home > koncert > HGF, polufinale 4. večer, 14.IV, 2010., Sax, Zagreb

kontakt | search |

HGF, polufinale 4. večer, 14.IV, 2010., Sax, Zagreb

Četvrte večeri polufinala HGF-a trebala su nastupiti četiri sastava u natjecateljskoj konkurenciji, no zagrebački Pankerfaust su zbog bolesti koja je zadesila njihovog frontmena morali otkazati nastup. Razmatra se da im se ipak dade šansa na posljednjoj večeri, iduće srijede, 21.IV u Saxu...
[ NeZNAM ]

NeZNAM

Prvi band večeras nastupili su karlovački
NeZNAM, koji slijede tendenciju odličnih metal/rock sastava iz ovog grada (prisjetimo se samo Zeus Faber, Koh, Sepal...). U principu, band dolazi iz Duga Rese, no njihov pjevač, klavijaturist, tekstopisac i maestro zadužen za elektroniku, Peđa Cetinjanin je nekoć bio članom vrlo sličnog, već spomenutog karlovačkog banda Koh. 2008. se priključio ovoj ekipi koja se zvala Meskalin (postoje od 2001), te se nakon toga nazivaju NeZnam, sa simbolom matematičkog korijena s upitnikom (√?). Na pozornicu su donesli televizor na čijem zaslonu je čitav koncert stajao upravo taj simbol... Ostatak banda čine Nino, Hrvoje i Domagoj, dakle klasičan su kvartet sa klavijaturama, gitarom, bubnjevima i basom, te s već spomenutom elektronskom potkom kakva je uobičajena za bandove iz Karlovca. No, za razliku od Sepal ili Zeus Faber koji su prvenstveno metal bandovi, NeZnam imaju temelje u progressive rocku i relativno novijem poligonu od Massive Attack do lakših i atmosferičnijih Nine Inch Nails, no po svojem konceptu ipak su najviše podsjetili na mekši Tool. Puno pažnje posvećuju atmosferičnosti kompozicija, kao i psihodeličnim ambijentima koji su prožeti gitarskim sekvencama, a osobitost su im postepene tenzije s kojima podižu intenzitet aranžmana. Za razliku od Koh ili gomile domaćih progressive rock/metal sastava koji su se pojavili u posljednjih nekoliko sezona (Abroad Experiments, Fall Out Trio, Pet Zid, Pet Do Dvanaest, Agharti, Downcast Art, Angel Of Fire, Kaucija, Tix, Dijete nemira...), NeZnam se ne baziraju toliko na kompleksnoj i zahtjevnoj aranžmanskoj strukturi koliko na minimalistički uređenim kosturima kompozicija u kojima su jasno odvojeni lakši od onih 'žešćih' djelova. Svi tekstovi su im na hrvatskom jeziku, uočljivo je da su duhovno, socijalno i emotivno osviješteni sa filozofskom sofistikacijom, te su dosta mračni (ali ne i morbidni), a time su i jasno dali do znanja da su vrlo ozbiljan band koji pokušava gledati stvari sa artističkog aspekta distancirajući se od uobičajene konzumentske rock audijencije. Vokal Peđe je dvojakih karakteristika; u nekim segmentima je čisto narativan, u onim drugim je čvrst, polumelodično raspoređen sa blagom inercijom ka grubljim, pomalo i dublje oporim dionicama, a nije na odmet ne spomenuti i da ima vrlo čudnu frizuru, koja podsjeća, igrom slučaja ili ne, na Peter Gabriela iz vremena Genesis kada je zbog onih maski koje je nosio imao gotovo obrijano čelo i tjeme, dok mu je ostatak kose dosezao do ramena. Sve skupa, NeZnam su ostavili odličan utisak sa svojom atmosferičnom glazbom u kojoj je naglašena ritam sekcija koja donosi često tromi i vrlo mračan zvuk. Osjeća se da imaju nešto posebno...
[ don geckos ]

don geckos   © horvi

DON GECKOS, vrlo su friški zagrebački kvartet iz obližnje Svete Nedelje (za one koji ne znaju, predgrađe između Zagreba i Samobora), oformljeni su ujesen 2009., te je po svemu bilo očito da nisu imali dovoljno vremena za detaljnije usavršavanje zvuka. Premda su svojih pola sata orijentirali na zabavu i scenski vrlo zvrkast nastup kojeg je s oduševljenjem popratila gomila prijatelja i obožavatelja koji su se poredali ispred pozornice, njihova glazba je pokazala vrlo plitke karakteristike. Nije stvar u stilu koji se pretežito bazira na funku i punku u rasponu od RHCP do Dosh Lee (tekstovi su na engleskom), već u tome da su im aranžmani nezgrapni, posve linearni i nemaju nikakva konkretna riješenja osim prangijanja 2-3-4 akorda do besvijesti. Na momente se činilo kao da će im se ritam raspasti (bubnjar se dosta sprtljao), a ako im se ne raspadne, onda će se barem zapetljati. To me podsjetilo na neke od katastrofalnijih nastupa The Fall (na sreću takav nije bio na Rokaj Festu 2008)... Okey, pozitivnije stvari njihovog nastupa su njihova energija, kontakt s publikom i obostrano veselje koje rezultira vrlo atraktivnim, za demo-band, scenskim performansom kojim su dali do znanja da su itekako voljni svirati, a nadamo se i usavršavati.
[ fuk federi ]

