približno dobro kao i dvoglasje. Mi dolje nismo klasičnim "jebeš predgrupe" žamorom narušavali zaglušujuću tišinu (da, J.P. je sve samo ne šoumen) među ionako većinom tihim i polaganim pjesmama, već smo pozorno i s poštovanjem pratili ovo javno prikazivanje zvukova od kojih je svaki nešto značio. Iako ih je 99% nas prvi put slušalo.
[ mick harvey & j.p. shilo ]

mick harvey & j.p. shilo   © Zoe Šarlija

[ mick harvey & j.p. shilo ]

mick harvey & j.p. shilo   © Zoe Šarlija

[ mick harvey & j.p. shilo ]

mick harvey & j.p. shilo   © Zoe Šarlija

To bi moglo biti zbog toga što se radilo o "probranijoj" publici, mahom starijoj ekipi koja je došla čuti glazbu više nego popiti pivicu, podružiti se ili zbariti nešto. Doduše, stari bratanac Mick je i za to ostavio vremena u petnaestominutoj pauzi među setovima, a onda nas je podario svojom umjetnošću na sedamdeset minuta. Omanji teret sa pleća je zbačen u momentu kada je objelodanjeno da neće daviti s tim ratnim memoarima (samo jedna stvar), nego da je pripremio šaku pjesmica sa brojnih svojih starijih izdanja. Iako su izdanja, velim, njegova, pjesme to u punom smislu i nisu uvijek. Nije tajna da Harvey voli zaroniti u prerade, što se da primijetiti po tome što je u kasne sate barem podjednako učtiv i dopadljiv kao i radnice te legendarne splitske pekare. Bilo je tu tako brojeva PJ Harvey, Serga Gainsbourga (iako šokantno malo, ako se zna da je snimio 4 albuma njegovih covera), i sigurno još jako puno toga što ja nisam prepoznao. To ionako nije igralo ulogu, jer su ljudi oko mene prepoznavali, i davali Micku to do znanja neobuzdanim krikovima i pljeskanjima na prve taktove svako toliko. Ozračje je svakako išlo po uzlaznom vektoru cijelo vrijeme, za što je, osim te vrlo očite cijenjenosti kojom je ovdje obasut, zaslužna i ona spomenuta simpatičnost i scenska snalažljivost. Ne čini se možda takvim prije nego razjapi čube, ali mora se ustvrditi kako je riječ o pravom doktoru britke interakcije i crowdpleasinga. Najbolji dio je taj što se ima razloga vjerovati da ništa od toga nije unaprijed osmišljeno, nego je samo dovoljno ležeran na stejdžu da nema problem s nama podijeliti svoju struju svijesti, pa vodila ga ona u priču kako je osamdeset i četvrte zaglavio dva dana u Jugoslaviji za vrijeme nevremena (ili nevrijeme vremena?) i naučio malo jezika, u žicanje maramica zbog nosa koji curi, ili naprosto u ekspresno duhovito poklapanje dobacivanja koja stižu.
[ mick harvey & j.p. shilo ]

mick harvey & j.p. shilo   © Zoe Šarlija

[ mick harvey & j.p. shilo ]

mick harvey & j.p. shilo   © Zoe Šarlija

[ mick harvey & j.p. shilo ]

mick harvey & j.p. shilo   © Zoe Šarlija

Osobno mi je taj lagani hype i pozitiva u zraku koje je, sasvim opravdano, u jednu prosječnu nedjelju uspio kreirati među strancima sedamsto tisuća milja daleko od kuće nekako i važnija stvar i snažniji utisak od same muzike koju je servirao. Koja je bila, don't get me wrong, sasvim slušljiva i draga, ali bez one neke supstance koja bi ju izdigla iz kategorije zanatskog pop djelovanja u nešto što bi ostavilo jači trag i uspjelo biti onoliko atmosferično i važno koliko bi stari Mick to vjerojatno htio. Istu tu supstancu je, barem u mojim skromnim nagluhim ušima, kolega J.P Shilo svojim istančanim osjećajem za feeling ispoljio na izvoz, tako da ću se osmjeliti ustanoviti da Mick kao "učenik" nikad nije nadmašio svog "učitelja", ali mu se zato sad kao učitelju događa da ga je nadmašio učenik.

ujak stanley // 14/11/2019

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: REBEL STAR @ Močvara, Zagreb, 07/03/2024

REBEL STAR @ Močvara, Zagreb, 07/03/2024

| 08/03/2024 | pedja |

>> opširnije


cover: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead @ Močvara, Zagreb, 05/03/2024

Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead @ Močvara, Zagreb, 05/03/2024

| 08/03/2024 | ognjen bašić |

>> opširnije


cover: Yann Tiersen@Tvornica ZG 05/03/2024

Yann Tiersen@Tvornica ZG 05/03/2024

| 07/03/2024 | mario m. |

>> opširnije


cover: Monsieur Doumani i Dunjaluk @ Močvara, 01/03/2024

Monsieur Doumani i Dunjaluk @ Močvara, 01/03/2024

| 04/03/2024 | dora p |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*