home > koncert > BULDOŽER + SPHERICUBE @ Festival Lent 2007, Maribor (SLO), 22/06/2007

kontakt | search |

BULDOŽER + SPHERICUBE @ Festival Lent 2007, Maribor (SLO), 22/06/2007

Petnaesti po redu Lent je počeo! Masa ljudi, masa pozornica, masa događanja, bio bi vrlo kratak opis ovog nagrađivanog i dugotrajnog festivala, o kojem pročitajte malo više u samoj najavi. Otvorenje tog dvotjednog Festivala koji ove godine obilježava 15 godina postojanja u drugom po veličini gradu u Sloveniji, je meni donijelo jedne XU legende i jedne mlade slovenske nade.
[ Buldožer ]

Buldožer   © sale

Ko jebe Buldožer

Glavna pozornica je za otvorenje Lenta je pripala Oliveru Dragojeviću i & orkestra HNK Ivana Pl. Zajca, dok su meni zanimljiviji Buldožer nastupili na manjem stejdžu imena "Večerov oder" - inače besplatnoj pozornici tijekom cijelog festivala gdje sam prošle godine vidio skoro najbolje iz prošlogodišnje ponude. Za one malo mlađe, kratki uvod: pjevajući na de facto službenim jezikom bivše nam države, hrvatsko-srpskom ili srpsko-hrvatskom, kako vam drago, ovi su Slovenci sedamdesetih i osamdesetih godina ostvarili niz legendarnih albuma koji su svojim tekstovima nasmijavali jedne i provocirali druge. Inteligentni, netipični (primjerice, imaju pjesmu koja nosi naziv ovog teksta - ne znam puno bendova koji nisu extra alternativni, a sami sebi govore da ko nas jebe), duhoviti ("Džuboks svira, pijem kolu, nema kraja mome bolu") bi bila tri pridjeva s kojima bi prvo opisao ovaj bend s kojim sam se susreo putem genijalnog live albuma iz 1982. godine "Ako ste slobodni večeras".
[ Buldožer ]

Buldožer   © sale

Nedavno ponovno okupljeni nakon 10 godina pauze (iako bez Marka Brecelja), Buldožer, sportskim rječnikom rečeno, su jedna jako iskusna ekipa. Boris Bele je i dalje faca, zajebavajući se s publikom između pjesama, cijeli bend na stejdžu djeluje vrlo uigrano, a hitovi kao što su "Ne brini mama", "Helga", "Žene i muškarci", "Yes my baby, no", "Karlo", "Vojno lice", "Bluz gnjuz", "Odma kaži da" ili "Slovenija" još uvijek tjeraju na džipanje ljude preko 40 godina kojih nije falilo u publici sinoć, sa vidnim osmjehom zadovoljstva na licu što opet vide legende iz svoje mladosti.
[ Buldožer ]

Buldožer   © sale

Neke novi zvuci

Malo zujanja po ostalim pozornicama, malo osvježenja s hranom (koje stvarno ne nedostaje, osim ako ste vegetarijanac, s time da znajte da su cijene papreno festivalske!) i cugom, pa skok u Minoritsku crkvu (preeeludi prostor za koncerte, zbog svojeg lošeg stanja, aktivan samo u vrijeme Lenta koliko sam shvatio) gdje se nalazi "Mladinin oder" (imena velikog broja pozornica su dana prema sponzoru iste, dakle kultna Mladina je ovdje dala pare). Enivej, Vrlo ugodno i zapravo nenadano iznenađenje me dočekalo već prvu večer na na tom mjestu gdje se promoviraju mladi i još ne široko poznati slovenski bendovi. Sphericube je ime četveročlane skupine koja dolazi iz Prekmurja i postoji nekoliko godina., svirajući prvenstveno post-rock. Pojednostavljeno rečeno, onako kako to rade Mogwai - dakle filmski, sneno i nježno u jednom momentu, a žestoko i nabrijano u drugom. Nešto kao slovenski Lunar, da kažem i to. Uostalom, poslušajte kako to zvuči na njihovom myspace sajtu (www.myspace.com/sphericube24) - ako padate na takvu glazbu, kao recimo ja, mogli bi otkriti dobar novi bend.
[ Sphericube ]

Sphericube   © sale

Šta dalje?

Večeras nas očekuju najmanje dvije zanimljive svirke: na "Glavnom odru" nastupaju The Fool Cool Orchestra + Vlatko Stefanovski + Simone Zanchini (SLO, MAK, ITA). The Fool Cool Orchestra je jedan zanimljiv (jazzy) projekt pod dirigentskom palicom umjetničkog vođe Izidora Leitingera koji su na kraćoj slovenskoj turneji s nevjerojatnim harmonikašom Simoneom Zanchinijem koji tom instrumentu stvarno daje novu dimenziju miljama daleko od one u narodnjačkoj glazbi (vjerujte mi, jer sam ga vidio uživo!), te vjerojatno najpoznatijim makedonskim glazbenikom kojeg ne treba posebno predstavljati, Vlatkom Stefanovskim. Nažalost, u isto vrijeme na "Večerovom odru" nastupaju srpski "Belfast Food" Orthodox Celts, koje doduše još nisam vidio uživo, ali obzirom na duh irske glazbe koju izvode, na slijepo ću reći da obećavaju veliku feštu.

sale // 23/06/2007

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*