fuk federi   © horvi

FUK FEDERI, band koji živi svoj drugi život nakon umirovljenja 1987., danas djeluje u drugačijoj formaciji, ali i dalje pokazuje spremnost za održavanje onog starog duha i pristupa rock pjesmarici s tekstovima na kajkavskom nariječju. Danas su svi oni profesori, doktori, novinari..., a band im služi kao jedan od ispušnih ventila za zadovoljavanje tog iskonskog poriva r'n'r-a. Večeras su se prikazali vrlo temperamentnim bandom koji podjednako spaja pop melodije s rock nadahnućem (pjesme "Čvori moji" i "Sunce moje"), pa i blagim elementima punka, a njihove isprepletene međuigre gitariste Goca i klavijaturiste Robi Berislavića sa vrlo raspoloženim i otkačenim frontmanom Ivan Kovačićem eksplodirale su u završnoj skladbi "Denes" gdje su spojili rock i polku u pravi zagorski folk-rock. Prema prikazanome, ovo je bio svakako najveseliji i najvedriji band koji je nastupio na ovogodišnjim polufinalima HGF-a.
[ spoonleaf ]

spoonleaf   © horvi

Za vrijeme dok je žiri vijećao i prebrojavao glasove, na scenu su izašli
SPOONLEAF, zagrebački trojac koji je van konkurencije djelomično predstavio svoje nove kompozicije koje namjeravaju snimati za album prvijenac. Ako ih do sada niste čuli, oni su akustičan band, no nemaju nikakve veze sa monotonom americanom, folkom i blues drijemežom uz bocu žestice. Njihova glazba je jednostavna i direktna; oni su rock band sa snažnim ritmovima bubnjara Leonard Klaić Lea i akustičnim gitarskim riffovima Dimitrije Đokić - Jimmyija koji istovremeno pjeva tekstove na hrvatskom jeziku. Za ovu priliku oboružali su se još i sa akustičnim bas gitaristom, a po svemu predstavljenom, premda im se nastup svodi na sedeljku, nedvojbena su inverzija grunge-rocka u akustičnoj varijanti. Da sviraju električne gitare, ovo bi bio snažan i možan stoner/grunge band koji podjednako zagovara blues i hard-rock. No, niti kao ova kombinacija nisu ništa manje žestoki, naravno u onim okvirima koliko to akustična gitara može dopustiti.

I naravno, na kraju večeri, izašao je Bixi koji je jednostavno proglasio večerašnjim pobjednicima NeZnam, dok će se definitivna lista učesnika finala saznati za tjedan dana, 21.IV na posljednjoj, petoj polufinalnoj večeri HGF-a. Tada bi trebali nastupiti Thee Mad And Hairy Wombats, Direkt, Protestefekt i T.H.E.

horvi // 16/04/2010

Share    

> koncert [last wanz]

cover: DUNJA KNEBL feat. KOLOLIRA + DUNJALUK, 1.VII 2020., Močvara, Zagreb

DUNJA KNEBL feat. KOLOLIRA + DUNJALUK, 1.VII 2020., Močvara, Zagreb

| 03/07/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: CHRIS ECKMAN + Ana Kravanja & Samo Kutin @ Močvara, Zagreb, 26/05/2020

CHRIS ECKMAN + Ana Kravanja & Samo Kutin @ Močvara, Zagreb, 26/05/2020

| 27/05/2020 | pedja |

>> opširnije


cover: EINSTÜRZENDE NEUBAUTEN, 15.IV 2008., Pogon Jedinstvo, Zagreb

EINSTÜRZENDE NEUBAUTEN, 15.IV 2008., Pogon Jedinstvo, Zagreb

| 21/05/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Krv u stolici @ KSET, Zagreb, 05/03/2020

Krv u stolici @ KSET, Zagreb, 05/03/2020

| 09/03/2020 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Suffocation, Belphegor, Hate, Carnifliate @ Močvara, 07/03/2020

Suffocation, Belphegor, Hate, Carnifliate @ Močvara, 07/03/2020

| 09/03/2020 | ognjen bašić |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]
 • 04/07/2020 | vrbovec, akc garaže
  18. vumfest
  >> najawa @ terapija.net
 • 04/07/2020 | zg, norris cafe
  she brought me gasoline
  >> najawa @ terapija.net
 • 10/07/2020 > 12/07/2020 | peručko jezero, vrlika lake festival
  go lilly - split
  the alibor - knin
  seven mouldy figs - zagreb
  bilie joan - split
  atomsko sklonište - pula
  m.o.r.t - sinj
  zabranjeno pušenje - sarajevo
  >> najawa @ terapija.net
 • 25/07/2020 > 02/08/2020 | sućuraj, tam tam festival
  flamingods
  we will kaleid
  m.o.r.t.
  stonebride
  seine
  marinada
  doringo
  repetitor
  igralom
  nemoj gustave
  mi vida
  gazorpazorp
  7am
  ippio payo
  >> najawa @ terapija.net
 • 05/08/2020 > 09/08/2020 | orahovačko jezero, ferragosto jam
  psihomodo pop
  pips, chips & videoclips
  let 3
  krankšvester
  repetitor
  lovely quinces
  jonathan
  she loves pablo
  overflow
  atheist rap
  mašinko
  mortal kombat
  ajs nigrutin
  svemirko
  nemanja
  abop
  buč kesidi
  z++
  pocket palma
  mark mrakovčić
  crvi
  como bluff
  babilonska
  dance hard w. dj kneža
  >> najawa @ terapija.net

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*