home > koncert > Mick Harvey & Band (Australija), 12.05.2007. @ Tvornica, Zagreb

kontakt | search |

Mick Harvey & Band (Australija), 12.05.2007. @ Tvornica, Zagreb

Da citiram prijateljicu koja je prvi put u subotu imala posla s ovim Australcem: ''Mick Harvey je vrlo šarmantan gospodin.''. Ta rečenica najbolje opisuje koncert Micka Harveyja i njegovog benda ove subote u Tvornici.
[ mick harvey ]

mick harvey   © sale

Meni je malo teško objektivno sagledati sve to, jer već više od pola života religijski obožavam Nicka Cavea, a isto toliko dugo mi je Mick Harvey omiljeni Boy Next Door, Birthday Boy i Bad Seed. Kada nije došao u Zagreb pratiti Nicka Cavea solo, bila sam tužna zbog toga koliko i sretna zbog dolaska solo konfiguracije. Moram priznati da me bilo malo strah da iz nekog razloga nakon ovog koncerta ne završim razočarana, kao što je mnogo ljudi ostalo nakon grozomornog ponašanja Mickovih sunarodnjaka The Church, koji su nedavno imali koncert u Zagrebu. Ali bezveze sam strepila. Mick Harvey me oborio s nogu svojom predivnoćom. Bio je točno onakav kakvim sam ga zamišljala svo ovo vrijeme. Micek epskih razmjera!
[ mick harvey ]

mick harvey   © sale

Naravno da je Tvornica bila poprilično prazna. To me baš i nije iznenadilo. Bar nije bilo vruće, moglo se lijepo pogledati koncert bez guranja, a Mick je mogao doslovno s pozornice popričati sa svakim tko je to želio i odgovoriti na svako dobacivanje iz publike. Što je i radio. I bio je vrlo zabavan i simpatičan u tome.
[ mick harvey ]

mick harvey   © sale

Odsvirali su nam pjesme sa zadnja dva albuma, s tim da je prvi dio koncerta više bio orijentiran na ''One Man's Treasure'', da bi u drugom dijelu na red došlo malo temeljitije upoznavanje s novim albumom ''Two Of Diamonds''. Možda je publike bilo malo, ali svaku je pjesmu nagradila gromoglasnim pljeskom, na što se Mick svaki put zahvalio, i na hrvatskom, na kojem je naučio reći i više od samo ''Hvala!''.
[ james johnston ]

james johnston   © sale

Bend koji ga je pratio su sačinjavali Rosie Westbrook na kontrabasu, koja je kao jedina žena svirala definitivno najveći instrument na pozornici. Za bubnjevima je bio uvijek ultra kul i simpatičan Thomas Wydler u crnom odijelu, koji je mojoj prijateljici izgledao kao James Bond, i koji osim što svira savršeno jako je zabavan za gledati dok to radi. Na orguljama i gitari je bio James Johnston iz odličnog benda Gallon Drunk, koji je na kraju koncerta imao peh da mu krepaju orgulje, pa ih je morao zamijeniti manjima. Mick je tvrdio da sad ne mogu odsvirati sve što su htjeli jer James na tim orguljama ima malo ograničen raspon, jer su malo, je li, primitivne u odnosu na one druge.
[ rosie westbrook ]

rosie westbrook   © sale

Mick Harvey i bend su se na bis vraćali dva puta, a koliko ih je publika zvala natrag, čudno da nisu došli i treći put. Na prvom bisu su nam odsvirali nekoliko pjesama Sergea Gainsbourgea, a na drugom ''Demon Alcohol'' koju je jedan jaaaaako naporni obožavatelj tražio cijeli koncert, ali Mick je rekao da to sviraju jer je bend želi svirati, a ne zato što ovaj pili cijelu noć.
[ mick harvey ]

mick harvey   © sale

Ovo nije bio jedan od onih koncerata na kojima se skače i vrišti, pada u nesvijest, vitla grudnjacima prema pozornici, skuplja čeljust s poda i vraća oči natrag u duplje. Ali bio je jedan od onih mirnih koncerata na kojima vam je naprosto lijepo. Toliko lijepo da bi najradije zagrlili ljude na pozornici i zahvalili im što su tako divni. Ponudili se da im skuhate večeru, popričate o svakodnevnim stvarima i budete im prijatelji. Kako bi rekli Amerikanci 'warm & fuzzy feelings' na sve strane.
[ mick harvey ]

mick harvey   © sale

Mick Harvey definitivno nema tu mračnu karizmu koju imaju Nick Cave i Blixa Bargeld. Za mene je on uvijek bio zraka svjetlosti, oaza mirnoće i normalnosti u svom onom kaosu i ludilu koje je znalo vladati na pozornici za vrijeme nastupa Bad Seedsa, i pogotovo The Birthday Party. Kad vam s jedne strane stoji Tracy Pew, ubijen ko majka, s kaubojskim šeširom radi mostove i svira bas, Rowland S. Howard se trza s gitarom i izgleda kao da su ga pustili na vikend iz sanatorija, a Nick Cave se na 105 droga valja po pozornici i tuče s publikom, iz Micka Harveyja, onako mirnog i samozatajnog, u odijelu ili košuljici sa zafrkanim rukavima, kao da izbija neka meka svjetlost, dođe vam kao anđeo čuvar. E tako ga još uvijek vidim. I u subotu mi je pokazao da je i zaista takav. I zato ga volim još više. Ako je to uopće moguće.

ana // 15/05/2007

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


> chek us aut!
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*