home > mjuzik > Misteriozno to je baš !? (20th Anniversary Edition)

kontakt | search |

KRANKENHAUS: Misteriozno to je baš !? (20th Anniversary Edition) (Ill in the Head Records, 2016)

Prije par godina terapija.net slavila je 13 rođendan u Spunku i dobro se sjećam da se dosta furiozno branila teza: "ja sam najveći fan kultnog varaždinskog benda". Skoro da je došlo i do tuče, koliko je svatko u ekipi branio svoj stav. Tema je bio bend koji je tema i ovog teksta - krankenHaus. Možda niste čuli za ovaj kultni bend, koji je ostavio veliki utjecaj na varaždinskoj i hrvatskoj sceni, ali se na žalost i prebrzo ugasio. Kroz par godina, a trajali su od 1994. -1998, kroz bend je prošlo dvadesetak ljudi, odsvirano je nekoliko desetaka koncerata, a jedna od zanimljivosti vezanih uz bend je da su nastupili u finalu prvog HGF-a. Za razliku od njih Kawasaki 3P, iako su bili u tadašnjoj konkurenciji, finale vidjeli nisu.
[ krankenHaus 1995. godine ]

krankenHaus 1995. godine   © zvonimir rogoz

Možda je u uvodu zgodno spomenuti da bi grupu bilo najbolje podijeliti na dvije faze, prvu u kojoj je vokal bio Lažni, i drugu u kojoj je vokalne dionice zauzela Ana. U drugoj dionici bend je zvučao sofisticiranije, ali prva postava, kao i album 'Misteriozno to je baš', ima šarmersku mladost koja je obavezno štivo u početku svakog benda. Članovi benda koji su snimili ovaj prvi album (tad izašao za 'barbarian records') su: Dubravko Dvorski (vokal, klarinet, def, zvono), Ivan Fistanić (bubnjevi), Vjekoslav Šodan (bas, bek vokali) i Alan Dilger-Pintarić (gitara, bek vokali).



I sad je, dvadesetak godina kasnije, zahvaljujući agilnosti gospodina Berislava "Ill in the Head" Sabolića, došlo vrijeme za online izdanje kultnog prvog albuma krankenHausa. Berislav Sabolić u devedesetim je puno napravio za hrvatsku scenu, posebno njen sjeverni dio, vodio je mail order distribuciju, izdavao ploče i kazete te fanziine, a imao je i radio emisiju. Da sad krenem nešto dublje pisati o tome sigurno bi ovaj tekst završio u drugom smjeru, ali zato savjetujem svima da malo proguglaju dotičnog gospodina. Uglavnom, Berislav je sad u Kanadi i tamo je pokrenuo Ill in the Head Records, kuću koja će izdavati kultne albume ovih prostora. Nakon krankenHausa, koji je prvi izašao, slijedi reizdanje prvog albuma Marshmallow Notebooksa na kazeti i ploči i 7" singl Bernays Propagande.
[ krankenHaus 1996. godine ]

krankenHaus 1996. godine   © kruno sudec

Kako zvuči krankenHaus? Iako je to pitanje koje bi se moglo promatrati iz kuta onog vremena kad su svirali i današnje perspektive, moram reći da je remaster materijala napravljen jako dobro. Naravno da se čuju nedostaci koje je 1996. godina nosila, ali tada su uvjeti u studijima bili puno lošiji nego danas. Zato smatram da je s jedne strane i čudo što se sve izvuklo od ove snimke. Nagurati bend u jednu ladicu bilo bi apsolutno nemoguće jer su dečki tad zbilja šarali od post punka, garaže i sličnih pravaca, pojačanih klarinetom koji je ukalupljen u pjesme da na pravilan način oplemenjuje prljavi gitaristički zvuk. Možda najbolji primjer ispreplitanja gitare i klarineta posljednja je pjesma na albumu, "Karambo", u kojoj se ističe sloboda i gušt sviranja članova benda, pa zvuče kao da su na nekom jam sessionu.

Na albumu ima i čistokrvnih garažno rockerskih elemenata, u kojima bend posjeduje najbolje od Dead Moon i Stooges svijeta, poput uvodne "Pokreni se" ili jednostavne minijature "krankenHaus". Čini mi se da su utjecaj na bend u tom periodu imali i Joy Division, čiji upliv se najviše čuje kroz minimalizam gitarističkih dionica Alena Dilgera-Pintarića. Iako bih svaku pjesmu mogao zasebno izdvojiti, ono što ih spaja je jednostavan adolescentski tekst, koji u sebi ima dovoljno šarma da vam se bez problema zavuče pod kožu. Uostalom, nisu li tekstovi Kawasaki 3P-a slični? Štoviše, način na koji pjeva/priča Lažni definitivno je formula koju je Tomfa primijenio u K3P-u. I hrpa minijaturnih sitnica koje sam osjetio kroz ovaj album asocirali su me na Kawasaki. Ili obrnuto?
[ krankenHaus 1997. godine ]

krankenHaus 1997. godine

Ne smijem zaboraviti i nekoliko laganijih pjesama koje imaju u sebi dovoljno tvrdoće da bend niti u jednom trenu ne otiđe na pekmezastu stranu. Nakon dva - tri preslušavanja bez problema ćete se uloviti kako pjevušite "Žarulje", "Extasi - Extano", "Sagni glavu" ili englesko/hrvatsku "Heaven / oči". Sve te pjesme dočaravaju duh jednog vremena, kojeg je krankenHaus bio itekako važan element. Iako sam dosad nabrojao nekoliko bendova čiji utjecaj se čuje u glazbi krankenHausa, mogao bih nastavljati nabrajati. Ali taj kompletan mišung nije baš lagano upakirati u jedan zvuk. Osim u slučaju krankenHausa!

ocjena albuma [1-10]: 9

jura // 18/11/2016

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: One Day This Pain Will Subside, EP

OCEAN OF ANOTHER: One Day This Pain Will Subside, EP (2024)

| 22/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: 2005 Demo

XASTHUR: 2005 Demo (2010)

| 21/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Necrotic Biomechanics Immortalitatis

POLTERNGEIST: Necrotic Biomechanics Immortalitatis (2024)

| 19/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*