home > koncert > NOVI ZVUK, 20.I 2009., Sax, Zagreb

kontakt | search |

NOVI ZVUK, 20.I 2009., Sax, Zagreb

Standardan program Novog zvuka i ovaj puta ponudio je posve različite izvođače, a čast otvaranja dobili su ŠTA IMA?. Sjajan su rock trio, glazbeno i instrumentalno besprijekorno potkovan, no unatoč tome ne pokazuju komercijalne nakane. Glazba im je preteška i prekomplicirana za široki mas-auditorij jer se svodi na mnoštvo zavrzlanih melodija koje sukladno prate gitarist, basist i bubnjar, te se u jednu određenu ruku može smjestiti u pretinac math-rocka. Uz sav maksimalno ozbiljan, vrlo zahtjevan tehnički i koncizan rock stil u kojem ima elemenata jazza, etna i metala, istovremeno su vrlo komični za slušanje (a i gledanje) tako da su neke od skladbi izveli uz priličnu dozu satire u kojoj prednjače lucidne grimase bubnjara Gnještuna. Sve skladbe su im instrumentali, te su za razliku od klasičnog pop obrasca (uvod, refren, solo) daleko slojevitijih aranžmana i nešto duljih vremena od nekih 7-8 minuta. Stoga su kroz 30 minuta izveli samo 5 kompozicija ("Slagalina", "Štaimastično kolo", "Lijubijezen", "Pobedalinka"), od kojih su posljednju ironično najavili kao pjesmu "Za one koji vole Bugarsku i Kultur Shock". Ovaj trio opako kvalitetno svira i sviđalo se to večerašnjoj publici ili ne, jedan su od trenutno najjačih demo bandova u sviračkom pogledu.
[ šta ima ]

šta ima   © horvi

NAUTILUS iz Zaboka su svojih 30 minuta rezervirali isključivo za obrade poznatih rock klasika među kojima su bili Bon Jovi, U2, Ike & Tina Turner, Neil Young i dvije skladbe Guns'n'Roses. Prije samog nastupa vođa, pjevač i klavijaturist Nikola rekao je da su repertoar samo tako mogli koncipirati jer imaju nekih problema s bubnjarom. Unatoč tome otprašili su iznenađujuće energično, a kao i uvijek do sada, najupečatljiviji je bio Nikola sa svojim slatkastim hard-rock mačo vokalom. Kada bi se tražio solidan domaći tribute to Guns'n'Roses band no.3 ili 4, ne treba ga sastavljati kad za tu svrhu mogu poslužiti Nautilus. Ovo no.3 ili 4 znači da već jedno dva postoje, barem mi se tako čini...
[ nautilus ]

nautilus   © horvi

Kvartet BOLESNI UM iz Zagreba sam već gledao na Sound Invasion festivalu demo izvođača 2.V 2007. kada su osvojili drugo mjesto, no na mene osobno nisu ostavili osobito upečatljiv dojam. Veliki dio njihovog večerašnjeg nastupa sam proveo u razgovoru s Gnještunom, bubnjarem Šta Ima? i moram priznati da su mi prošli kroz uši u momentu. Uglavnom sviraju melodični punk-rock s naglaskom na pop melodiju i negdje su na relacijama Debeli Precjednik - Overflow, a neke od skladbi su zazvučale poput energičnijih pop-rock brojeva Nežnog Dalibora, mada bi se najviše moglo reći da imaju veze s komercijalnim stilom između The Offspring i Green Day.
[ bolesni um ]

bolesni um   © horvi

Posljednji sastav bili su SKROZ OVER iz Velike Gorice koji su bili učesnici HGF-a 2008. i od tada su znatno napredovali u sviračkom pogledu. I dalje su kvintet, praše svoju verziju indie-rocka s natruhama nu-metala, popa, post-rocka, ali u postavi više nemaju na vokalu Iskru Manojlović. Sada je na njenom mjestu nova pjevačica koja je vokalno i scenski dobro 'zapržila' osobito prilikom obrade Guano Apes "Open your eyes". Priznajem da sam ostao poprilično iznenađen njihovim rapidnim napretkom u pogledu energije, te su svakako dokazali da imaju sve predispozicije za daljni razvoj. Ako ovako nastave dalje mogli bi izaći iz lokalnih okvira i pred širi auditorij jer imaju stil u kome otvaraju mogućnost neprekidne nadogradnje, tj. nisu striktno zatvoreni u neki hermetički pretinac iz kojeg nema izlaza.
[ skroz over ]

skroz over   © horvi

Sve skupa, bile je ovo još jedna zanimljiva večer Novog zvuka.

horvi // 27/01/2009

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*