home > koncert > ZAGORJE SUPRA OMNIA, 1.IV 2008., Route 66, Zagreb

kontakt | search |

ZAGORJE SUPRA OMNIA, 1.IV 2008., Route 66, Zagreb

Goran Vrgoč i Darijo Bivol - Bixi, organizatori najdugovječnijeg hrvatskog demo festivala HGF su Bog i batina, zakon i red kojeg svi poštuju i od kojeg svaki izvođač koji se nađe u njihovoj domeni strahuje, ali mu zbog toga istovremeno prilazi sa profesionalnim pristupom. Da je to tako pokazao je ponovno obnovljeni regionalni festival Zagorje Supra Omnia koji se po prvi puta doselio u Zagreb. Inače, riječ je o nekadašnjoj smotri zagorskih rock izvođača koja je startala 1999. kao revijalna manifestacija u kojoj su se nekoliko sezona predstavljali autori s područja ove hrvatske županije. Također, ovo je prvi puta da festival ima natjecateljski karakter. U dvije večeri izabrano je osam najkreativnijih izvođača koji predstavljaju svoj rad kojeg ocijenjuje stručni žiri, a pobijednici tih dviju večeri stiču plasman učešća na ovogodišnjem HGF-u koji će se održati u Zaboku.

Ovo je bila prva večer u kojoj su nastupila četiri sastava. Krenimo redom...
Prvi su startali EVIL TREE, mladi rock trio koji ima tekstove na engleskom jeziku i svira indie-rock koji u svojem aranžmanskom konceptu podsjeća na britanski kultni alternativni rock sastav Wire, mada sumnjam da su ovi mlađahni momci upoznati s njihovim opusom. Prije bi se reklo da su pod utjecajem melodija Nirvane i Pixies, te kompozitorskih minimalističkih strategija Sonic Youth, no zbog preozbiljnog shvaćanja nastupa svirali su vrlo kratko, jedva nekih petnaestak minuta i prisutnu publiku ostavili podosta zbunjenom. Usput, odmah na startu, već nakon nekih dvadesetak sekundi gitaristi je pukla žica pa se čekalo da netko od prisutnih izvođača pozajmi gitaru što im je oduzelo još nekih 5-6 minuta nastupa. Momci su očito mislili da 30 minuta nastupa obuhvaća tonsku probu, naštimavanje prilikom izlaska i iznošenje instrumenata s pozornice nakon svirke, jer zezati se s Vrgočom i Bixijem nije šala. Lani je na HGF-u karlovačkom sastavu Miki i srebrni miševi zbog produženog repertoara bilo oduzeto po dva boda od svakog člana stručnog žirija što ih je na kraju stajalo i pobijede u jednoj od polufinalnih večeri, a Evil Tree su s time očigledno dobro upoznati. Šteta za momke što su ovako rigorozno shvatili cijeli koncept nastupa, pa su shodno kratkoći svirke dobili vrlo niske ocijene žirija koji je kao i publika smatrao da nemaju više nikakvih uvježbanih kompozicija.
[ evil tree ]

evil tree   © Horvi

Isti slučaj desio se i sa FLYING RABBIT, kvartetom koji je 15.IX 2007. oduševio s nastupom u dvorani Prečko kada su nastupali sa Noxin i Slip. Tom prilikom su bili kvintet, te su izvodili uglavnom obrade, dok im se večerašnji repertoar svodio isključivo na autorske kompozicije u kojima kombiniraju tekstove na engleskom i hrvatskom jeziku. Glazbeni su križanac indie-rocka i post grunge stila s hard-rock prizvukom, imaju vrlo dobru scensku interakciju i kontakt s publikom, a posljednju od 5 ili 6 izvedenih kompozicija, "Vrati život" izveli su kombiniravši zvuk koji je u bliskom kontaktu s Azrom iz ranog novovalnog perioda. No, da i oni kao i prethodni Evil Tree nisu tako drastično shvatili tih 30 minuta nastupa, moguće je da bi prošli puno bolje, jer su također na koncu djelovali kao da nemaju dovoljno materijala da ispune zadanu kvotu od pola sata svirke.
[ flying rabbit ]

