home > mjuzik > Drums Between The Bells

kontakt | search |

BRIAN ENO & RICK HOLLAND: Drums Between The Bells (Warp Records, 2011)

Ambijentalno-eksperimentalni spoken-word album sa 6 naratora koji recitiraju stihove Rick Hollanda.

Nakon iznenađujuće dobrog prijema prethodnog albuma "Small Craft On A Milk Sea" (2010) koji mu je donio jedan od najkomercijalnijih dosega u karijeri ostvarivši USA no.84, te nakon 15 godina ponovnu slast britanskog top-100 sa pozicijom UK no.82, Brian Eno se ponovno zaputio u eksperiment. U predahu iščekivanja rada na novom albumu U2 koji je odgođen do daljnjeg (vjerojatno za 2012. godinu), dao si je oduška ne gubeći vremena, da još nadoda koji zarez na poglavlju laganog ambijenta.

Ovaj puta glavni suradnik mu je pjesnik Rick Holland s kojim je prvi puta radio 1990. na projektu "Map-Making", a u studio su stupili tek 2003. kada su počele nastajati neke konstrukcije ovog albuma. Kako je album sniman u nekoliko različitih intervala sve do proljeća 2011., Hollandove stihove ovdje recitira 1 muški i 5 ženskih naratora. To su: Grazyna Goworek, Caroline Wildi, Laura Spagnuolo, Elisha Mudly Aylie Cooke, Nick Robertson i Anastasia Afonina. Sam koncept albuma je odvojen na dva cd-a; prvi je čisti spoken-word rad, a drugi instrumentalan.

U obilju glasova između kojih se ističe glumica Caroline Wildi koju je Eno navodno upoznao na ulici kada je odlazio u studio i odmah je pozvao da mu odrecituje nekoliko stihova, čitav prvi cd se doima suviše monoton sa svojom širinom koja je čisto namjenske prirode. Katkada su to suhoparne recitacije bez ikakvih intonacija, katkad su uspjele ili u slučaju Nick Robertsona su čak i polupjevane arije ("Cloud 4", "Breath of crows"). Budući da je glavnina materijala naslonjena na odranije napisane Hollandove stihove, sinhronizacija lirike sa glazbom nije mogla u potpunosti zadovoljiti neke visoke stnadarde koji bi se od Enoa očekivali. Tek vrijedi izdvojiti komad "A title" gdje se malčice više pozabavio sa glazbenom dramaturgijom, potom uvodnu "Bless this space" koja svojim plesnim chill-out tempom i gitarističkim ekspresijama nalik na Robert Frippa pobuđuje nekakvu nadu da bi se mogla dobiti solidna porcija zgoditaka sličnih onima sa prethodnog "Small Craft On A Milk Sea" albuma. To se i dobiva odmah u sljedećoj "Glitch" sa rasplesanim elektronskim ritmom, auto-tune vokalom i škripavim zvucima syntha koji podsjete na one eksperimentalne vragolije zbog kojih se ranih 70-ih sukobio sa Ferryijem i dobio 'nogu' iz Roxy Music, no daljnji tijek albuma se svodi na strogo odmjeravanje isporuke stihova uz pratnju manje-više vrlo mirne elektronske ambijentalne pozadine. Tek na sredini albuma dobije se jedan jači, ekspresivnije ritmički nabijen komad "Sounds alien" na kojeg se može i zaplesati zbog funkiranih sampliranih duhačkih šavova koji podsjete na ono što je obožavao raditi naš pokojni Dino Dvornik.

Drugi instrumentalni cd na žalost nije ono što bi se očekivalo. To su naime sve teme sa prvog cd-a u nešto pomaknutijim varijantama kojima su jedino promjenjeni naslovi, primjerice "Bless this space" je "Spaced", "Glitch" je "Itch", "Dreambirds" je "Bird dreaming", "Pour it out" je skraćena u "Pour", "Cloud 4" je postala "Cloud 5", a "A title" "Another title" i tako dalje. To jest, ako vam je bilo prezamorno pratiti stihove uz glazbenu podlogu, ovdje ste dobili samo glazbenu podlogu bez stihova. O-ho-ho, a šta bi bilo da je Eno ovdje još i nadodao treći cd na kome bi bile samo recitacije stihova bez glazbene pratnje...

Na koncu konca, ništa osobito.
[ brian eno & rick holland ]

brian eno & rick holland

Diskografija:

No Pussyfooting, with Robert Fripp (1973)
Here Come The Warm Jets (1974)
Taking Tiger Mountain (By Strategy), (1974)
Lady June's Linguistic Leprosy, with Kevin Ayers Pip Pyle & Lady June (1974)
June 1, 1974 - live, with Kevin Ayers, John Cale & Nico (1974)
Another Green World (1975)
Discreet Music (1975)
Evening Star, with Robert Fripp (1975)
801 - live, with 801 (1976)
Before And After Science (1977)
Cluster & Eno, with Cluster (1977)
Ambient 1: Music For Airports (1978)
Music For Films (1978)
After The Heat, with Dieter Moebius and Hans Joachim Rodelius (1978)
In A Land Of Clear Colours, with Peter Sinfield (1979)
Ambient 2: The Plateaux Of Mirror, with Harold Budd (1980)
Fourth World, Vol.1: Possible Music, with John Hassell (1980)
My Life In The Bush Of Ghosts, with David Byrne (1981)
Ambient 4: On Land (1982)
Apollo: Atmospheres And Soundtracks (1983)
Music For Films Volume 2 (1983)
The Pearl, with Harold Budd (1984)
Thursday Afternoon (1985)
Wrong Way Up, with John Cale (1990)
Nerve Net (1992)
The Shoutoy Assembly (1992)
Neroli (1993)
Headcandy (1994)
Spinner, with Jah Wobble (1995)
Original Soundtracks 1, with U2 (1995)
Extracts From Music For White Cube (1997)
Tracks And Traces, with Harmonia, re-issue from 1976 (1997)
The Drop (1997)
Lightness: Music For The Marble Palace (1998)
I Dormienti (1998)
Kite Stories (1999)
Music For Civic Recovery Centre (2000)
Music For Onmyo-Ji, with J.Peter Schwalm (2000)
Compact Forest Proposal (2001)
Drawn From Life, with J.Peter Schwalm (2001)
January 07003: Bell Studies For The Clock Of The Long Now (2003)
The Equatorial Stars, with Robert Fripp (2004)
Another Day On Earth (2005)
Beyond Even 1992-1996, with Robert Fripp (2007)
Everything That Happens Will Happen Today, with David Byrne (2008)
Small Craft On A Milk Sea (2010)
Drums Between The Bells, with Rick Holland (2011)

ocjena albuma [1-10]: 5

horvi // 04/08/2011

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: White Lazy Boy, EP

MELVINS & MUDHONEY: White Lazy Boy, EP (2020)

| 06/07/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Hindsight

EMMURE: Hindsight (2020)

| 30/06/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Tied To Our Screens

.UPSET: Tied To Our Screens (2020)

| 29/06/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Angel's Breath

ANGEL'S BREATH: Angel's Breath (2020)

| 24/06/2020 | pedja |

>> opširnije


cover: A Wanderful Life

MUSHROOMHEAD: A Wanderful Life (2020)

| 22/06/2020 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*