home > interwju > HEMENDEX

kontakt | search |

HEMENDEX

S obzirom na novonastalu situaciju i prekid rada benda, vrijeme je za rekapitulaciju. Koliko je članova prošlo kroz bend tijekom godina, i koji su članovi od početaka do danas u bendu?

Nara: Od samog početka do kraja u bendu smo Dino i ja (Naranča)... Iako je bend promijenio zapravo dosta članova, jedina bitna promjena je nastala dolaskom Olega na treće mjesto na bini, tj. nestankom gitare iz live postave i zvuka generalno. U prijelaznoj fazi nam su nam pomagali prijatelji Zoran i Lora, poznatiji kao Kimiko. Kroz bend su još prošli i gitarist Miroslav Piškulić, VJ-ica Jasmina Bolanča, kreativac i vokal Nora Turato (koja je na neki način uvijek bila prisutna duhom), Bruno Motik kao dodatni bubnjar i Goga Perić kao dodatni vokal. Bilo bi šteta ne spomenuti VJ-icu Mateu Jocić, kao osobu koju smo uvijek voljeli imati kraj sebe, makar ne radila ništa. Jedno vrijeme smo radili i sa Jelenom Vukosav, ali smo imali prerazličite vizije i afinitete. Ako ništa, naučila me stvar, dvije o pjevanju i potakla da "podignem ljestvicu".

Kako su dolazili i odlazili članovi, tako se mijenjao i zvuk. Danas je nešto popičniji nego u počecima. Da li su tomu zaslužne izmjene u postavama ili čista evolucija?

Nara: Čista evolucija. Naravno da je Oleg sa svojim stilom sviranja, pjevanja i znanjem preporodio bend doprinio zvuku ploče, ali smo i prije toga znali da će ono što ćemo snimiti biti čisti pop album, makar nikad ne našli trećeg člana. Neke od pjesama su dosta starije od finalne postave i radilo se dugo na njima, ali smo u potpunosti bili zadovoljni s njima tek kada ih je Oleg na neki način dovršio. Nisam siguran koliko bi bio dobar da smo ga radili bez njega. Bitno je spomenuti i Jovana Vesića iz grupe Inje koji je dobio dosta odvezane ruke u obradi materijala kojeg smo snimili. Htjeli smo "fino brušenje" od strane objektivnog uha s drugačijim pristupom.

Koje su ploče/pjesme utjecale na Vas da se počnete baviti glazbom i sviranjem?

Nara: Mogu govoriti samo u svoje ime, ali ono što nam je svima zajedničko je nekakva raznovrsnost i dosta širok spektar utjecaja, zbog čega nikad nismo bili ukopani u samo jednom isključivom podžanru. Mislim da će se i ostala dvojica složiti da su na njihovim gramofonima/CD playerima uvijek bili najdobrodošliji oni koje se malo teže strpa u ladicu. Npr. kada smo osnivali ovaj bend mnogo smo slušali glazbenike koji žanrovski sjede na više stolica, kao Trans Am, Ultravox iz John Foxx ere, Gary Numan, DFA bendovi, Six Finger Satellite, Brainiac, Sigue Sigue Sputnik... Nisu nikad "igrali na sigurno", zato su za nas uvijek bili najveći.

Po meni je "Soulution to Reality" Vaše najkompletnije djelo, pa me začudila objava prekida rada. Što Vas je navelo na to?

Nara: Moja želja da idem dalje i da svoje vrijeme posvetim nekim drugim stvarima. Jednostavno osjećam da sam dao sve što trebam i mogu za ovaj bend, no jako sam ponosan na "Solution To Reality", jer kad ga čujem, znam da smo dali najbolje od sebe.



Na albumu sve pršti od "heroja" osamdesetih, a onda me na Safe from Ghosts dočekaju Inspiral Carpets. Namjerno, ili se to samo meni čini?

Nara: Slučajno, nikad nisam slušao Inspiral Carpets.
"Safe From Ghosts" je minijaturica s kojom smo bili najmanje sretni, pa je to ujedno i jedina stvar na kojoj smo dopustili Jovanu da u potpunosti promijeni beat ritam mašine i malo se poigra s aranžmanom. Jako nam se sviđa rezultat.

Do sad ste napravili nekoliko dobrih remixeva za sebe i druge bendove. Koliko ste zadovoljni s njima? I da li imate neke pjesme u vidu čije bi remixeve željeli napraviti, a niste još?

Nara: Zapravo, jedini remix kojeg smo radili je za Go No Go i ne vjerujem da ćemo raditi dalje. Sviđa nam se psihodeličnije čitanje njihove pjesme, ali mislim da je bitnije njihovo mišljenje. Ipak su je stavili na CD - mislim da im se sviđa :)

Nažalost, posljednji projekt ovog benda (uz koncert 23.11. u Attacku za kojeg su karte u pretprodaji u DirtyOldu) će biti zvučno opremanje jedne video igre, što ćemo također izreklamirati na svojim socijalnim mrežama...

Da li se na najavljenom posljednjem Hemendex koncertu treba očekivati nešto posebno. Okupljanje svih članova, gosti, nekrolozi? Ili će to biti samo odrađena svirka i zbogom?

Nara: Svaki put je posebno! Barem bi trebalo biti. Jednostavno, bit će to dobar tulum uz dodatno DJ majstorstvo Krželja i Kurjana, a bit će i gostiju, ali neka to bude iznenađenje. Šteta je dobar party pretvorati u sprovod. Treba plesati.

Da li već imate neki backup, što nakon Hemendexa, ili je to prepušteno trenutku?

Nara: Naravno, svi se bavimo glazbom i dalje, ali prvo zec onda ražanj! Ono u što sam siguran je da će scena biti bogatija za 3 dobra glazbena projekta.

Što se vrtilo u Vašim plejerima tijekom 2013?

Nara: Chairlift, Bad Copy, Kandžija, James Ferraro, Superchunk, !!!, Young, Springsteen, Fleetwood Mac (Nicks/Buckingham era), reizdanje Trobecove Krušne Peći...

Dino: Melvins, !!!, Death Grips, Holy Ghost!, CHVRCHES, Ministry, Future of the Left, Kid Rađa, Factory Floor...

pedja // 20/11/2013

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*