home > koncert > PSYCHIC TV (USA), AIKULA (Sl), ZARKOFF (Hr), 16.V 2016., Močvara, Zagreb

kontakt | search |

PSYCHIC TV (USA), AIKULA (Sl), ZARKOFF (Hr), 16.V 2016., Močvara, Zagreb

Kod ovakvih koncerata gdje niste tek samo pasivan promatrač (a takvih je sve manje i manje), biti strogo objektivan je stvar nekakvog individualnog principa. Evo, da sam kojim slučajem u koži nekih kolega što znaju biti cinični zajedljivi u objektivnim prikazima, vjerojatno bih se priklonio nekoj od mnogobrojnih metoda kriticizma. 'Šta tamo meni znači nekakav stari debeli prdonja kojeg svi gluhonjemi wannabe alternativci smatraju legendom? To staro debelo đubre ne zna tko je NoMeansNo, nepokretan je kao vreća krumpira zarasla u svoje psihodelične klice. Niti on, niti bend, a niti predgrupe nisu zadovoljile prosječne ocjene jer bla, bla, bla'...
[ Zarkoff ]

Zarkoff   © Ramona

Ne. Ovaj puta uistinu ne bih mogao povući mlin na negativnu stranu vodenog pada. Natjerati mlinsko kolo da se vrti uzvodno jer sam bio opčinjen magijom prirodnog toka razvoja događaja kada je krenuo sisački ZARKOFF, oneman bend Saše Rajkovića koji je konačno dočekao svoju veliku šansu nakon više od desetak godina karijere i petnaestak objavljenih radova (neki pod imenom FFFC). Njegov snažan autorski izraz nekoć oivičen u sintetički laptop od zadnjeg albuma "Sweet Obsolete" (2015) dobio je i analogni dodatak - gitaru okrenuvši stil i zvuk u elektronski post-punk kojeg nam je zorno prezentirao u toj minimalističnoj kombinaciji. Pustio je elektronsku matricu, zasvirao gitaru i otpjevao svoj kratki repertoar. Taman za zagrijavanje poluzainteresirane audijencije.
[ Aikula ]

Aikula   © Ramona

Slovenski četverac AIKULA su dobili nesvakidašnju priliku karijere da budu predgrupa Psychic TV na ovoj turneji. Osobno ih je naručio samo njegovo visočanstvo jer su mu tko zna gdje i kako zapeli za uho pa baš da se u inat pojedu od zavisti naši space-rock bendovi, tja. Slovenci su se pokazali odličnim izborom: žestoki su i vrlo kreativni u izrazu, taman u rock domeni koja odgovara stilu Psychic TV. Za Zarkoffa se tako nešto ipak ne bi moglo reći, te dvije glazbe su znatno drugačijih formi i sadržaja što zbog programiranog sklopa koji ne dozvoljava nikakve naknadne adaptacije i improvizacije, a što i zbog samog scenskog nastupa. U tom pogledu bend je bend, a jedan čovjek s gitarom i laptom ipak nešto sasvim deseto pogodno tek za opskuran aranžman u gothic-electro DJ soundsystem relacijama. Aikulu sam ovom prilikom prvi puta susreo i morati ću ih detaljnije prošvrljati tako da osim ovog prvog odličnog dojma ne bih se usudio ići u neke benave i hipotetski neosnovane analize.
[ Genesis Breyer P-Orridge ]

Genesis Breyer P-Orridge   © Ramona

E, a onda njegovo turobno mračno i zlim jezicima ocrnjeno veličanstvo. PSYCHIC TV su već nekoliko puta dolazili u Zagreb još od vremena bivše Jugoslavije kada su svako malo mijenjali postave i stilske frakture od elektronike i acid-housea do različitih eksperimenata. U zadnjih desetak sezona nakon osmogodišnje diskografske stanke s povratničkim albumom "Hell Is Invisible... Heaven Is Her/E" (2007) postava se učvrstila i ostala konstantna, a zvuk i stil se transformirao u space-rock što su s punim elanom prezentirali tog ponedjeljka u Močvari. Sad bih mogao drobiti poput strasnih protivnika da je Genesis Breyer P-Orridge (pravim imenom Neil Megson) tko zna što u onom pogrdnom i narcisoidnom smislu s kojim ga već 40 godina gađaju još od epohe Throbbing Gristle, ali avaj, šta je- tu je, ne može se vizualno reći da je objekt koji prođe nezapaženo. Širi je nego višlji, a kako je sam po sebi vrlo nizak, tih bome 30-40 kila viška što je nabacio nakon smrti 19 godina mlađe supruge 2007. nikako mu baš ne pristaju. Trom je, gotovo jedva da se kreće i evidentno je svoju patnju usmjerio u hedonistički nutricionizam, ali vokal mu je ostao besprijekorno isti, upečatljiv i karizmatičan.
[ Psychic TV, Močvara ]

