home > mjuzik > King Of Kings, EP

kontakt | search |

LASHER ZOMBIE: King Of Kings, EP (TornFlesh Records, 2014)

Onaj tko zna gdje se točno nalazi državica Belize bez pomoći atlasa ili interneta, uistinu je odličan poznavatelj geografije. Evo, ja sam prvo mislio da je to negdje u Africi, no onda sam shvatio da sam pomiješao ime s Beninom misleći da sam dobio pa valjda prvi crnački afrički bend koji svira metal. I k tome death! A uistinu ne znam niti jedan crnački afro metal bend. Ima ih iz recimo Južnoafričke Republike ili arapskih zemalja (Egipat, Maroko, Alžir), ali baš iz crne Afrike nisam naletio na niti jedan.
[ Lasher Zombie (band) ]

Lasher Zombie (band)

Belize je, suprotno tome, državica u srednjoj Americi, pripada Karipskom otočju i jedan je od teritorijalnih rajona gdje je živio narod Maya koji još i danas egzistira kroz asimilirane potomke miješane s raznim konkvistadorskim naraštajima Španjolaca, Meksikanaca, te raznih Europljana i bivših afričkih robova. Službeni jezici su karipski, engleski i španjolski, a u slučaju ovog benda leksik je engleski. Bend su 2006. osnovali bubnjar i gitarist Lasher (pravim imenom Alfonso Witz) i pjevač Howler Zombie (Andy Chuc) nakon što su raspustili svoje stare sastave Pandemonium i Nomed. Lasher Zombie je prvo bio frakcijski projekt, no nakon što su stalno imali problem s basistom i bubnjarom koristeći ritam mašinu na prvim nastupima, te snimili 2008. svoje prve dvije pjesme "Cruel reality" i "Back from death" po kojoj su i nazvali prvi album objavljen 2011., odlučili su krenuti upornije i odlučnije u promociju benda. 2009. su otvorili myspace stranicu i povezali se s cijelim svijetom ostvarivši vrlo dobar feedback, a onda im se kao stalni član 2011. priključio basist MakroNegro (Lowell Gillet), bivši član The Fallen i Downfall. I dalje su koristili ritam mašinu u nedostatku pravog bubnjara, te su tako i realizirali svoj prvi EP "Life Final Warning" koji je uz prve dvije, već spomenute pjesme imao još jednu - "Falling angel" koja se iste godine pronašla i na kompilaciji "Selective Mutism" etikete TornFlesh Records iz USA. Koncem 2011. objavili su debi album "Back From Death" za istu etiketu, te su ujedno postali vlasnikom prvog heavy metal albuma u povijesti Belizea! Album je pokupio odlične kritike i ocijene (čak i 8.5/10), te su proglašeni najboljim novim južnoameričkim bendom 2012., a što je posebno interesantno, ovaj istinski kuriozitet su popratile i radio stanice u Belizeu emitiravši njihove pjesme.

Kao pripremu za novo izdanje prvo su 2013. objavili pilot singl "Ancient Mayan gods" inspiriran lokalnim tradicijama folklornog naslijeđa, te je Lasher tu odlučio da umjesto ritam mašine odsvira žive bubnjeve. Na koncertima i dalje koriste ritam mašinu. Pjesma je uvrštena na kompilaciju "Lethergic Torment Vol.1" za brazilsku Letergia Subversiva, a još jedna nova pjesma "Torture before execution" se pronašla na kompilaciji "Torn From Within" njihovog izdavača TornFlesh Records, također 2013. Zahvaljujući njima, ovaj novi EP se evo, pronašao i u Hrvatskoj.

