home > koncert > HEROINA + FALL OUT TRIO, N.O.Jazz Festival 10.XI 2009., Teatar&TD, Zagreb

kontakt | search |

HEROINA + FALL OUT TRIO, N.O.Jazz Festival 10.XI 2009., Teatar&TD, Zagreb

Čast da otvore jubilarni, deseti po redu N.O.Jazz Festival pripala je zagrebačkom alternativnom blues-rock kvartetu HEROINA u prvoj večeri kojoj je glavna zvijezda bila Lydia Lunch. Raport sa nastupa Lydie i njezinog pratećeg Big Sexy Noise sastava čitajte u izdanju Ane.

Dakle, ova prva večer festivala bila je obavijena mračnjaštvom i morbidnošću rocka, reklo bi se. Prije samog nastupa susreo sam se sa već stalnim posjetiteljem N.O.Jazz Festa, našim bugarskim kolegom Cvetan Cvetanovim sa Radio Sofije koji je došao popratiti sva zbivanja pritom me pitajući za Heroinu. Rekao sam mu samo 'sada ćeš vidjeti ako ne jedan, ono dva odlična hrvatska demo-banda', na što je on nevoljko slegnuo ramenima, 'pa zar baš demo bandovi za početak...?'. No, kada smo ušli u sasvim solidno popunjenu veliku dvoranu Teatra&TD, već nakon prve, vrlo žestoke skladbe, čini mi se "Skinny and sick" u arahaično prljavo razaračkom stilu na tragovima Caveovih The Birthday Party i The Bad Seeds, Cvetan je samo rekao da uopće ne djeluju kao demo-band. Pjevač Hrvoje uz svoje poznato rušenje mikrofonskih stalaka i scenskoj destrukciji sada se posvećuje i klavijaturama s kojima dodaje finu dozu naboja refrenima, tako da je ova novina u njihovom zvuku svakako dobrodošla.
[ heroina ]

heroina   © horvi

Predstavili su kompletno svoj EP prvijenac "Scar That Blues" izvedbom svih 6 kompozicija, a uz spomenutu "Skinny and sick", tu su još bile laganija "Devil she is", rockabillyem nabijene "Pounding at your door blues" i "Chanson orange", te atmosferičniji surf/ r'n'r komadi "Celeste excerpt" i "126 to bloodville". U jednoj od njih bubnjar Tomo je glavnu ritmičku dionicu izveo na indijaneru što je zvuku Heroine doneslo čistoću i kompaktnost u zvuku, a čitav polusatni nastup je bio vrlo autoritativan i upečatljiv nakon čega su odmah sklopljeni pred-dogovori za eventualan nastup u Sofiji. Nema šta, zdopali su se Cvetanu koji bi ih rado doveo na jedan sličan festival kojeg radi kao live session u prostorima Radio Sofije što je dokaz da je heroina posve pogodila stil i sugestivan način izvedbe koji ima itekakve velike predispozicije za izlazak sa hrvatske demo-scene.
[ heroina ]

heroina   © horvi

Drugi band večeri, FALL OUT TRIO iz Čakovca, onaj sjajan sastav koji je svirao za samo jednog 'čovjeka u kafani' na Novom Zvuku 12.V 2009. nastupili su u maloj polukružnoj dvorani &TD-a. Za ovu priliku postavljene su stolice, te se mirno moglo uživati u majstorijama ovog nevjerojatnog trojca čiju glazbu nije baš samo tako lako opisati. To što sviraju jest rock, no tu zaista ima svega u instrumentalnim fusion izvedbama; od psihodelije, sympho-prog/space rocka, do žestokih metal dionica, natruha jazza, bluesa, folka i krajnje neočekivanih, skoro Frank Zappovskih/ kraut-rock aranžmanskih obrata. Ovi vremešni stari momci čija djeca već pomalo okupljaju svoje prve rock/metal bandove su prije svega vrlo živahni na sceni, te premda sviraju isključivo instrumentale (čak ne koriste niti mikrofon), održali su više nego dobar kontakt s publikom ne izdvajajući se kao samodopadni majstori zanata, već su svoj rad, odnosno izvedbu stavili u prvi plan. Harmonije, melodije, solo dionice, nagli breakovi i vratolomni obrati njihovog eklektičnog stila koji je obogaćen zaista nadahnutim i dorađenim aranžmanima jednostavno su ostavili publiku bez daha. Band su koji ima neko vragolasto mentalno ludilo kada ih se pažljivo sluša, te su pobornici tvrdnje da 'ništa nije dobro kao izvedba uživo'. Nemaju nikakav adekvatan demo-materijal, tek nekoliko snimaka koje su napravili na probama i gotovo da preziru od snimke jer je vjerojatnost da sa svakom novom izvedbom dodaju još poneki začin i novu ideju u njihovim ekspresivnim improvizacijama. Ideja je bila da nakon nastupa Lydie Lunch odsviraju još jedan set, no zašto do njega nije došlo, zbilja mi nije poznato.
[ fall out trio ]

fall out trio   © horvi

horvi // 12/11/2009

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*