home > mjuzik > Do the Beast

kontakt | search |

THE AFGHAN WHIGS: Do the Beast (Sub Pop/Dirty Old Empire, 2014)

Trebalo je šesnaest godina da The Afghan Whigs snime nastavak albuma "1965", koji im je tada bio šesti po redu. U međuvremenu su se Afghani raspali (2001), pa ponovo od 2006 nekoliko puta sastali, a jedino je lider benda, Greg Dulli imao nekakvu glazbenu konstantu, tijekom svog tog vremena. Što s bendom Twilight Singers, što solo, što kao pomagač na albumima prijatelja i poznanika.

Ipak, svi su odahnuli kada je početkom ove godine najavljen novi materijal, a uskoro pušten u promet i novi singl. Algeirs se pokazala kao tipičan nasljednik nečeg gdje su stali s pjesmama na "1965". Pjesma je to laganijeg ritma i akustičnih gitara koja naginje specifičnom soulu kojeg je Dulli pokušao kroz Twilight Singerse nametnuti.

Od postave koja je snimila taj posljednji album ostali su samo Dulli i John Curley, dok su novopridošlice u bend Cully Symington, Rick Nelson, Dave Rosser, Jon Skibic i Mark McGuire, ekipa većim dijelom sastavljena od ljudi koja je s Dullijem svirala u Twilight Singersima. Što uopće nije loše. Činilo se loše što nema više Rick McColluma, dugogodišnjeg gitariste koji je uz Dullija bio ipak "trade mark" benda.



Nakon takvog uvoda, očekivao sam nešto laganiji album, koji bi mi, moram priznati dobro legao, no uslijedilo je iznenađenje. Parked Outside koja otvara album prava je stoner/grunge gitaristička veselica s grubim gitarama i još grubljim Dullijevim vokalom kojeg se ne sjećam od ranih dana. Malo me to podsjetilo na Soundgarden. Što je opet dobro.

I onda slijedi Metamoros, prava Whigs stvar kakvu smo mogli slušati u eri "Gentlemana". Ritmična s gitarama koje probijaju uši i Dullijevim transformirajućim vokalom uz ubačene orijentalne dijelove prikriveni je hit. It Kills je simfonična U2ovska pjesma spremna za nekog novog James Bonda ili Spidermana.

I da su samo te četiri pjesme snimili i krenuli svirati, bilo bi to super, al ne, oni su na album nakalemili još šest isto toliko dobrih ili još boljih pjesama. E sad, ne znam dal sam se ja toliko zaželio The Afghan Whigsa pa mi je sve to super, ili su oni stvarno super, budućnost će pokazati, al otkako sam dobio taj cd ne mogu ga izvaditi iz plejera, a u pauzama od novog ubacuju se i stari, koje sam u posljednje vrijeme nepravedno zapostavio.

I za one koji još to nisu primjetili, bend je na turneji. Zasad su nam najbliže u Sopronu u Mađarskoj i Novom Sadu. A imaju i još poneki prazni datum, pa bi bilo zgodno da ga iskoriste negdje u Hrvatskoj.

ocjena albuma [1-10]: 9

pedja // 04/04/2014


PS: Obavezno slušati: Metamoros, Algiers, The Lottery
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Forever Comes To An End

BJØRN RIIS: Forever Comes To An End (2017)

| 23/06/2017 | horvi |

>> opširnije


cover: Ob bistrem potoku je mlin

MATEJ KRAJNC: Ob bistrem potoku je mlin (2017)

| 22/06/2017 | horvi |

>> opširnije


cover: Serpents

EIGHT SINS: Serpents (2016)

| 21/06/2017 | horvi |

>> opširnije


cover: Atom EP

MAMMOTH & YASHEM: Atom EP (2017)

| 20/06/2017 | horvi |

>> opširnije


cover: Ball

BALL: Ball (2017)

| 19/06/2017 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> wi giv medi[k]a[al] suport to:
df
> diskografija
cover: Do the Beast
  • 1988 Big Top Halloween
  • 1990 Up in It
  • 1991 Congregation
  • 1993 Gentlemen
  • 1996 Black Love
  • 1998 1965
  • 2006 Unbreakable: A Retrospective 1990 - 2006
  • 2014 Do the Beast

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*