home > koncert > KOČANI ORKESTAR BILENTA SALIEVA, Tvornica, 05.09.2008.

kontakt | search |

KOČANI ORKESTAR BILENTA SALIEVA, Tvornica, 05.09.2008.

Evo još jedan klasični balkanski slučaj. Nigdje na svijetu ne postoje dva benda s istim imenom, koji još pritom sviraju istu glazbu. Ne, ovdje nije riječ o Zabranjenom Pušenju, nego o Kočani Orkestru iz sela Kočani u Makedoniji, koje je porodilo trenutno najbolje trubače s balkanskog juga. Devedesetih se Kočani Orch. raspao na dvije struje, prvu koju je vodio pokojni ismail Saliev a sada uspješno nastavlja njegov sin Bilent i drugu koju još uvijek vodi Naat Veliov, znan još kao Kralj Naat. I jedni i drugi su svirali u Tvornici. Orkestar Kralja Naata sam osobno gledao prije nekoliko godina, samo što se posredstvom alkoholnih isparenja tipa Džek sjećam samo prvih desetak minuta, tako da ne mogu reći ništa pametno. Ali koncerta kojeg se itekako dobro sjećam, usprkos jeftinoj rakiji i stocku koja se prodavala na šanku, odigrao se u PAUKU, pred nekih 5-6 godina, kad su s neba pa u rebra pali Fanfare Ciocarlia, i napravili pomor, ilitiga, kako kažu Nadrealisti, "šizenje, cepačinu, ludu kuću". Nije bilo gužve, imao si mjesta za skakanje i bacanje na koljena, stock je tekao u potocima, a pred kraj desio se i simpatičan show, kada su sišli sa stagea i kružili među ljudima u maniru trubača iz Undergrounda, predvođeni čičom koji je nosio šubaru u koju je raspomamljena rulja trpala novčanice. Otada, Zagreb je pohodila svakojaka Romska trubačka banda, od kojih sam nazočio većini, ali niti jedna nije uspjela ponoviti atmosferu iz PAUK-a. Čak su i same Fanfare debelo podbacile na onom kršu od koncerta u Aquariusu kad sam u jednom trenutku pomislio da nije u pitanju kakav marketinški trik.
[  ]

  © djole

A Bilent je dostojno preuzeo zanat od oca. Kočani izgledaju upravo onako kako i treba orkestar njihovog kalibra. Filmski. Obučeni su u "belo", raskopčane su im kragne, košulje mjestimice posute šljokicama, široki su im osmjesi, ali bez zlatnog zuba. Gazda Bilent je dobar zabavljač, voli lijepit petice prvim redovima, i još pritom ubija sakosofon, ali mi se katkad čini da je malo trog prema svojim muzičarima. Trubaču je prekinuo solo i skinuo mu pisak (ne znam kako se to zove) i pustio ga da svira bez njega, pa je jadnik napinjao obraze i usnice cijedeći trubu u želji da se čuje. I čulo se, ali je zvuk bio kao da dolazi iz vode. Možda zvuk i nje bio nekakav, ali je svakako podiglo atmosferu. A nju su podizale i dvije trbušne plesačice, koje su zdušno vrpoljile trbusima. Nepotrebno je govoriti kakav su učinak imale na pijane i znojne mužjake u prvim redovima.

Prvo što čovjeku upadne u oko kod Kocanija je golemi set Yamaha bubnjeva, netipične za romske sastave. Tapan se pojavljivao samo u nekim pjesmama, čisto fore radi, a veći dio koncerta odradilo je krakato čudovište skriveno iza tih bubnjeva i proizvodilo suludu mješavinu funky, jazz i makedonskih ritmova. Poneki bubnjar svršio bi od sreće da ga vidi kako mlati.

Kočani su davali sve od sebe, no masa ljudi koja je pretrpala Tvornicu prouzročila je takvu gužvu i znoj kakvu ne pamtim. U početku nije bilo mjesta za pomaknuti se, šankovi se prijetili urušiti pod težinom žedne mase, a u jednom trenutku mi je doslovce bilo žao konobara.
[  ]

  © djole

Jedino mjesto koje je valjalo zauzeti u toj masi koja se valjala na slomljenim bocama piva, je ispod rijetkiih klima-uređaja. Tamo se bar stvorio privid da je ostalo još nešto zraka u Tvornici.

Ukupan dojam je dobar, iako čitav orkestar previše sliči na Rome iz filmova, kakvima ih želi vidjeti Zapad. Sve je to divno i krasno, i da se dobro dernečit, i oblijevati se na Bilentovo svjetsko čudo, no, moj konačni dojam je da im fali malo više strasne sirovosti kakvu imaju Fanfare i Original kočani Kralja Veliova. Nemam ništa protiv bubnjeva u romskom sastavu, no gdje je tarabuka? Romski sastav iz Makedonije koji nema tarabuku? Ma, dajte ljudi….Odlični ste glumci, svaka vam čast, i možete se hvaliti da vam se Šiki šiki Baba pojavila u Boratu, i svojim suradnjama s Beirutom, ali nešto tu ipak manjka. Čak ni unuka pokojnog Ismaila, koja ima strašan i kristalno čist glas nije dovoljna da pokrije činjenicu da Kočani dobro igraju svoju ulogu koju su im namijenili zapadnjaci…

Bez obzira na glumu, mora im se odati priznanje na pošteno odrađenom koncertu. Došao sam u pola jedanaest a zabava je već dobrano počela, a otišao oko 02.00, bojeći se da neću moći voziti. Banda je svirala još pola sata….

djole // 18/09/2008

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*