home > koncert > Brkovi, Močvara, 11/07/2009

kontakt | search |

Brkovi, Močvara, 11/07/2009

27. lipnja svirali su koncert na Under the Bridge festivalu, gdje im je titulu zvijezdi oduzeo samo Kočani. U međuvremenu, Beograd im izdaje album, nešto nepojmljivo za status ovog benda čiji su fanovi mogli ih čuti samo uživo dosad.

Močvara je zablistala u prepoznatljivom štihu. Geografski ću se izraziti da je to mješavina jugoistočnih tekstova i zapadne glazbe, ali preciznije one alternativne, kreira jednu izvedenicu za koju su se Brkovi već sami brandirali kao folk punk welness i spa band. Uglavnom, bitno je da dečki igraju glazbu koja je spoj tradicije i modernog krapinskog čovjeka.
[ brkovi ]

brkovi   © marin

Teško je odrediti tko je i kada točno počeo sa scenom sada već kultnom za pojam Močvare, je li to bio Mario Kovač, ili čak i Brkovi sami. Iako nikad neće biti identično puštati miks svega i svačega i utjeloviti sve to u jedan song. Zato dižem ili spuštam kapu Brkovima. Ovakvu setlistu wellness turbohit uspješnica teško će izjednačiti i turbohit uspješni band kao U2 na stadiumu.

5 godina rada, i bend je uspio iznjedriti album. Njihova publika je napokon bila sretna jer može čuti studijske verzije. Ipak, vjerujem da su uživo znatno bolji jer se Shamso 69, Tomac, Prasac, Žorž i Šarulja bubnjar trude i djeluju stvarno da im je turbofolk u krvi. Tomac na basu je potpuno zaintrigiran za folkom što se vidjelo u afterpartyju kad se popeo na vrh dj-ovog odjeljka. Nije mogao odoljeti na pevaljku.
[ brkovi ]

brkovi   © marin

Za one koji nisu upoznati sa setlistom Brkova slijedi kratko upoznavanje kroz njihove tekstove.

Prva stvar, za sve motoriste pjesma Anđeli pakla, odredila je da će noć biti crna, a put dug, zatim Srećo laku noć, dobro jutro tugo, samo se redaju najbolje pjesme. Ne moram napomenut da će se na kraju koncertina najveće od najvećih još jednom ponoviti, kako ne bismo otišli razočarani ne doživivši reprizu best-of kompilacije. Zatim pjevač predstavlja najvećeg provincijskog žigola Vrbovečke općine, samog gitaristu Žorža, koji bijaše obučen prvotno u fluorescentnu jaknu kakvu imadu noćni radnici na cesti. Nakon par minuta, bio je samo u boksama. Naravno da pjesma koja ide nakon je Balkanski žigolo. No pažnja se seli s seks simbola grupe, Žorža, na najvećeg hrvatskog žigola, Gorana Višnjića. Tijekom pjesme skandira se Gorane ili pak Goran Višnjić, a tekst ide: Uvijek sam za dobru šalu, pošalicu, dobar skeč...Imaju me u adresaru sve dobre trebe u gradu već.

Ornela, žena koja je dobila ime po deterđentu, prva stvar s albuma Ne vjeruj ženi bez filtera, izašao samo u Bihaću, doduše u Velikoj Kladuši: Ornela, nama ljubav nije bila suđena, nikada, zaboravit neću tvoja milovanja.
[ brkovi ]

brkovi   © marin

Nastavljaju se ljubavne sa Ja ne želim da budem ok. Naime radi se o tome da ga cura ostavlja i vraća se s izlikom da je on sada ok. Tekstualno jaka stvar ''Bolje da sam s frendovima pio rujno, nego tebe dušo vodio u kino, radije ću sam sa sobom hladno piće piti neg' za malo vruće pizze gorke suze liti.''

Bilo je tu i obrada Halida ''Mama ne da da te diram'' i Tošine ''K…c mi je kamen''.

Jedna od njihovih najstarijih stvari ''Opasno se drogiram, al' to nije važno, važno je da mi srce kuca snažno'', a nakon toga i najveći hit ''Rakija'' sa zaraznim refrenom ''ooo Moja draga luta, ooo šljivovica ljuta''. Coco Jumbo, Hrvat iz Gospića… Odavno smo shvatili o čemu se na koncertu radi.
[ brkovi ]

brkovi   © marin

Tko zna kad će opet svirati, možda najbolje pribaviti beogradski CD. Vjerojatno bi se Brkovi složili da je to najpraktičniji potez. Ipak moraju sada odturati cijelu zemlju i možda Zemlju.

marin // 20/07/2009

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*