home > koncert > Petrol, Repetitor - Mochvara, 13.11.

kontakt | search |

Petrol, Repetitor - Mochvara, 13.11.

Ponedjeljak je dan kada ne treba započinjati ni s čim, ponajmanje s radnim tjednom, ali budući da svijet na počecima ponedjeljkom počiva već stoljećima, tko sam ja da to mijenjam. Evo, ja sam ga na primjer , odlučio započeti s nečim lijepim, s recenzijom, i to prije nego sam popio jutarnju kavu proserušu, još jedne stvari na kojoj svijet počiva. A budući da od točenog u zadnje vrijeme spavam kao spiljski medvjed, tako sam u radnu subotu, stvari koje radni svijet treba što prije ukinuti, na posao uspio zakasniti sat i pol vremena, što govori o kvaliteti koncerta u petak. I o količini popijenog točenog, također. No, džabe svo to točeno pivo i deranje da show nisu vodile dvije perjanice beogradske alternativne scene.
[ petrol ]

petrol   © horvi

Petrolu je ovo već treći put u Zagrebu. Nikad ih prije nisam gledao, ali sam zato čuo hvalospjeve njihovom pedantnom pristupu, milimetarskoj preciznosti i odličnom zvuku. Sve to o čemu se pričalo je istina. Petrol je stvarno nešto najuvježbanije i najozbiljnije "domaće", što su ove oči vidjele. Momcima i curi svaka čast. Izgledalo je to kao da prisustvujem snimanju studijskog albuma, u kojem band uđe u studio i sve odsvira bez greške. Premda će možda muzički znalci naći poneki tehničku falinku, ton koji je zalutao tamo gdje mu nije mjesto, ili možda kakvu činelu koja nije dobro zategnuta, ja ću im uvijek skinuti kapu na uloženom radu, jer ovo je nedvojbeno bend koji stvarno puno, puno radi. No, upravo je u tome problem sa mnom i s njima.
[ petrol ]

petrol   © horvi

Perfekcionizam. I to ne bilo kakav, nego onaj štreberski, onaj koji skladbe pretvara u muzičke vježbe, u ponavljanje istih tema koje će većini muzički znalaca polučiti kakvo-takvo melankolično raspoloženje, možda i psihodelično, možda u njima pronaći kakve reference, no meni će djelovati suhoparno i monotono, zaključano u metronomske obrasce postavljene nekakvim kultnim bandovima osamdesetih. Nakon prvih nekoliko stvari, kad su mi još bili zanimljivi, začuli su se stihovi "Zar nije dovoljno/Hajdemo napolje" koji su vjerojatno trebali biti autoironična zajebancija, ali ja sam ih shvatio doslovno, pa sam otišao po još jedno i prošetao van da izvjetrim glavu od dima, dok mi se po glavi motao one-liner koji Joker obučen u uniformu medicinske sestre kaže Harveyju Dentu dok ovaj sav ispečen leži u krevetu: "Introduce some anarchy, my friend" . Možda bi i Petrolu falilo malo toga, pa da se mogu nazvati psihodelijom?
[ repetitor ]

repetitor   © horvi

A Repetitor i ja se znamo već dosta. Godine ne pamtim najbolje i za sve što je prošlo volim reći da je bilo prije nekih 5-6 godina. Možda je i više, možda i manje, koga briga? Sjećanje na to ljeto i Arts & Music u Puli još je uvijek živo kao da je bilo jučer, a tako je vjerojatno i Repetitoru. Jer njima je taj nastup bio ulaz na velika vrata, ukoliko se kod nas uopće može pričati o velikim vratima. Snimili su nevješto odsviran ali simpatičan album, pun nevinog mladalačkog bijesa i energije, koji me dobio na prvu, isto kao i ondašnji nastup u Puli. U međuvremenu se dogodio i koncert u KSET-u gdje su momak i cure naprosto briljirali, lomeći se i izvikujući svoje jednostavne stihove-parole kakve mogu samo bijesna djeca smisliti. A upravo takve djece bili su puni prvi redovi tog petka u Mochvari, prizor koji se u našim koncertnim prostorima ne viđa baš često. Stariji su konačno prepustili prve redove mlađima da rade ono što najbolje znaju, a to je da pogaju i rasturaju se do zadnje kapi znoja, baš ono što su radili i Repetitor, samo na stageu. Boris je vrištao do grlobolje, a ritam sekcija je, pogotovo bubnjarka, mlatila kao da im život ovisi o tome. Nije tu apsolutno ništa falilo, osim jedne bitne stvari.
[ repetitor ]

repetitor   © horvi

A to je da Repetitor te noći stvarno nisu znali svirati. Ali stvarno. Toliko da su mi na trenutke zvučali neartikulirano kao kakav demo-krš iz Bosanskog Šamca. Na svu sreću, pa su to bili samo trenuci. Ili to, ili nisam dovoljno popio da otupim osjetila pa da se zajedno s mlađarijom razbacujem na "4 puta nedjeljno" . U svakom slučaju, bandova kao Repetitor koji inteligentno spaja žestinu i poruku, baš onako kako su to u svojim počecima radili svi bandovi koji se danas smatraju kultnima, a kakvi vani niču na redovnoj bazi, kronično fali na južnoslavenskim prostorima. Već jedan ovakav band je za naše obore, odnosno, države ,dobar napredak. Nadajmo se samo da se Repetitor neće prerano ukiseliti u svojoj popularnosti, i da neće za nekoliko godina svijetu pokušati obznaniti kako su naučili svirati i konačno našli "the" zvuk. Odnosno, neka nauče svirati, ali neka zadrže nepatvorenu ludost kakvu sad imaju. Kao Sonic Youth. Kao Fugazi. Kao Obojeni Program. Bez isfuravanja. A loših koncerata je bilo i uvijek će biti, pa taman cijeli band imao muzičku akademiju u malom prstu. A sad ću ih prestat hvaliti, da se ne umisle.

djole // 17/11/2009

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*