home > mjuzik > Zlatni čvarak

kontakt | search |

SVINJSKO KORITO: Zlatni čvarak (Slušaj najglasnije, 2015)

Iznenađenje kad sam dobio novu pošiljku izdanja Slušaj najglasnije ugledavši cd benda Svinjsko korito bilo je vrlo slično onome ko' kad vas neki davno zaboravljeni poznanik još iz prošlog stoljeća ili iz starog socijalističkog sistema kontaktira preko facebooka, mobitela ili e-maila. Bend je svojevremeno bio popularan u nekim uskim krugovima undergrounda, znale su se po klubovima vrtjeti hitčine "Vlado đanki" i "Zbog tebe" objavljene na "3. Bombardiranju New Yorka" (prvo cd izdanje kompilacije iz 2000.), gledao sam ih jednom u bjelovarskom caffe baru Zagreb (nastupali su i u staroj Močvari) i onda se početkom 21. stoljeća izgubio svaki trag o njima.
[ Svinjsko Korito ]

Svinjsko Korito

Storija kaže da su krenuli 1997. iz čiste dosade na Malom Lošinju (ne znam zašto sam cijelo vrijeme smatrao da su iz Zagreba, Samobora ili negdje iz Zagorja, vjerojatno jer ime benda nisam nikad povezivao s Kvarnerom, Primorjem i Dalmacijom), te su se odlučili nazvati po sloganu 'svinjsko korito u svako domaćinstvo' (hahaha). Radili su neke 3 godine kao kvintet, snimili jedan demo materijal "Umukni i žderi" (audio kaseta, 1998) s 5 pjesama i onda se križ-kraž posvađali, te se bend razišao. Ponovno su u promjenjenoj postavi krenuli 2008. godine, Živko je nestao bez traga navodno s 11 godina starijom ženom, a Danijel se povukao 2010., tako da je od originalne postave ostao samo bubnjar Hans i gitarist Thomas. Od početne petorke danas se postava svodi na trio s time da je novopridošli Drug Nitko potpora Thomasu na gitari, basu i vokalu.

Unatoč ogromnoj vremenskoj distanci od skoro dva desetljeća, zvuk i stil benda ostao je isti sažimajući hard-rock i new-wave s ponešto punk i metal elemenata, a onaj najvitalniji dio komično-sarkastične lirike nije promijenjen ništa bitnije od originalnog stava. Tekstovi ovih vjerojatno novijih pjesama (nema niti jedne s one prastare audio kasete) nastavljaju satirični rockerski duh zajebancije izmješane s ozbiljnošću poput recimo starog, pravog Zabranjenog pušenja iz 80-ih, djelomice i one Čorbe s prvih nekoliko legendarno popularnih albuma, te se može razabrati i dio prgave buntovnosti Azre, odnosno Štulića u ponekim blago angažiranim političko-društvenim konotacijama. U 11 pjesama ističe se upravo ta komika s alegorijama o prljavom vlaku u kome pokvarena ventilacija ne radi (uvodni hard-rock "Vlak života"), pravi radničko-socijalni štimung Zabranjenog pušenja ('ne optužujte nikog jer sami ste krivi što ste duhovno mrtvi, a tjelesno poluživi' - "Sami ste krivi") ili primjerice angažirane metafore o TV prijenosu smaknuća ("Vješanje" s miomirisom thrash-punka), te ironično poigravanje s ekološkim problemima ("Plavi planet"). Sentimentalniji dio predstavlja laganiji new-wave "Tavan" i nešto brži rock "Traži me na šalteru za izgubljene stvari", a zgodne instrumentalno vox-extended tehnikalije prikazane su u dva spojena kratka komada "Dug koji raste" i "Snjegutalica i 7am patuljaka" (zajedno iznose jedva par sekundi više od 2 minute). O tegobnom životu koji se provlači kroz sve ove pjesme krajnji fokus samoironije dosegnut je u metal-punku "Zidarska" (čak je i vokal u blagom growlu) i završnoj "Jednom nogom u grobu" ('netko je kroner, a netko milioner/ netko iza rešetaka, a netko plavi baloner').
[ Svinjsko Korito ]

Svinjsko Korito

Vokali su sasvim solidni, melodični, svirka čista, prilično jednostavna u standardnim rock obrascima, a nije niti loša snimka u kojoj se sve relativno dobro čuje i razaznaje. Mogla se produkcija i bolje popeglati, no činjenica jest da su ovdje od svega najbitnije pjesme i njihova poruka u satirično-zabavnom i angažiranom duhu zafrkancije kojeg valjda svi razumiju. Bend ima duhoviti šarm socijalno osvještenih rockera-punkera i za prvi album koji je došao nakon punih 18 godina elementarno je dočarao sav potencijal koji se nazirao još na prvim snimcima. Sad bi nakon ovog rada trebali krenuti u nove avanture. Ako se ponovno zaustave, svinjsko korito neće baš samo tako doći u svako domaćinstvo, a "Zlatni čvarak" bi mogao ostati samo kao utopija isto ko' i raštrkanim romskim manjinama koje imaju neke svoje snove o 'zlatnom koritu'.

Naslovi: 1.Vlak života, 2.Sami ste krivi, 3.Tavan, 4.Dug koji raste, 5.Snjegutalica i 7am patuljaka, 6.Vješanje, 7.Plavi planet, 8.Traži me na šalteru za izgubljene stvari, 9.Zidarska, 10.Tekući eliminator tuge, 11.Jednom nogom u grobu

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 17/04/2015

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*