Psychic TV, Močvara   © Ramona

Njegova pojava na sceni koliko god da mu se svašta osporavalo, predbacivalo i nonsens-tumačilo je unatoč svim naklapanjima autentičan unikat koji je svim svojim bićem uvjeren u svoje stavove, svoje pjesme i izvedbe bez obzira bila to obrada Harry Nilssona "Jump into the fire" s kojom su otvorili ne baš dugačku set listu pjesama (čak niti desetak) ili neka od autorskih između kojih se dalo čuti starog aduta "Just like Arcadia" s prvog albuma ili dugačka laganica "Burning the old home", jedina s posljednjeg albuma "Snakes" (2014) u kojoj je zasvirao svoju električnu violinu. Istetoviran, botoxiran bez bore na licu sa zlatnim zubima, duge blajhane kose povezane u dvije pletenice s rudarskom lampicom na čelu odavao je grotesknu vizualizaciju, čak i meni komičnu, klaunovsku poput Charlie Harpera iz U.K. Subs ili Damo Suzukija, ali šta ćeš. Godine čine svoje, pardon kile, mladost je ostala u prošlim dekadama, sada mu je 66 na grbači i kako vrijeme ide, a rock pokazuje svoje neminovne oproštaje, možda je ovo posljednji put da ga vidimo u našim krajevima. A ne treba biti da je ovo zadnja turneja jer neprestano sviraju i rade unatoč ovim očiglednim fizičkim tegobama.
[ Jeff 'Bunsen' Berner ]

Jeff 'Bunsen' Berner   © Ramona

Enivej, što god tko mislio, ovo je bio barem za mene prvorazredni užitak. Kaže se obično 'ne sjećam se kad mi je tako bilo dobro i kad sam tako uživao u svirci'. Ma sjećam se, ali ovo je bila zaista posebna večer koja se ne zaboravlja. Ne dolazi ovakva legenda toliko često u Zagreb da bi postala monotona što po nekim parametrima same glazbe i jeste, osobito onim kada bend zapili u dugotrajnu psihodeliju. No, i tu su vrlo dovitljivi, posebno najagilniji i najistureniji dio ekipe - gitarist Jeff 'Bunsen' Berner na kome je skoro cijela glazbena struktura i upravo je ono što je Genesis odvajkada tražio u bendu - muzičar s kojime jednu pjesmu može izvoditi, pa baš ako mu se hoće i po pola sata, sat vremena.
[ Psychic TV, Močvara ]

Psychic TV, Močvara   © Ramona

Oki-doki, odavno ga više ne pere onaj trans acid-house gabarita, sada su to znatno kraći formati do maksimalno 15-ak minuta s dinamički uređenim aranžmanima poniklim na zasadima kraut-rocka sa sistematski upletenim nadogradnjama, te nije bilo druge nego se prepustiti ovoj rock mašineriji da vodi svoj mlin i vodeno kolo kako im se god prohtijelo preplićući i noise kojeg je također njegovo visočanstvo deklariralo i zaštitilo kao vlastiti patent još sredinom 70-ih mada mu i to mnogi noiseri i alternativni rockeri osporavaju. Nema veze. Starac po godinama, mrtvac u duši, a debela punašna djevojčica u licu pokazala je tko je i što je, da je psihički i dalje muškarac, te jedna od najvećih legendi alternativne scene bez koje možda ne bi bilo industriala, noisea, dronea, harsha, neo-folka i još nekih subžanrovskih fahova, a experimentalna scena bi funkcionirala sasvim drugačije. Samo da još poživi i snimi poneki album jer ova ekipa koju ima umije raditi sjajne space-rock kompozicije po njegovom nahođenju.

horvi // 18/05/2016

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*