home > koncert > Novi Zvuk, 7.1.2010. @ Sax, Zagreb

kontakt | search |

Novi Zvuk, 7.1.2010. @ Sax, Zagreb

Prvi Novi Zvuk u 2010. godini predstavio je četiri zagrebačka banda sa posve različitim glazbenim afinitetima - ANTIDEPRESIV (punk), SUICIDE BAR (grunge), KAUCIJA (progressive) i ČKD PRAHA (power-pop/ new wave).

Svaka čast publici koja se večeras okupila u solidnom broju unatoč snijegu koji je tih dana zatrpao Zagreb. I ja sam se dvoumio bi li večeras radije ostao kod kuće, no kako sam u posljednji trenutak uspio uhvatiti slobodan dan na poslu koji mi je gotovo kompletni 12. mjesec prošle 2009. godine onemogućio bilo kakve odlaske na koncerte, ipak sam se zaputio do Saxa da pogledam i poslušam prvo ovogodišnje izdanje Novog Zvuka. Ne znam da li je razlog što mi je većina bandova djelovala poprilično tanko činjenica da sam tih dana mahnito pisao recenzije i slušao neke poprilično tvrde underground albume koje nisam stigao obraditi tokom pretrpanog 12. mjeseca (Nachtmystium, Fucked Up, The Striggles, Black Dice, Xasthur, Taklamakan, Brujači, White Hills...) ili pak snijegom zametene ulice, mokre cipele i ponovni, po tko zna koji puta feler s gumom na biciklu koju sam izbušio na nekakav stakleni otpad ugažen u snijegu, no neki od izvođača su djelovali kao prerano probuđeni nakon blagdanskih i novogodišnjih tuluma.
[ Antidepresiv ]

Antidepresiv   © Horvi

Prvi su startali ANTIDEPRESIV (www.myspace.com/antidepresivpunk), punk trojac iz Zagreba kojeg čine Filip Berlengi (vokal, gitara), Dino Vukušić (bas, vokal) i Tomislav Preseđanski (bubnjevi). Iz njihove biografije posebno se ističe podatak da je nakon odlaska basiste došao Dino (ex-Antishock) sa 'najlošijim instrumentom na svijetu' gdje mu je G žica bila nadoštukana najobičnijom sajlom! Ha-ha-ha! No, večeras su sve žice bile na broju, a momci su pošteno odsvirali svojih pola sata, mada na mene nisu ostavili posebno uvjerljiv dojam, djelomično i zato jer sam baš uoči odlaska u Sax preslušavao najnoviju punk kompilaciju "Couple Tracks" kanadskih otkačenjaka Fucked Up. Antidepresiv sviraju klasični troakordni punk s tekstovima na hrvatskom jeziku u sirovom izrazu o kome valja samo spomenuti da je prilično veseo i melodičan, ali je ipak previše jednostavan. Tekstovi su im podosta satirični, osobito pjesme "Redovnica i r'n'r" i "Nisam rođen" sa stihom 'nisam rođen da bih umro od tumora, nije mi suđeno da dočekam sudnji dan', te bez obzira na moj subjektivni stav koji je bio pod dojmovima vremenskih nepogoda i ostalih već navedenih faktora, momci su pokupili zasluženi pljesak. Ali, još uvijek je to daleko od lokalnih kreativaca poput Abergaz, Electric Žareta, Mirabel, Hangover Pills ili slavonskih punkerica The Rock Flock.
[ Suicide Bar - Petra ]

