home > mjuzik > Snakes

kontakt | search |

PSYCHIC TV: Snakes (Angry Love Productions, 2014)

U jednom starom interviewu Genesis P-Orridge je izjavio kako je nakon smrti supruge Jacqueline 'Lady Jane' Breyer P-Orridge mnogo puta namjeravao počiniti samoubojstvo, ali je na vrijeme shvatio da ima previše ljudi koji ga mrze, te bi im time učinio veliku uslugu jednog bedaka manje na ovome svijetu. Njegovi stavovi su oduvijek bili kontradiktorni, opozicijski, gnjevni i lucidni, a tek rijetko se prepuštao oportunizmu eksperimentirajući, primjerice s acid-houseom koncem 80-ih i početkom 90-ih kada su Psychic TV bili na korak od globalne popularnosti i sticajem okolnosti nezapaženo prošli kod DJ techno trenda koji nije ukapirao evidentne potencijale, barem albuma "Towards Thee Infinite Beat" (1990).
[ Psychic TV ]

Psychic TV

Zaista ima mnogo ljudi koji ga preziru isto kao i njegov stari domicilni Throbbing Gristle iz mnogo razloga, kao na primjer, 'oni nikad nisu znali svirati' ili 'oni nikad nisu svirali rock'. Vratimo li se koju godinu unazad od samog početka TG, Bryan Ferry je Amerikancima sredinom 70-ih na turneji rekao 'pa mi jesmo r'n'r bend, samo vi očito niste najbistriji da bi to shvatili'. Ha-ha-ha. Enivej, Genesis je oduvijek prezirao klišeje i vječito je radio glazbene metamorfoze, u ovome slučaju je trebalo čekati i previše dugo na novi album Psychic TV, prvi u ovome desetljeću s kojime ga njegova ekipa glazbenika revno prati u svjetonazoru. Osim što je pokopao suprugu, preživio je i smrt ili penzioniranje mnogih bendova i izvođača koji su ga krišom slijedili. Rijetko tko je od njih bio voljan priznati da su TG i PTV utjecali na njegov rad, pa će tako dudekima iz Gruntovca ovaj album zvučati kao neki tamo novi The Cure, Siouxsie And The Banshees i Bauhaus. Nevermind.
[ Psychic TV ]

Psychic TV

Genesis u prekrasnoj uvodnoj gothic laganici "After you're dead, she said" potkrijepljenoj staccato gitarama i pianom komunicira sa smrću aludirajući na svoju intimnu povezanost s davno preminulom suprugom koju je beskrajno volio. Pjesma je to s bezgraničnom poetskom ljubavlju, duboka i vrlo mračna, a po performansima ima sve odlike bajnog gothic hita kakvog PTV nisu imali. Možete ga nazvati i indie-rock, pa i brit-pop, ništa nećete pogriješiti. Kraći "PHIL-THEE" se vraća u one rane eksperimentalne dane, košmaran je minimalistički komad pun samplova (ima i cvrkuta ptičica), elektronike, nabacanih vokala, harlekinskih manira i općenito je samo jedna crtica iz njegovog sadašnjeg turobnog života nastavljajući se u izuzetnoj laganici "Burning the old home" od 13 minuta, blueserskom eteričnom psihodeliku o kakvom su njegovi sljedbenici mogli samo sanjati, osobito Swans, Einsturzende Neubauten, David Tibet (Current 93), Nick Cave i PJ Harvey. Prošarana je pianom, električnom violinom (svira je sam Genesis) i mračnim gitarskim staccatima gdje ne manjkaju niti solaže, te dinamička space-rock melodija. Skoro pa Black Sabbath, a Genesis je pun lamentacija o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, ne samo svojoj već i armagedonski nagovještava propast svih snova, bezizlaznost života u samoći bez ljubavi i Ozzyijevski se pita 'zašto je tako mrtav'. Nije to nikakva furka, već iskreno stanje svijesti koje si on vjerojatno 1975. kada su TG krenuli s prvim eksperimentima nije priželjkivao. Još jedan lirski povratak u prošlost slijedi u vrlo plesnoj "(It was) never enough" prošaranoj kompjuterskim kolažom zvukova i distorziranim psycho gitarama poručujući 'glupom klatežu' da sve što je do sad napravio nije bilo dovoljno. Drsko, vrlo punkerski, Rottenovski, tj. Lydonovski negdje s konca 80-ih kada je P.I.L. zakoračio u elektroniku. Naslovna "Snakes" metaforički govori o zmijama koje treba čuvati u staklenicima, teglama, staklenkama i akvarijima, te ih samo gledati preko stakla kako svojim čegrtaljkama i otrovnim zubima vrebaju priliku da te zgrabe. Ponovno je psihodelično uvijena u tribalni ritmički proces s mnoštvo efekata i jedan je od najotrovnijih komada albuma. Još jedna eksperimentalka pristiže u neobičnoj "Thee mountaineer" gdje se Genesis vokalno pretvara u kombinaciju Captain Beefhearta i Tom Waitsa do neprepoznatljivosti, pa ne bi trebalo uopće čuditi da jednog dana zagrowla s nekim death/black metal bendom. Mogao bi recimo s Nachtmystium i Judd Blackovim projektima, pasali bi si idealno. Kompozicija se proteže u kratku gitarsku instrumentalnu psycho disonantu "Project expect!" aludirajući na rane Pink Floyd sa Syd Barrettom, a dokaz za to dolazi u završnoj "Overdiven overlord" gdje je i obrađen čuveni riff "Interstellar overdive". Genesis pjeva u echo efektu, bend po prvi puta na albumu šiba space-rock sa zvucima starinskih orgulja Manzareka (The Doors) i Rick Wrighta (Pink Floyd) pokazujući da svi oni Floydi i Doorsi nakon Barretta i Morrissona, barem umjetnički nisu vrijedili niti pišljiva boba. Vraća rukavicu tamo gdje je ostala i po ničemu ne pretjerava. Pjesma ne traje čak niti 5 minuta.



