home > koncert > ŽEDNO UHO: THE WEDDING PRESENT + HEMENDEX + NIMBUS DEI @ Teatar &TD, 30.04.2010.

kontakt | search |

ŽEDNO UHO: THE WEDDING PRESENT + HEMENDEX + NIMBUS DEI @ Teatar &TD, 30.04.2010.

Posljednja večer (navodno) posljednjeg Žednog uha (u Zagrebu) pripremila nam je tri uzbudljiva "act"-a.
[ nimbus dei ]

nimbus dei   © pedja

Prvi su se u polukružnoj dvorani predstavili NIMBUS DEI. Ovaj experimentalno-ambientalni projekt trenutno se sastoji od tri člana, od kojih je vjerojanto najpoznatiji svestrani Mario Kovač. Dvojac s njegove lijeve i desne strane odaziva se na imena Tomislav Babić i Željko Andrić (tako barem piše na njihovom myspace-u), a ono čime su bili okruženi tijekom svog seta bili su sintisajzeri, modulari i ostali čudni instrumenti koji proizvode još čudnije zvukove. U pozadini, kao što i priliči ovakvoj muzici prikazuju se svakakve video projekcije koje (inače) vodi Ivan Lušičić Liik (a ovaj puta se s njima bavio Ivan Biondić - kako nam je javljeno iz Nimbus Dei tabora), no u toj vrućoj večeri bilo je zanimljivije ih slušati iz hodnika ili atrija nego se kuhati u dvorani, pogotovo ako smo znali što nas sve još čeka.
[ hemendex ]

hemendex   © pedja

U dvorani &td-a pripremali su se HEMENDEX, koji su od šestorke prije godinu dana, spali na trojku. Elektro-new wave-popu koji sviraju vrlo lako bi se mogla otvoriti vrata prema Europi i svijetu jer je moćan, aktualan i plesan. Međutim nikome s kim sam poslije razgovarao nije bilo jasno čemu one silne magle. U svakom slučaju, vrijeme je na njihovoj strani, jer su mladi i očito željni skupljanja znanja oko sebe.
[ wedding present ]

wedding present   © pedja

Kratki udisaj zraka i onda povratak u dvorani i zauzimanje pozicija za završnicu. I to kakvu završnicu. Neki u publici su je čekali 25 godina, i to doslovno. U trenutnoj postavi WEDDING PRESENT-a uz Davida Gedge-a, jedinog iz originalne postave, i Terry De Castro, njegove družice iz Cinerame, tu su još i dva mladca, Graeme Ramsay i Charlie Layton, na basu i bubnjevima. Nemoguće je ne spomenuti i mladu djevojku koja je nakon skoro svake pjesme mijenjala Gegdeu gitare i tamo iza bubnja ih naštimavala i mijenjala žice, a za koju smo imali prilke čuti da je i njegova cura, jel.

Počeli su sramežljivo sa Queen of Outer Space, singlom iz 1992, a nastavili s Everyone Thinks He Looks Daft, pjesmom koja otvara meni najdraži "George Best" album.
[ wedding present ]

wedding present   © pedja

"Oh why do you catch my eye, then turn away
I thought we said all the things we had to say
Shawn said he saw you holding hands with your new friend
How does it feel to know you've just won again?
Don't give me that! Because you were seen!
Everyone thinks he looks daft but you can have your dream"


Svi oko mene pjevaju, Gedge vidno iznenađen i razdragan. Ne licu mu se godine ne vide. Možda ima koju kilu viška. I ja se osjećam mlađe. Da je još uvijek u stvaralačkoj formi dokazuju i dvije nove pjesme koje su uslijedile. I Wake Up Screaming i Deer Caught in the Headlights nimalo ne odskaču od ostatka materijala odsviranog te večeri, osim po tome što je ova potonja odsvirana prvi put ikad uživo (u Europi), dok je većina ostatka materijala odsvirana već milijune puta.
[ wedding present ]

wedding present   © pedja


Corduroy, sa Seamonsters, i You're Dead, još jednu novu u kojoj pjeva i nešto o "i-phoneu", označili su kraj "šaranja" po diskografiji i iza njih je uslijedio cijeli "Bizarro" album. Naravno originalni "Bizarro", iako ne bi nikome smetalo da su odsvirali Don't Talk Just Kiss (koja naravno nije obrada istoimene pjesme Right Said Freda, ko što su neki donedavno mislili :-)) ili Box Elder od Pavementa koje su se našle na američkom izdanju istog cd-a.
Iako pjesme nisu išle istim redoslijedom kao na originalu, Gedge je dokazao da još uvijek može izvući energiju iz pjesme koju je napisao prije više od dvadeset godina i interpretirati je isto tako, a bome i mladci, koji jedva da su se tada rodili su pokazali da ih mogu odsvirati isto kao i tadašnja postava, ili čak i bolje.

Brassneck, Kennedy, No, Take Me... pjevalo se iz svih grla i iz sve snage. U jednom je trenutku Gedge rekao da mu stvarno nije jasno zašto mu je trebalo 25 godina da dođe u Hrvatsku i ispričao se. Be Honest, pjesma koja zatvara album, zatvorila je i njihov nastup i ovogodišnje Žedno uho.
Iako će mi, kao i mnogima, biti žao ukoliko je ovo stvanro posljednje Žedno uho, siguran sam da se na bolji način od ovog nije moglo završiti. Ovo je koncert o kojem će se još dugo vremena pričati, a za one koji nisu još bili spremni za koncert WP-a, evo nekoliko hintova za sljedeći put, koji će se, sasvim sigurno, dogoditi uskoro.
[ wedding present ]

wedding present   © pedja

Dakle, WP sa sobom na koncerte nose goleme količine "merchandise-a", stoga uzmite dosta novaca jer sigurno ćete naći ponešto i za sebe. Kad ste već na štandu, popričajte i poslikejte se s Gedgeom koji se uredno smješka, priča s Vama i odgovara Vam na svakakva pametna i glupa pitanja ili Vam se potpisuje na omote, karte ili WC papir. I treći posljednji savjet, nikad, ali baš nikad ne očekujte da će WP odsvirati bis. Jer, ko što je Gedge na kraju rekao. We never played it and never will.
[ wedding present ]

wedding present   © pedja

Sutradan je Gedge na svom Twitter profilu zapisao: The concert last night was absolutely brilliant. 500+ people singing along to every word. I'm just sorry we've not played in Croatia before! Treba li bolji završetak ovog texta!?
[ mate zatvara žedno uho ]

mate zatvara žedno uho   © pedja

pedja // 03/05/2010

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*