home > mjuzik > Gospel Archives, EP

kontakt | search |

BLIND BOY SPECTACLES: Gospel Archives, EP (Slušaj najglasnije, 2016)

Četvrti nastavak off-projekta Matej Krajnca kako se nedavno sam prozvao Matthew the Archivist na prethodnom "Blind Boy Spectacles Gospel Session" (2015) je pomamno iznenađenje. Do sada je kao Blind Boy Spectacles običavao sviruckati gitaru s različitim performansima interpretirajući tradicionalne gospel pjesme, a ovdje se pokazuje isključivo u acapella varijanti!

Pogled na stražnji omot dovoljno govori. Materijal je snimljen još 2002. u Celju i koliko mi se čini nikad do sada nije objavljen (prvi Blind Boy Spectacles realiziran je 2006.), a zašto je Matej ovoliko dugo čekao s njime to samo valjda on zna. Jer naime, ovdje se pokazuje izuzetnim vokalistom još uvijek mlađahnijeg baritona (tada je imao 27 godina) nezaraženog grubim rockerskim i prgavim intonacijama kakve umije svako malo zagodrnjati na posljednjim solo albumima. Slušajući ovakve čiste i produhovljene interpretacije manje-više znanih klasika gospela stiče se dojam jednog sasvim drugačijeg Mateja koji uistinu nije niti pretpostavljao prije skoro petnaestak godina kamo će mu karijera stihijski otploviti. On se u uvodnoj "Pick a Bale O'Cotton" vrlo fino poslužio doo-wop tehnikom s još nekoliko nadosnimljenih vlastitih pratećih vokala, kroz "Another man done gone" i "Trouble of the world" prezentira solističke molitve gotovo do sakralnih konotacija, da bi se u "Army of the lord" ponovno vratio na dovitljivi štos doo-wopa s 3-4 prateća grla, a u završnoj "No settin' sun" barata s jednim pratećim kanonom šarajući vrlo bogatim glasovnim kreacijama.

U svim ovim pjesmama, bilo da su 'zborske' ili solističke drži se ritmike, sklada i ubjedljivo čvrste, gotovo artistički izgrađene vokalne forme kojom pokazuje onaj svoj pomalo i zaboravljeni (a i zapostavljeni) talent za nadahnuto pjevanje kakvo mu, iskreno govoreći, manjka na mnogim konceptualnim albumima uslijed pretrpanosti i strahovito užurbanog tempa izbacivanja novih materijala. Na ovih samo 10 i pol minuta uočava se detaljna priprema, dotjeranost i dorađenost što i nije čest slučaj s obzirom da albume snima tokom jednog jutra-popodneva-večeri i praktički ih već za nekoliko dana realizira kao opipljivi cd.

Posvemašno iznenađenje, a i nadebelo osvježenje u Matejovom katalogu.

Naslovi: 1.Pick a Bale O'Cotton (trad.), 2.Another man done gone (trad.), 3.Trouble of the world (trad.), 4.Army of the lord (trad.), 5.No settin' sun (trad.)

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 10/07/2016

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Unfollow the World

SQUIGLY LINES: Unfollow the World (2018)

| 16/11/2018 | horvi |

>> opširnije


cover: Maithree - The Music of Friendship

NIRMALA RAJASEKAR: Maithree - The Music of Friendship (2018)

| 09/11/2018 | horvi |

>> opširnije


cover: Mixtures and Leftovers

DODECAHEDRAGRAPH: Mixtures and Leftovers (2018)

| 08/11/2018 | horvi |

>> opširnije


cover: Radio Tree

OWLS ARE NOT: Radio Tree (2018)

| 07/11/2018 | horvi |

>> opširnije


cover: Correlation

EMBASSY 516: Correlation (2018)

| 06/11/2018 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Gospel Archives, EP
  • Glory And Honor (1998)
  • Na prvem ovinku (1999)
  • Matej Krajnc in Agencija Rokenrol: V akciji (2001)
  • Agencija Rokenrol: Drugi udarec (2002)
  • Vse pesmi so tihe (2002)
  • Likvidamber (2004)
  • Prepozno za svetnike (2005)
  • Blind Boy Spectacles sings Country Gospel (2006)
  • Tekoma (2009)
  • Deževje nima besed (2010)
  • Deževje nima besed - 2. natis (2010)
  • Zeitgeist (2010)
  • Prigotovitve (2010)
  • Historica; Demo Sessions Vol.1 (2011)
  • Ancient; Demo Sessions Vol.2 (2011)
  • Shalinduk (2011)
  • Storyville (2011)
  • Vse zaudarja po tišini (2011)
  • Vstop prepovedan! (2011)
  • Ure Quartz... (2011)
  • Storyville (2012)
  • Pesmi za gospodarsko krizo (2012)
  • Bertol Brecht Landsknecht (2012)
  • Balada za bencinsko s sirom (2012)
  • Trio Karaul: Plašč (2012)
  • Baskerville (2012)
  • Slovenske narodne (2012)
  • Replika EP (2012)
  • Predtakt (2012)
  • Gora Stipe (2013)
  • Zombi country (2013)
  • Zastrupitev z algami (2013)
  • Slovenska popevka (2013)
  • Aaargh! (2013)
  • Eluvies (2014)
  • Epistula (2014)
  • MATEJ KRAJNC & SUŽNJI SENDVIČEV - Na meji (2014)
  • MATEJ KRAJNC & SUŽNJI SENDVIČEV - Vse pesmi so tihe (2014)
  • Srednjeveške balade (2014)
  • Zelk (2014)
  • Divlji zahod (2014)
  • Psalmi iz daljave (2014)
  • Revizor (2014)
  • Blind Boy Spectacles Blues Session, EP (2014)
  • E.P. Blvd Revisited (2014)
  • Nad samotnim breznom (2014)
  • BREM - Prvo poglavje (2015)
  • N.N. (2015)
  • MATEJ KRAJNC in GORAN RADIČ - Ciklamen & agitator (2015)
  • ...Rdeča nit (2015)
  • Brez omejitev (2015)
  • 4 v vrsto, EP (2015)
  • Kartagino je treba porušiti (2015)
  • Traperji (2015)
  • Opombe (2015)
  • Ščemulki (2015)
  • Wtf?! (2015)
  • Tri pike (2015)
  • Rdeče češnje rad jem, za črne se mi jebe! (2015)
  • International (2015)
  • Proces (2015)
  • Blind Boy Spectacles Gospel Session (2015)
  • Palatal (2015)
  • Po njihovih besedah (2015)
  • Pesmi o lugu in drugih bitjih s slabo sapo (2015)
  • A.D. (?) (2015)
  • Krajnc sings Cash (2015)
  • Nove pesmi za gospodarsko krizo (2015)
  • Tribute to New Swing Quartet (2016)
  • Organi (2016)
  • Glasba za ples in profanost (2016)
  • Profil (2016)
  • Blind Boy Spectacles - Gospel Archives, EP (2016)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*