home > mjuzik > So Far, So Good

kontakt | search |

CHARMING TIMUR: So Far, So Good (CD Baby/ Creative Eclipse, 2018)

Ako uz ovo ime koji puta naletite na pridjev experimental metal neka vas to ne obeshrabri jer Charming Timur, onemam bend Lauri Santeri Lohija iz Helsinkija uistinu isprobava, odnosno eksperimentira s kojekakvim novotarijama kombinirajući post-metal, nu-metal, elektroniku, alternativu, rock, industrial, gitarske sludge tretmane, thrash, black, gothic, te nekoliko različitih načina vokaliziranja od 'clean' do growlanja i vrištanja, a bome ima i senzualnijih, pa i šaptavih dionica, te posve neuobičajenih disonantno-razvučenih glasova kao da pjeva preko cijevi asocirajući na hodžu s munare, sve zavisno od pjesme do pjesme.



E, sad ovako… Kad sam prvi put preslušavao ovaj materijal potpuno neinformiran, učinio mi se predugačak, pa čak i dosadnjikav jer sadrži čak 18 pjesama koje nakon izvjesnog vremena od cirka poslije šeste-sedme-osme zapada u stanovitu monotoniju zbog same infrastrukture koju čine relativno prepoznatljive gitarske linije i programirani ritmovi bez blastbeatova izuzev "(This day could be) My last", "The uplift" i "Gone blaze" u kojima žive bubnjeve lupa Glenn Welman, no što se tiče tih prepoznatljivih linija, to je sasvim druga priča. Odnosno, Charming Timur je stvorio 'ono nešto' s gitarskim inovacijama interpretirajući čudno uvrnut sludge koji je čas onako gusto i muljevito razvučen, čas kompresiran, pa apsolutno nekompaktan, abrazivan, kaotičan, ponegdje na mahove čist, pa tretiran s ponekim staccatima i vrlo rijetkim solažama, ali sve je to vrlo čudno na prvu loptu tvoreći impresivnu tehniku neobičnog smisla za muziciranje heavy zvukova koji nisu striktno klasični riffovi već nešto mnogo dalje i slobodnije od takve forme. Eh, da, nema tako davno da sam se raspizdio na gitaristu njemačkog benda The Shadow Lizzards koji li ga solira i solira poput omamljenog i izgubljenog Hendrixa pa valjda više od polovice albuma što traje punih sat vremena. Tamo svaki riff ulazi u solaže i improvizacije što mnogima i odgovara, sjeda taman na mjesto gitarističkog heroja.



Bilo bi ovo suviše monotono s tih 18 pjesama da je ovdje riječ o kompletnom albumu, štoviše, ovo je kompilacijski presjek njegovih radova sa 6 dosadašnjih dugosvirajućih izdanja od 2014. do 2017. predočavajući uistinu široki interesni spektar za stilove unutar heavy žanra fokusiranog na sam-svoj-majstor zahvate u kojima mu je osim Welmana učestvovao još jedan gost - bas gitarist Damjan Kapor u pjesmama "Dangerous to self and others", "Rampage anthem" i spomenutoj "(This day could be) My last". Sve je tu oivičeno jednom prepoznatljivom crtom - dinamičnom diverzijom rastrganog gitarskog zvuka kojeg razvija od svoje osamnaeste godine neprestano u potrazi za još specifičnijim i drastičnije pomaknutijim stilizacijama i tehniciranjima pokazujući progresivni smisao za hrabra istraživanja ne oslanjajući se na nikakve kurentne ili davno prihvaćene standarde.

Jedina boljka ovakve d.i.y. produkcije jest tananiji zvuk na ivicama lo-fi opskurnosti, no osim toga neke druge zamjerke se ne naziru. Lirski je vrlo snažan u psihološkim diskurzima ispredajući mnoštvo priča i sličica iz života underground muzičara ne prezajući niti od vječitih tema neusklađenih emotivnih odnosa ili suicidalno pogibeljnih primisli, kako god, teme mu nisu vedre i svaka vodi ka nečemu prije nego što je izbacio 7. studijski album apsolutno depresivnog naziva "The is no Going Back".

Naslovi: 1.You are next, 2.A human cell, 3.Dangerous to self and others, 4.Our day is beautiful, 5.(This day could be) My last, 6.How to be a creepy perv, 7.Keep you safe, 8.Close, 9.Ego machine, 10.This miracle, 11.Falling down, 12.The uplift, 13.Gone blaze, 14.Cut you open, 15.Rampage anthem, 16.Funeralblossoms, 17.The best, 18.Fly with me

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 17/06/2018

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*