home > mjuzik > Balkanski esperanto

kontakt | search |

BRKOVI: Balkanski esperanto (d.i.y., 2012)

Novi, treći studijski album kontroverznih folk-punk/rock/metalaca donosi nove skandalozne tekstove, šovinističke eskapade, puno pogrdnih riječi ali i preokret u zvuku, zbog čega će ih njihovi mrzitelji još više mrziti, a obožavatelji vjerojatno još više zavoljeti. Da Brkovi ne mare za etikete koji će im biti prišivene su već dokazali na svoja prethodna dva albuma i bezbroj svirki, koje više nalikuju narodnom veselju nego nekakvom koncertu. Isto kao što je potpuno jasno da uglađene urbane voštane figure nemaju što tražiti na njihovim nastupima, osim ako nisu došli raskopčati svoje karirane košuljice i barem na jednu noć pustiti psa s lanca.

Dočim ima puno razloga za markirati ovaj album lošim. Granica između osvježavajuće parodije balkanskih stereo tipova i žestokog punk/rocka, koju su Brkovi većinom imali u prošla dva albuma, posebno u prvom, je u ovom novom uratku na velike distance izgubljena. I ovdje su opasno zakoračili u isti onaj šund kakvim su kasnije postali, na primjer, Vatreni Poljubac, Nervozni Poštar i ostali koji su jahali na sličnim narodnjačkim ragama.

Apsolutno dno dna u ovom novom albumu Brkovi su dotakli sa sto-postotonom cajkom "Ti nisi kriva". U kojoj se pojavljuje prava cajkaška 'pevaljka' s tipičnim iritantno urlikajućim glasom poput ranjene divlje zvijeri. Pjesma koja se jedino može opisati kao 'katastrofa'. Kako za album kao cjelinu, tako i za Brkove kao bend. Zapostavljajući svoju pankersku stranu i naginjući se više na metalni zvuk, približili su se više istim onim dinosaurskim melodijama kakve "krase" pjesme od Divljih Jagoda, Opće Opasnosti i sličnih rockera/metalaca s "poni-frizurama". Uvodna pjesma "Znanac" možda i ponajbolje oslikava (novo?) stajalište Brkova o cajkama; uspoređujući rock i metal kao 'kurvom', spram koje je (logično) bolja cajkaška 'cura fina'. Bilo bi lijepo vjerovati da se ovdje radi samo o šalenju na račun narodnjaka, no očigledna poruka ove pjesme je da su cajke puno bolje od punka, rocka, metala. I da je puno pametnije i sasvim normalno voljeti ili svirati 'puno bolje' cajke. - Nema više sarkazma, nema više one duhovitosti koja je odlikovala prije svega njihov prvi, a donekle i drugi album.
[ Brkovi ]

Brkovi   © Šarac

U "Balkanski esperanto" Brkovi su očito konačno stavili sve karte na stol i pokazali što doista jesu. Ili u što su se od jednog zabavnog i zanimljivog benda u međuvremenu pretvorili. Blijeda preslika svoje već izblijedele braće 'po oružju', koji su također kao i oni sada, pokušavali u doba cajkaške kolere ubrati neku lovu i popularnost. Prije svega na onima koji ne žele slušati Halida ili Cecu, ali bi potajno dali guzice za jednu dobru narodnjačku razvaljotku. U tome zvukovi narodnjačke harmonike u pjesmi "Skupe bombonijere" dolaze kao naručene. I koja je kao stvorena za puštanje pijanim balvanima u seoskim birtijama. U kojoj se još jednom mogu prisjetiti svoje davne simpatije prije nego su se zalešili do kraja svog života.

U većini "Esperanta" Brkovi neuspješno pokušavaju nastaviti tamo gdje su stali na svoja prva dva albuma. Koji su imali nekoliko zaista sjajnih pjesama s odličnim tekstovima i bombastičnim melodijama. Međutim neke od ovih pjesama su samo trećerazredne žalopojke, u kojima se kao u pjesmama "Vrati se vrati" ili "Kurvo prokleta" plačipičkasto jauče za bivšom. - Nema više onih zajebanih bohema iz prošlosti. Nema više onih ludih punkera, spremnih na svaku pizdariju. Možda su Brkovi u međuvremenu i odrasli? I s tim se smirili, "opametili". Što god da je, to sigurno nije dobro došlo ovome albumu. A i njima kao bendu. Nažalost.

S druge strane, tu su isto tako izvrsne pjesme poput "Ludi vukovi", "Usamljen oženjen" i "Naša mala zemlja" zbog kojih u svakom slučaju vrijedi nabaviti ovaj album. U njima su Brkovi još uvijek oni stari. Već spomenuta "Naša mala zemlja" je u svim pogledima najbolja cijelog albuma. I ne samo ovoga albuma, već i jedna od najboljih domaćih socio-kritičnih pjesama ikad kod nas napisanih. "Lički vukovi" je energični hvalospjev ličkim motoristima, koja se može svidjeti čak i onima kojima su motori toliko bitni koliko i kiša u šumi. Dok pjesma "Usamljen oženjen" ironično oslikava tragični bračni život Hrvata, 'kreditno sposobnog' s 'poslom i dobrim kolima'.

Ali nažalost, ove tri pjesme ne mogu prekriti ruglo ostatka albuma. Koji je u cjelini gledano jedno veliko razočarenje. I može se reći da je "Balkanski esperanto" do sada njihovo najgore ostvarenje. Te ako nastave ovim putem, dobit ćemo našu (lošu) kopiju Rokera s Moravu. Čiji je pjevač također svojevremeno nosio brkove kao štafetu. Što se polako ispostavlja ne kao jedina sličnost s našim Brkovima.

ocjena albuma [1-10]: 5

z. marković // 07/04/2012


PS: Album "Balkanski esperanto" je dostupan kao free download ovdje. A može se i kupiti ovdje
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Mummies and Madmen Grow Dark In The Sun

MUMMIES AND MADMEN: Mummies and Madmen Grow Dark In The Sun (2024)

| 28/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Levels of Perception

PESTILENCE: Levels of Perception (2024)

| 27/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Banished by Sin

DEICIDE: Banished by Sin (2024)

| 27/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Deathtrance Parable

HUNTING ASH: Deathtrance Parable (2024)

| 26/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Extremities

TROCAR: Extremities (2024)

| 25/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Balkanski esperanto

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*