flying rabbit   © Horvi

No naredni PROXIMITY iz Zaboka, rock kvartet sa solo pjevačem su svojih pola sata odradili besprijekorno. Imaju vrlo dobrog bubnjara koji je već u prvoj skladbi održavao kreativne plesne ritmove na nu-metal svirku basiste čiji instrument ima pet žica i čvrste riffove i solo dionice veoma zanimljivog instrumentalista na gitari. Tekstovi su im na engleskom jeziku, imaju interesantne aranžmane, scenski su veoma uzbudljivi i energični, te su zbog odličnog nastupa zaradili iznimno visoke ocijene stručnog žirija. Jedino im puca momak na vokalu koji se trudi skinuti Zack De La Rochu (RATM), Serja (System Of A Down) i slične glasove. Kasnije im se pridružio još jedan momak na vokalu, pa su u duetu izveli još nekoliko vrlo čvrstih, veoma dotjeranih i uvjerljivih kompozicija s čime su djelovali kao sastav koji je odavno izašao iz prostora ovako malenih i skučenih klubića kao što je Route 66 u kojeg stane jedva pedesetak ljudi. Pošteno su ga razvalili sa nastupom i zvukom, nema šta. A naravno, ne treba zaboraviti da je razglas i tehniku omogućio zvučni mag Bixi koji ovakve izvođače odradi s pola snage.
[ proximity ]

proximity   © Horvi

Posljednji sastav su bili GRID GRDI također iz Zaboka, rock kvartet veterana koji su prošli sita i rešeta u svojih dvadeset i kusur odsviranih godina po različitim sastavima i frakcijama. Oni praše pravi moderni rock 21. stoljeća koji nije uz ništa striktno povezan, no da bi se dočarao njihov zvuk vrijedi spomenuti da postoje natruhe QOTSA, Led Zeppelin, Alice In Chains sa dozom punk energije, plesnog hard-rock/bluesa, funka... Sve skladbe izvode na engleskom jeziku uz korištenje tri vokala, kompaktni su u svirci gdje svaki instrument svira odvojene harme i prema tome izražavaju se na svojim instrumentima sasvim individualno što kompozicijama daje čarobni splet vještih međuigri. Dorađeni su, koncizni, ritmični i zvučno nalikuju na Viva Glorio u melodičnoj hard-rock varijanti. Također kao i Viva imaju perfektan i moćan zvuk, tako da ishod o večerašnjem pobijedniku uopće nije bio upitan bez obzira što im se scenski nastup svodi na statiku. A uostalom, od ovakvih starih rock macana i ne treba očekivati skakanje i divljanje. Njihova glazba sama pokreće taj mehanizam kod slušatelja. Sjajni su i odlično rade to što rade.
[ grid grdi ]

grid grdi   © Horvi

Na kraju je izašao sam Bixi i proglasio večerašnji redosljed po ocijenama stručnog žirija.
1. GRID GRDI
2. PROXIMITY
3. FLYING RABBIT
4. EVIL TREE

Znači, u jednu od polufinalnih večeri ovogodišnjeg HGF-a plasirao se Grid Grdi koji su već sad jedan od ozbiljnih kandidata za mogućeg pobjednika. To slobodno tvrdim jer već nekoliko sezona pratim HGF i znam kakvi izvođači tamo dolaze. Zato poruka svima koji će se plasirati u polufinale - dobro se pripremite, uvježbajte i nabrusite, ovi su vam opaka glazbena konkurencija.

Idućeg utorka, 8.IV u istom prostoru kluba Route 66 na drugoj večeri Zagorje Supra Omnia festivala potražiti će se drugi učesnik polufinala HGF-a između bandova NAUTILUS, T KAO KRAVA, FIFTY-G i KREUTZ.
Također nije na odmet spomenuti da još nije kasno za prijave na 12. demo festival HGF. Sve detaljnije informacije potražite na www.hgf-zabok.com

horvi // 04/04/2008

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]
  • 19/04/2024 > 21/04/2024 | zg, studentski centar
    27. izdanje crš - zagreb comic cona
    ------------------------
    kevlar bikini
    luxus lord
    ka'rah
    biciklić
    jura klavijatura
    ciroza jetre
    gretta
    no more idols
    stare pizde
    pater papula
    ---------------
    ulaz je sasvim besplatan.
  • 20/04/2024 | zg, močvara
    indie-rock
    -----------
    widowspeak (usa)
  • 20/04/2024 | [srbija] novi sad, studio m
    knjižara bulevar books:
    -------------------
    dreddup (ns)
    mrt (ns)
    >> najawa @ terapija.net
  • 21/04/2024 | zg, močvara
    rusko crno gvožđe
    -------------------
    grima (rus)
    ultar (rus)
  • 23/04/2024 | zg, tvornica
    godspeed you! black emperor
    >> najawa @ terapija.net

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*