home > koncert > TAKSIRAT 5, Skopje, 12/12/03

kontakt | search |

TAKSIRAT 5, Skopje, 12/12/03

U početku nije izgledalo baš tako. Organizator Lithium Records je najavio The Cardigans-e kao headlinere, ali nažalost njihov nastup je bio otkazan (kao i dio europske turneje) zbog tog što su svirali na dodjeli Nobelove nagrade. I kad se činilo da nakon Alarm-a propast će i drugi po redu festival ovog organizatora, Lithium je objavio više nego dobar spisak bendova koji nastupaju na festival. Siniac (Makedonija), Pridigarji (Slovenija), Laika (UK), Superhiks (Makedonija), Fun Lovin' Criminals (USA) i DJ Phil Hartnoll iz Orbitala (UK). Zbog već gorespomenute situacije Taksirat je promenio termin glavne večeri, pa umjesto zadnjeg vikenda u studenom, održao se drugog vikenda u prosincu.
[  ]

Kao i svake godine festival se najavljuje sa večeri demo bendova - Demo Taksirat. Svaki od demo bendova svira po par pjesme i onda publika glasanjem odlučuje tko je pobjednik. Pobjednik otvara glavnu večer festivala koja je tjedan dana kasnije, potpisuje ugovor sa Lithium Records i snima svoj prvi album za njih. Ove godine prvi put demo večer je bila internacionalna, pa pravo da konkuriraju sem makedonskih bendova su imali i bendovi iz susjednih zemalja. Pa tako učesnici Demo Taksirat-a 2003 su bili: Tong (SiCG), Klaufcgj (Makedonija), Gordion (Makedonija), Mighty Dogz (SiCG), The Revenge Project (Bugarska), Dedicated for life (Makedonija), Canon (Makedonija), te pobjednici Loši Deca (Makedonija).
Prema tome, glavnu večer festivala je otvorio mladi punk rock bend Loši Deca. Njihov nastup je trajao 30 minuta i mogu reći da je bio sasvim korektan. Nažalost za vrijeme njihove svirke velika hala skopskog sajmišta je bila poluprazna.

Nakon njih festival je nastavio još jedan makedonski bend. To je Siniac, bend kojeg je organizator najavio kao veliki black metal metafizačiri. Vidi se da momcima odlično vladaju instrumentima. Ali taj njihov zvuk je jednostavno pretvrd za moje uši.
Oko 21 sati svoj nastup su počeli slovenski Pridigarji. Moram priznati da mi je njihova diskografija apsolutno nepoznata, kao što je bila i većini prisutnih na festivalu. Hala se polako popunjavala, a veseli ska band iz Ormoža je odlično zagrijavao atmosferu.
[ LAIKA ]

LAIKA   © http://www.lithiumrecords.com.mk

I nakon njih, njeno veličanstvo.. Laika. Tu se moram požaliti i na prvi propust organizatora, promašaj u rasporedu po kom su svirali bendovi. Sigurno bi bilo bolje da su Superhiks svirali nakon Pridigarji, umjesto Laika, ali što je tu je.
A Laika? Fenomenalan bend, svijetski! Definitivno jedan od najboljih kojih sam pogledao uživo ove godine. Njihov nastup je bio dio promocije novog albuma "Wherever I Am I Am What Is Missing", pa naravno uglavnom su svirali stvari sa novog albuma. Otsvirali su i par starijih pjesama. Laika je definitivno bend koji putuje tamo gdje nitko drugi ne ide. Gitare i nevjerovatni semplovi i ritmovi i sve to uživo! Bravo Margareth! Da bi utisak bio još bolji pomogao je light koji je bio možda najbolji koji je ikad korišten na nekoj sličnoj manifestaciji. Nažalost to ne mogu reći i za ozvučenje.
[ SUPERHIKS ]

SUPERHIKS   © http://www.lithiumrecords.com.mk

I onda na stejdžu su se popeli Superhiksi, bend koji trenutno je najpopularniji na makedonskoj glazbenoj sceni. Publika je poludila još pre nego što su momci počeli svoj nastup. Pece je samo rekao: "Dobra večer Skopje. Lijepo je opet svirati doma nakon dužeg vremena.". I nakon tog su nam pružili sat vremena odlične glazbe. Kao i Laika i oni su promovirali svoj novi album "Trumano" koji je izašao par dana pre festivala. Album je izašao u tiražu od 35000 primjeraka, a mogao se nabaviti kao poklon u jednom tinejdžerskom magazinu. Naravno sprašili su i starije hitove kao: "Glupavi pesni", "Rade", "Mašenka", "Optimi-ska"... Nakon 60tak žestokih minuta, Pece je otpozdravio publici i najavio samostalni koncert (nadam se taj koncert bit će uskoro). Atmosfera za vrijeme njihovog nastupa je bila fantastična i je doživila svoj maksimum. Publika je tražila bis, ali po tajmingu na red su bili i headlineri festivala, Fun Lovin' Criminals.
[ FLC ]

FLC   © http://www.lithiumrecords.com.mk

I kad počinje nastup glavnog benda, skontaš kako je lijepo biti headliner. Zvuk za vrijeme nastupa Fun Lovin' Criminals-a je bio puno jači nego prije. Tarantinovi prijatelji su bili ubedljivi na stejdžu i svirali su profesionalno! A kako je krenulo sa promocijama i oni su promovirali svoj novi album "Welcome to Poppy's". Počeli su sa "King of New York", a pored novih stvari otsvirali su i neke hitove kao "Loco", "Love Unlimited", "Scooby Snacks"... Velika privilegija za skopsku publiku je predstavljalo to što su Fun Lovin' Criminals prekinuli američku turneju da bi doljeteli na Taksirat, a dan nakon festivala su produžili sa nastupima kroz Ameriku.
Moj veliki umor nije mi dozvolio da prosledim i DJ set jednog od braće iz Orbitala, Phila Hartnolla. Očevici kažu da je i njegov nastup bio odličan i trajao je do 3 sati ujutro. Kao što je najavio organizator, nastup je bio dio jednog eksperimenta. Phil je u svom setu ubacio i trake koje bi se trebale naći na novom albuma Orbitala, da bi testirao reakciju publike.

Po mom ukusu ovo je bila jedna od najkvalitetnijih glazbenih manifestacija koja se desila u Makedoniju u zadnjih nekoliko godina. A sigurno mi nećete vjerovati kad saznate da je cijena ulaznice za festival bila smješnih 6,5 eura! Nakon promašaja sa Alarm-om ovo je bio pravi potez Lithium Records-a. Za početak iduće godine već se špekulira oko koncerta The Cardigans-a (umjesto nastupa na Taksirat-u), The Offspring-a i još nekog velikog metal benda.

filip // 31/12/2003

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Godspeed You! Black Emperor @ Tvornica, 23/04/2024

Godspeed You! Black Emperor @ Tvornica, 23/04/2024

| 26/04/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


> chek us aut!
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*