Album je vraški dominantna zmija koja vreba, opasan je i pun Genesisovog otrova nafilanog s 8 potpuno različitih pjesama u kojima njegov bend pokazuje raskošnost stilizacija na veoma suvremen način. Nema monotonije, dosade i letargije, svaki ton je na pravom mjestu, obrasci kompozicija jesu ponekad minimalistički, no daleko od klišeja i suhoparnosti. Produkcijski je sjajno popeglan i u globalu slušajući, sad je tek jasno zašto ovoliko dugo nije bilo dugosvirajućeg djela. Sva ona izdanja na EP-ijevima, starih live remastera (odličan zapis "Batschkapp" iz 1984) i nekih jako teško dostupnih vinila (paralelno s ovime albumom objavljen je i 7'' vinil "LA Angel") samo su bili priprema za ovo velebno ostvarenje. Psychic TV (doduše 3) su se vratili s vidno odebljalim Genesisom u punoj kondiciji sa 45 minuta iznimno nadahnutog materijala koji po performansima spada u njihov gornji dom bogate diskografske kolekcije. Bez predrasuda se može reći da im je ovo i jedan od najboljih albuma u karijeri. Bravo stari GP-O! Welcome death in life! Nema veze što se ugojio, godine čine svoje, ali je i dalje u pravoj kreativnoj formi.

Naslovi: 1.After you're dead, she said, 2.PHIL-THEE, 3.Burning the old home, 4.(It was) never enough, 5.Snakes, 6.Thee mountaineer, 7.Project expect!, 8.Overdiven overlord

ocjena albuma [1-10]: 10

horvi // 19/12/2014

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Boter Krajnc

MATEJ KRAJNC: Boter Krajnc (2020)

| 30/11/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: DSM-5

BLOOD FROM THE SOUL: DSM-5 (2020)

| 29/11/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: 10_2020_XU

SVEGA POMALO: 10_2020_XU (2020)

| 28/11/2020 | pedja |

>> opširnije


cover: Finchley Road

MATEJ KRAJNC: Finchley Road (2020)

| 28/11/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: The Malignant Fire, EP

REFUSED: The Malignant Fire, EP (2020)

| 27/11/2020 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Snakes
  • Force The Hand Of Chance (1982)
  • Themes (1982)
  • Dreams Less Sweet (1983)
  • A Pagan Day (1984)
  • Those Who Do Not (1984)
  • Mouth Of The Night (1985)
  • Themes 2 (1985)
  • Themes 3 (1986)
  • +23 raznih albuma (1986, cassetes, LP's, bootlegs)
  • Allegory And Self (1988)
  • Jack The Tab - Acid Tables Volume One (1988)
  • Jack The Tab/ Tekno Acid Beat (1988)
  • Kondole (1989)
  • At Stockholm (1990)
  • Jack The Tab/ Tekno Acid Beat (1990, 2 cd's)
  • Towards Thee Infinite Beat (1990)
  • Beyond The Infinite Beat (1990)
  • Direction Ov Travel (1991)
  • Ultrahouse The L.A. (1991)
  • Cold Dark Matter (1992)
  • Peak Hour (1993)
  • A Hollow Cost (1994)
  • Al-Or-Al (1994)
  • Cathedral Engine (1994)
  • Ultradrug (1994)
  • Sirens/ Ultradrug - Thee Sequel (1995)
  • Breathe (1996)
  • Cold Blue Torch (1996)
  • Trip/ Reset (1996)
  • Where You Ever Bullied At School - Do You Want Revenge? (1999)
  • Hell Is Invisible... Heaven Is Her/E (2007)
  • Mr. Alien Brain vs. The Skinwalkers (2008)
  • Peak Hour, re-issue (2008)
  • Alien Brain vs. Maggot Brain, EP (2010)
  • Mother Sky vs. Alien Sky, EP (2011)
  • Thank You, EP (2011)
  • Batschkapp (2012)
  • Silver Sundown Machine vs. Alien Lightning Meat Machine (2012)
  • Snakes (2014)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*