home > koncert > HGF - 1. polufinalna večer, 19.V 2007., dvorana POU, Zabok

kontakt | search |

HGF - 1. polufinalna večer, 19.V 2007., dvorana POU, Zabok

Već na samom startu, u prvoj polufinalnoj večeri desio se raritet. Dva izvođača, Heroina i Sake dobila su isti broj glasova, te su prema nepisanom (ali ipak postojećem) pravilu oboje ušli u finale. Također, umjesto sastava Bebe na vole (Zagreb) koji su u posljednji trenutak odustali od sudjelovanja zbog indisponiranosti jednog od članova, umjesto njih je kao rezerva nastupio sisački Blankets. Izuzetaka koliko hoćeš...
[ goran vrgoč - organizator ]

goran vrgoč - organizator   © horvi

Ovogodišnji 11. HGF otvoren je dan prije, u petak 18.V 2007. s namjerom da se samo isproba novi Bixijev razglas, pa je za tu prigodu doveden i sam (do)gradonačelnik Krešimir Končevski koji je napravio dar-mar na pozornici i digao publiku na noge ostvarivši fantastičan govor-performance. Uz nastupe najavljenih Flying Rabbit, Proximity, ZVIS Zagorski list, Urok, Fuk federi i T kao krava, ovo otvorenje je popratila krcata dvorana koja je na odličan način najavila da će biti sjajnog feedbacka publike.
[ heroina - pobjednici ]

heroina - pobjednici   © horvi

No, glavne večeri, u subotu 19.V 2007. odjek publike nije bio niti polovičan. Dvorana je bila poluprazna, više od 50% gledatelja je gotovo cijelu večer provela ispred dvorane bez obzira na besplatan ulaz, tako da je najnezahvalniju ulogu imao sastav Heroina koji je otvorio natjecanje pred svega 30-40 prisutnih ljudi. Njihov nastup je počeo vrlo žestokim r'n'r/rockabilly zvukom kojeg ostvaruje tročlana postava (bas, bubanj i gitara) uz posebnog vokala koji scenski neodoljivo asocira na Nick Cavea. Kasnije su smirili repertoar s laganijim minimalističkim brojem u stilu ranih Velvet Underground, te im se u jednoj skladbi priključila i djevojka na violini. Svi tekstovi su im na engleskom jeziku, te su uz pomahnitali scenski performance pjevača koji je djelovao kao da tjera zle uroke svoj nastup završili sa "Stay with me" u opakom blues-noise-gothic stilu. Očigledno, nezahvalnu ulogu da sviraju kao prvi dobro su iskoristili...
[ blankets ]

blankets   © horvi

Oko 22,30h na pozornicu izlazi rezervni izvođač - Blankets iz Siska koji su uletjeli kao zamjena za Bebe na vole. To je kvartet sa dvije gitare, bubnjevima i bas gitarom, te su se predstavili kao alternativni rock band pod primjetnim utjecajima Sonic Youth iz faze 1988-1992. Paralelno, oba gitarista koriste vokale koji su dosta nerazgovjetni i nerazumljivi (nije se moglo razaznati pjevaju li na engleskom, hrvatskom ili nekom drugom jeziku), što im je uz podosta falševa doprinjelo vrlo lošem plasmanu. Inače, puno pažnje posvećuju instrumentalizaciji, bučnim gitarskim škripama (slično poput Wire), minimalizmu (poput The Fall za kojeg čisto sumnjam da Blankets poznaju), ali osjeti se tu i dašak Pixies, te melodičnih noise/punk-rock harmonija. Aranžmanski razbijaju uobičajenu plesnu strukturu rock skladbe, pa se nerijetko dogodi da poput S.Youth odu u "eksperimentalne" teritorije i drugi dio skladbe odsviraju posve ekspresionistički. Skladbe su im dosta dugačke, aranžmanski neočekivane, te su prema ponuđenom debelo napredovali od 2004. kada su imali jedan vrlo konfuzan i nedorečen demo materijal.
[ clone age ]

clone age   © horvi

Treći izvođač bili su Clone Age iz Čakovca koji su se predstavili u plesnom post grunge izdanju. Oni su također kvartet (2 gitare, bas i bubanj), te su izašli u punoj formi povezujući ostavštinu Alice In Chains, Stone Temple Pilots i očiglednih Soundgarden utjecaja (posebno što se tiče vokala), te su za razliku od prethodnih izvođača ostvarili i solidan kontakt s publikom pozivajući sve one ispred dvorane da dođu unutra i podrže izvođače na pozornici. Oni također koriste engleski jezik, glazbeno su vrlo čvrsti, praše hard/heavy rock (otprilike nešto poput Skaut) i imaju dobrih komercijalnih predznaka. Može se u njihovom stilu prepoznati i dio duha suvremenosti (Queens Of The Stone Age i Foo Fighters, na primjer), dobro su uigrani, a gitarist s majicom Metallica ima fine dionice i vrlo profinjen zvuk gitare. Jedina je šteta što uz zvuk nitko od njih nema dugu kosu (ili barem dužu), pa po imageu djeluju više kao punk nego li hard rock sastav, tako da ih publika gotovo i nije mogla kategorizirati.
[ soundbringer ]