Suicide Bar - Petra   © Horvi

Naredni SUICIDE BAR (www.myspace.com/suibar) s Petrom na glavnom vokalu pokazao se mnogo zrelijim bandom. Ne samo zbog toga što sviraju stilski kompleksniji alternativni rock s natruhama grunge ostavštine, već i zato jer su tehnički spretnije upregnuli kompozicije s dvije gitare (Marko i Bruno), basom i adrenalinskim ritmom bubnjara Lea. Prva kompozicija je bila odlična zahvaljujući gitarističkim kombinacijama s elementima koji pomalu vuku na grunge/metal, dok se od svih izvedenih kao mogući potencijalni hit izdvaja "Alkohol". Svi tekstovi su otpjevani na engleskom jeziku, Petra ima vrlo prodoran glas kojeg još valja adaptirati, a i sam band se pokazao da su još uvijek u fazi generalizacije dotjeravanja jer je bilo vidljivo da im neke kompozicije još uvijek traže adekvatna aranžmanska riješenja. Uglavnom preferiraju brze ritmove, jednostavne, ponekad linearne odnose gitara, melodija i taktova, no sve skupa daje nadu da u njihovom autorskom pristupu postoji mogućnost za razvijanje ka žestokom grunge stilu. Kao posljednju skladbu izveli su jedan jednostavniji broj koji je asocirao na gothic-rock. Simpatično.
[ Kaucija ]

Kaucija   © Horvi

I kao što to obično biva na Novom Zvuku, barem jedan band se odvaja od ostalih, a večeras su to bili KAUCIJA (www.myspace.com/kaucija), kvintet iz Zagreba koji je odsvirao veoma kompleksan set sympho-math/progressive rock instrumentala. Oni su Ivan (bubnjevi), Goran (bas), Monika (flauta), Mario i Marko (gitare), te je očigledno da je svatko od njih osebujan individualac, gotovo lumen na svojem instrumentu. To se najbolje uočilo već u samom aranžmanskom pogledu gdje preferiraju vrlo zvrzlane kombinacije ritmova, gitarskih dionica i melodične sekvence na flauti koje su sve odreda izvedene virtuozno i temeljito dotjerano. Vidi se da vjerojatno mnogo vježbaju, tehnički je svatko ponaosob veoma potkovan, te kao specifičnost stilskog izraza bježe od klasičnih rock shema prema jazz-rocku, eksperimentima, no i ka povremenim minimalističkim strukturama. Otprilike bi ih se moglo usporediti sa sjajnim čakovečkim Fall Out Trio i zagrebačkim Šta Ima? koji su se nažalost raspali prije nekoliko mjeseci, a uvidom u njihove navedene utjecaje poput Leb i Sol, Camel, Jethro Tull, Focus, Pain Of Salvation, Sonic Youth... može se steći prividna slika kompaktnog, uglavnom progressive-rock zvuka (bez metal predznaka) kojeg su večeras predstavili. Sam progressive izdanak zna rabiti beskrajnu lepezu idejnih riješenja, a Kaucija ih je u svojih pola sata svirke iskoristila na zaista kreativan način što ih odvaja već u samom startu od većine današnjih demo bandova koji se godinama kale pokušavajući pronaći neki svoj idealan izraz. Na samom kraju pridružila im se pjevačica Koraljka (valjda sam pravilno zapamtio) koja im je vrlo snažno i upečatljivo otpjevala jedan broj. No, Kaucija je i bez vokala izuzetno nadahnut band koji je veoma ugodno retro iznenađenje domaće demo scene, te po svim parametrima gotovo djeluju kao da su sastav sa barem nekoliko albuma i gomilama odrađenih koncerata iza sebe.
[ ČKD Praha ]

ČKD Praha   © Horvi

ČKD PRAHA (www.myspace.com/ckdpraha) su četvoročlani band sastavljen od starih freakova (Čočo - bubnjevi, Žare - bas, Kizo - gitara i Vex - gitara, vokal) koji su vjerojatno svirali u mnogim bandovima još od '80-tih naovamo, no od njihovog autorskog rada izveli su svega dvije kompozicije koje po svemu zvuče kao klasičan power-pop s elementima ex-Yu novog vala. Glavninu materijala činile su obrade Azre ("Proljeće 13. u decembru", "Odlazak u noć", "Kurvini sinovi", "Jablan"...), te na bisu Zabranjeno Pušenje ("Lutka sa naslovne strane") i Cyndi Lauper ("She's bop"), no premda je čitav repertoar odsviran profesionalno, ja osobno nemam visoko mišljenje o izvođačima koji sviraju obrade mada je ovdje riječ samo o demo bandu. Kao zabava poslužili su više nego odlično, te treba pričekati neko određeno vrijeme dok uvježbaju svoje autorske pjesme s kojima su krenuli tek prošle godine.

horvi // 11/01/2010

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*