home > mjuzik > Recoiled, EP

kontakt | search |

NINE INCH NAILS AND COIL: Recoiled, EP (Cold Spring, 2014)

Preostali preživjeli heroji legendarnog Coila nakon smrti dva vitalna člana Petera Christophersona i Johna Balancea - Ossian Brown (Cyclobe), Danny Hyde (Aural Rage) i Thighpaulasandra ponovno su nakon više od 20 godina udružili snage s Nine Inch Nails i realizirali remiksirani EP. Da podsjetimo, još davne 1992. Trent Reznor i ekipa su ih pozvali da im remiksiraju pjesmu "Gave up (open my eyes)" s najboljeg i najznačajnijeg EP-ija "Broken" (1992) te je njihov rad objavljen na remix EP-iju "Fixed".

Upravo s tom pjesmom i otvaraju ovaj polusatni majstorski rad mada se remiks ništa bitnije ne razlikuje od onoga odprije dvadesetak i kusur godina što dovoljno govori kako je rad Coil i dalje moderan, te koliko je svojevremeno bio avangardan, a nažalost i potcijenjen. Preostali dio materijala su 3 pjesme sa NIN albuma "The Downward Spiral" iz 1994. koje su već pune dvije decenije neizostavni dio njihovih koncerata, kompilacija, te su se nekoliko puta pojavljivale na izdanjima u obliku remikseva ili B-strana singlova i EP-ijeva. Riječ je o hitu "Closer" koji je dobio za ovu priliku vrlo dugačak mantričko-ambijentalni sadržaj u kome se preostale 'duše' bacaju u svoju prepoznatljivu ezoteriju razbaštinivši Trentov vokal u prve 3 minute na škripavu noise/vox tehnologiju svojstvenu njima sukladnog Genesisa (Throbbing Gristle) koji je na posljednjem NIN albumu upriličio jedan bonus remix. Plesni tempovi, kao što se moglo i pretpostavljati došli su kroz trans nakon gotovo 4 i pol minute s mnogim reminiscencijama prošlosti industriala kome Coil trojac udahnjuje i neke nove elemente s mnogo eksperimenata, mitraljeza, iskrivljenih zvukova, stereofoničnih efekata i obaveznom psihodelijom. "The downward spiral (a glided sickness)" je također mantrička majstorija nepravilnih, istrzanih i izlomljenih zvukova u kojima su se naigrali do mile volje pretvorivši Trenta u kombinaciju horror-black/dark patetičara izašavši ponovno iz okvira žanra u avangardu eksperimentirajući vokalima, halovima, delayom, echo efektima i hipnotičkim skakanjem s percepcije na percepiju. Pravo oličenje 'duša' pristiže kroz zastrašujući drone "Eraser (reduction)" kao da pokojni Balance i Christopherson prodiru s onog svijeta plašeći živuće o sudbinama koja ih tek čeka, a ista "Eraser (Baby Alarm remix)" navodno je bila remiksirana još davno prije samo se Trentu izgleda nije dopala zbog mnogo čega. Točnije tada je još bio mlad i zelen, te nije gledao u budućnost glazbe onoliko koliko su daleko širi horizonti bili njegovih znatnije iskusnijih uzora.

Ne treba uopće dvojiti da je ovdje savršenstvo i dotjeranost industriala, elektronike, noisea i eksperimenata došlo do potpunog izražaja, te da fanovi oba benda u potpunosti dolaze na svoje. Nešto više publika Coil nego li NIN koji su i u novoj inkarnaciji sa posljednjim albumom "Hesitation Marks" (2013) dokazali svoju suvremenost i rasplesanost, no daleko je zbog same glazbe i umjetnosti, barem po meni važnije i vrednije to što Brown, Hyde i Thighpaulasandra ulijevaju nade kako postoji šansa da Coil ipak kao bend nisu rekli zbogom i da se mogućnost za njihov zajednički rad ipak nazire negdje u budućnosti. Nadajmo se skoroj.

Naslovi: 1.Gave up (open my eyes), 2.Closer (unrecalled), 3.The downward spiral (a glided sickness), 4.Eraser (reduction), 5.Eraser (Baby Alarm remix)

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 06/04/2014

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Scriptures

BENEDICTION: Scriptures (2020)

| 18/10/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Oni su vratili vrijeme

SANTORIUS SANTORIUS: Oni su vratili vrijeme (2020)

| 17/10/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Slund 'Em All

SLUND: Slund 'Em All (2020)

| 16/10/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: 7-Year Epilogue

THE PHANTOM CARRIAGE: 7-Year Epilogue (2020)

| 15/10/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Propast

NAMET: Propast (2020)

| 14/10/2020 | marko šiljeg |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Recoiled, EP
  • Pretty Hate Machine (1989)
  • The Downward Spiral (1994)
  • The Fragile (1999)
  • With Teeth (2005)
  • Year Zero (2007)
  • Ghosts I-IV (2008)
  • The Slip (2008)
  • Hesitation Marks (2013)
  • NINE INCH NAILS and COIL - Recoiled, EP (2014)
  • COIL
  • Scatology (1984)
  • Horse Rotorvator (1986)
  • Love's Secret Domain (1991)
  • ElpH vs. Coil: Worship The Glitch (1995)
  • Black Light District: A Thousand Lights In A Darkened Room (1996)
  • Time Machines (1998)
  • Astral Disaster (1999)
  • Musick To Play In The Dark vol.1 (1999)
  • Musick To Play In The Dark vol.2 (2000)
  • Constant Shallowness Leads To Evil (2000)
  • Black Antlers (2004)
  • The Ape Of Naples (2005)
  • The New Backwards (2008)
  • NINE INCH NAILS and COIL - Recoiled, EP (2014)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*