Mora se reći da su iznimno ekstreman bend s čvrstim i odlično odlupanim ritmovima; posebno je interesantno da su činele vrlo čiste, a blastbeatovi kristalno jasni. Naslage riffova imaju kompaktnu sliku u melodičnim skladovima basova, te u kompletnoj infrastrukturi funkcioniraju veoma dobro i prilično originalno. Vokal Howler Zombiea je opako mračan, grleno urlikajući kao da pjeva 'preko maramice', nije nerazumljiv, ali je strašno isceniran na podrugljive furke što kompletnom stilu ostavlja dojam Cannibal Corpse i ranih Morbid Angel. Osobno nisam najzadovoljniji s ovakvim growlovima kao da će se Howler svakog trenutka ispovraćati, ali tako njemu i bendu to odgovara.

Pjesme variraju s produkcijskim oscilacijama: "Ancient Mayan gods" i "Torture before execution" su odlično snimljene i pucaju direktno u glavu s riffovima i urnebesnim galopima, dok je "Belizean blood bath" vrlo niske kakvoće što se tiče zapisa mada po karakteristikama ne odskače od ostatka materijala. Čak ima i spoken-word uvod na španjolskom. "Life's final warning" nazvana po njihovom prvom EP-iju iz 2011. otvara jednominutni, gotovo liturgijski solo klavijatura poput crkvenih orgulja, a ostatak infrastrukture ulazi u klasični death gdje je gitara povučena skoro posve u pozadinu, dok se u prvi plan izbacuju bubnjevi - bas pedala, doboš i činele tvoreći vrlo neobično raspoređen zvuk kakvog se gotovo nigdje ne može susresti. Ali je zato gitarska solaža veoma melodična i isplivava u prvi plan sve do konca skladbe. U "Mother universe vs. Satan" gostuje im Lisergia i tu se uočavaju drastični pomaci u stilu i produkciji: pjesma je u prvoj minuti neobično plesna nalik na snažan alternativni rock/ noise-rock negdje poput The Jesus Lizard, basovi su skoro pa kao odsvirani na fretless bas gitari, a onda prelazi u čudnovato zvrzlani aranžman koji u svega 3.17 pršti kompleksnim naslagama. Malo urnebesnih blastbeatova, pa umjerenih tempova, pa kaosa, pa tehnikalija i uočava se da je ovdje basist NecroNegro odigrao ključnu ulogu, nešto vrlo specifično poput Jeroen Paul Thesselinga iz starih Pestilence. A zadnja pjesma je solo za gitaru - "Belize national anthem" u kojoj se Lasher poigrao poput Jimi Hendrixa. Odsvirao je cijelu himnu Belizea u minutu i pol s visokim distorzijama i cjelokupnim melodičnim staccato linijama.

Ovih samo 20-tak minuta očarava klasicizmom oldschool deatha s vrlo grubim brundavim vokalima koji, ponavljam nisu niti najmanje nerazumljivi uvodeći u jednu zasebnu priču temeljenu na legendarnoj ostavštini Maya. Ako ste gledali onaj odličan film Mel Gibsona "Apokalypto" gdje su Maye prikazani navodno upravo onakvima kakvi su i bili - grubi, opaki beskompromisni ratnici vjerni tradicijskim štovanjima bogova (čak se korisiti i originalni jezik), onda vam može otprilike biti jasno kroz što sve vodi ovaj EP. Vrlo je opasan, borben i nadahnut je ratovima, povijesnim bitkama, a možda i imaginarnim scenama, no nebitno je. Kroz ovakvu vrlo brutalnu glazbu i izrazito mračan vokal, ovaj trojac iz Belizea očarava sirovošću i gotovo unikatnom izolacijom gdje samo koriste elemente oldschool deatha. Sve ostalo je uređeno na zasebnom nivou po kome Lasher Zombie potpuno odskače od bilo kakve recentne produkcije žanra.

Odlično. Bravo Beližani!

Naslovi: 1.Ancient Mayan gods, 2.Belizean blood bath, 3.Torture before execution, 4.Life's final warning, 5.Mother universe vs. Satan (feat. Lisergia), 6.Belize national anthem

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 21/09/2014

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*