home > mjuzik > Notes From The Underground

kontakt | search |

ANTHONY DAVIS: Notes From The Underground (BMOP/sound, 2014)

Javili su nam se vrlo interesantni i poduzetni promoteri iz bostonske izdavačke kuće BMOP/sound (Boston Modern Orchestra Project) koji od 2008. snimaju i objavljuju neke od najutjecajnijih i najznačajnijih kompozitora današnjice. U njihovom katalogu ima i reizdanja, a sve ih mahom povezuje sprega moderne klasične glazbe 20. stoljeća. Neki od njihovih izvođača bili su nominirani za Grammy - Charles Fussell za album "Wilde" (2009), Derek Bermel u kategoriji pjevača 2010., te Steven Mackey s albumom "Dream House" (2011), a sam (BMOP/soundg) slovi kao jedna od najboljih i najcjenjenijih etiketa. The New York Times za njih je napisao: primjer su da sve što naprave jest iznimno dobro.
[ Anthony Davis ]

Anthony Davis

Točno na 1. april 2014. objavili su ovaj album višestruko nagrađivanog kompozitora i pijanista Anthony Davisa (1951., New Jersey) koji se predstavlja kroz 3 razdvojena konceptualna opusa, naslovnu "Notes from the underground" (2 stavka), "You have the right to remain silent" (4 stavka) i neobičan "Wayang" (također 4 stavka). Prvi, naslovni je posvećen Ralphu Ellisonu i čuvenim riffovima Duke Ellingtona precizirajući na njegova epohalna ostvarenja "Diminuendo and Crescendo in Blue". "Notes from the underground" nastao je još 1988. godine kao komad za piano, udaraljke i klarinete, no ovdje je dobio i orkestralnu varijantu (Gil Rose). Uz Davisa na pianu, ovdje još učestvuju Earl Howard (klavijature) i J.D. Parran (klarinet i kontra-alt klarinet), a oba komada "I - Shadow" i "II - Act" izvedena su uz pratnju klasičnog seta bubnjeva pomiješavši jazz i modernu klasiku brojnim melodijama, minimalističkim potezima i obiljem poliritmije na koju se, vrlo interesantno, može i zaplesati. Kao da su spojili čudnovate jazz sintagme s Bartokom, Stravinskim i Pendereckim nastavljajući ovaj neobičan križanac kroz drugi opus "You have the right to remain silent" u kome se i vokalno protežiraju spoken-word ispadi 'imaš pravo na šutnju' uz još dodatnu obligaciju eksperimenata, a donekle standardnijeg jazza hvataju se u stavku "II - Loss" koji čak ima i revijalni šlih. Posljednji opus "Wayang" plete utjecaje balijsko-javanskih motiva s obiljem piano interpretacija i daleko rijeđih orkestriranih psycho pasaža.

Intrigantno i nadahnuto djelo koje vrši ogroman raskorak povezujući dva zasebna stilska i žanrovska svijeta pokazujući da se ipak mogu prilagoditi jedan drugome zaista neobičnim metamorfozama. Katkad dovedenih i do bizarnijih detalja.

Naslovi: 1.Notes from the underground - I - Shadow, 2.Notes from the underground - II - Act, 3.You have the right - I - Interrogation, 4.You have the right - II - Loss, 5.You have the right - III - Incarceration, 6.You have the right - IV - Dance of the other, 7.Wayang V - I - Opening-dance, 8.Wayang V - II - Undine, 9.Wayang V - III - March, 10.Wayang V - IV - Kecak

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 12/05/2014

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: We Already Lost the World

BIRDS IN ROW: We Already Lost the World (2018)

| 15/07/2018 | horvi |

>> opširnije


cover: Born Into This

TYGER LAMB: Born Into This (2018)

| 14/07/2018 | pedja |

>> opširnije


cover: Marzon

MARINADA: Marzon (2018)

| 14/07/2018 | horvi |

>> opširnije


cover: Fear of the Horizon

BUNNY & THE INVALID SINGERS: Fear of the Horizon (2018)

| 13/07/2018 | horvi |

>> opširnije


cover: On Hold

FENNE LILY: On Hold (2018)

| 12/07/2018 | pedja |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Notes From The Underground
  • Vista, with Marion Brown (1975)
  • Past Lives (1978)
  • Of Blues And Dreams (1978)
  • Song For The Old World (1978)
  • The Legend Of Ai Glatson, with Leroy Jenkins (1978)
  • Homage To Charles Parker, with George Lewis (1979)
  • Hidden Voices (1979)
  • Kings Of mali, with Chico Freeman
  • Under The Double Moon (1980)
  • Lady Of The Mirrors (1980)
  • Episteme (1981)
  • I've Know Rivers (1982)
  • Variations In Dreamtime (1982)
  • Mystic Winds, Tropical Breezes, with Jay Hoggard (1982)
  • Hemispheres (1983)
  • Middle Passage (1984)
  • Wayang V, piano concerto (1984)
  • Undine (1986)
  • X, The Life And Times Of Malxom X (1986/ 1992)
  • Ghost Factory (1988)
  • Maps, violin concerto (1988)
  • Trio, Vol.2 (1989)
  • Trio, Vol.1 (1990)
  • Tania (1992/ 2001)
  • Lost Moon Sisters/ In Dora Ohrenstein's Urban Diva (1993)
  • String Trio Of New York with Anthony Davis (1996)
  • Amistad (1997/ 2008)
  • Wakonda's Dream (2007)
  • Lilith (2009)
  • Lear On The 2nd Floor (2012)
  • Cerulean Landscape (201?)
  • Notes From The Underground (2014)

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*