soundbringer   © horvi

A onda, miljenici publike - Soundbringer iz Zagreba koji su dobili gotovo sve glasove publike na konto svojeg hard/heavy zvuka. Nastupili su kao kvintet (2 gitare, bas, bubanj i solo vokal), svi izuzev bubnjara su dugokosi momci i sviraju vrlo veseli i poletni rock pod velikim primjesama doduše oldtajmerskog rocka 70-tih i 80-tih godina. Pjevač je pravi metalac i podjednako dobro barata s engleskim kao i s hrvatskim jezikom, te ima jednu zanimljivu karakteristiku - pjeva "sage" o hrvatskim kraljevima i vladarima. Postava je također vrlo dobra, basist ima zanimljivi zvuk (nalik na blago distorzirani funk-metal), dok gitaristi vješto spajaju solaže, riffove i refrene sa vrlo složenim dionicama koje obogaćuju raskošnim aranžmanima. Također koriste u nekim sekvencama i troglasja, te su uz sve prikazano sasvim zasluženo pokupili i najveći aplauz nakon čega je gotovo sva prisutna publika potrpala svoje glasove u njihovu kutiju. Jedino što me osobno zasmetalo bio je ipak preglasan zvuk.
[ koh ]

koh   © horvi

U 0,30h iza ponoći na binu izlazi KOH iz Karlovca koji su meni osobno najveća nepoznanica. Nikada nisam čuo za njih, no vrlo ugodno su me iznenadili. Također su kvartet, te osim solo vokala, gitare, basa i bubnjeva imaju klavijature i sampler, te su se predstavili kao najmoderniji večerašnji izvođač. Glazbeni su spoj nu-metala, elektronike, rocka, punka i popa, te bi im najbolje pristajala poveznica s RATM i The Young Gods, mada se u zvuku osjeti i podosta drugačijih stilova. Izgleda da svi članovi slušaju posve različite izvođače (a i drugačiju glazbu), te svoje glazbene utjecaje i izraze vrlo dobro sklapaju u jednu originalnu cjelinu. Spoj različitih utjecaja se ovom prilikom pokazao vrlo dobrim riješenjem, no nisu imali previše sreće, barem što se tiče publike koja je ionako gotovo sve svoje glasove dala za Soundbringer.
[ sake - pobjednici ]

sake - pobjednici   © horvi

I na koncu, posljednji izvođač večeri bio je Sake iz Pule. Nastupili su kao kvintet koji ima solo pjevačicu, te su se predstavili kroz smjesu garažnog rocka, punka i opakog r'n'r-a na razmeđi dobro poznate scene koju su odavno ugravirali Messerschmitt i KUD idijoti. Scenski su moćni, plesni, izgaraju za ritam, sviraju oštro, prelamaju puno melodija, te imaju dobre izglede da sviraju po klubovima gdje se praši totalni rock. Koliko sam uspio primjetiti, samo jednu stvar su izveli na hrvatskom, sav ostali materijal je bio na engleskom. Mišljenjem stručnog žirija osvojili su isti broj bodova kao i Heroina, te prema tome zajedno odlaze u finalnu večer koja će se održati 16.VI 2007.

Prema ponuđenom, odsviranom i viđenom, svi izvođači su pokazali jednu veliku boljku - vrlo loše baratanje mikrofonima, pa se u principu vrlo teško razaznavao jezik na kojem su izvodili svoje skladbe, no sve ostalo je bilo na zavidnom nivou - od same svirke, uigranosti i izvedbe.

Razglas fenomenalan, te valja očekivati iduću subotu, 26.V 2007. kada nastupaju
FURIAE (Zagreb)
FRAGMENT (Zagreb)
TRIK (Zagreb)
SHEITANS (Županja)
VOODOO LIZARDS (Zagreb)
ONLY TU (Rijeka)

Ovo je istovremeno poziv svima koji su propustili prvu polufinalnu večer HGF-a. Ne okljevajte, ulaz je besplatan, a zabava zagarantirana!

horvi // 21/05/2007

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*