home > mjuzik > Torture Garden

kontakt | search |

ONTERVJABBIT: Torture Garden (Vile Descent Tapes, 2018)

Slovenski noise/ drone/ synth projekt iz Hrastnika čine Neven M. Agalma i Domen Učakar baveći se preispitavanjem i preoravanjem standardnih postulata ovog ekstravagantnog žanra spajajući post-industrial i ambijentalnu glazbu kroz grube, često harsh zahvate nerijetko i eksperimentirajući do ekstremnosti i neslušljivosti s hrabrim iskoracima iz uobičajenog post-avangardnog manirizma koji se stvarao tijekom posljednjih stotinjak godina. Imaju iza sebe 8 izdanja, a na ovome najfriškijem odvažili su se u vraški zahtjevnu interpretaciju čuvene novele "Torture Garden" ili u originalu "Le Jardin des Supplices" koju je 1899. objavio francuski teoretičar, novinar i književnik Octave Mirbeau.



Novela je realizirana taman na vrhuncu afere Dreyfus, a referira se kroz niz šokantnih djelova u kome se prikazuje paradigma takozvane ljepote mučenja u kineskim kantonskim zatvorima kroz svjedočenja o torturama u prelijepim vrtovima koji neutraliziraju cijeli paradoks zakona o ubojstvu. Opće je mišljenje kako je Mirbeau već tada javno obznanio licemjernost kapitalističkog društva i njegovog morala koji se temelji na ubojstvu, svireposti i pljački. I da sad ne bih ulazio u detaljiziranje ionako jako dobro poznatog klasika kojeg je još 1989. vrlo ekstremno uglazbio John Zorn sa svojim bendom Naked City, ovo dvoje Slovenaca se zabavljaju svojom interpretacijom grubim elektronskim harsh/ noise potezima kombinirajući ambijentalnu glazbu i disonantan odjeljak post-industriala kroz čak 3 puna sata u kojima praktički detaljiziraju Mirbeauove milosti svireposti.



Kod njih je to razvučeno na nekoliko poglavlja u kojima prolongiraju ljubav, brutalnost nasilja, slobodu, pravdu i istinu kroz poprilično mučne zvučne kulise u kojima im je pripomogla cijela armija vrlo sličnih glazbenika iz Japana, Britanije, Njemačke, Italije, Austrije i Slovenije - Simon Šerc iz Pharmafabrik Recordings, Jelena Novak, Aphra Tesla, a prilikom živih izvedbi priključuje im se Neven Korda, nekadašnji član Borghesie u funkciji majstora za rasvjetu i vizualizacije. Za poklonike ovakvog žanra materijal je sasvim prihvatljiv u skladu sa standardima drone estetike gdje ne manjka niti nekoliko dužih komada od po 10 ili jednog od 17 i pol minuta, no svojski su se trudili suhoparnost drone minimalistike sabiti u relevantno kraće skladbe pokušavajući izbjeći repeticije i zamke upadanja u monotoniju što im za ovako obuhvatan zadatak koji puta i nije pošlo za rukom stvarajući onu laid-back atmosferu koja se već čula ili je barem približno slična nekim trenucima koji su se već desili u sklopu cijelog opusa od 30 komada različitih dužina. Stoga ne dvojim da je sam koncept i ideja na mjestu, no realizacija je razmahana i mnogo puta se otela kontroli tako da je ovo preobiman album, karikirano govoreći poput ruskog književnog klasicizma, te je prvenstveno namjenjen isključivo poklonicima žanra.

Naslovi: 1.The tearing of flesh (opening), 2.Crimson pillars of Beryllium (introduction), 3.The apparatus of crucifixion, 4.The lovely piece (ad int.), 5.Demimondaine, 6.Clara, 7.Les Fleurs du Mal (ad int.), 8.Odor of the Thalictrum (with HIROSHI HASEGAVA - ASTRO), 9.Of butchery and massacre (with MARTA ZAPPAROLI, SIMON ŠERC), 10.The bell (ad int.), 11.Macabre existentia (with LORENZO ABATTOIR), 12.Law as murder (part I - The exercise of{D}jevil), 13.Angels of decomposition and rot, 14.Law as murder (part II - The executioner's robe), 15.Cascades and Cadences, 16.Torture garden, 17.Anémone blanche (ad int.), 18.Split thorax (with HIROSHI HASEGAWA - ASTRO), 19.The peacock killer, 20.Can't stand this odor any longer (ad int.), 21.Love as torture, 22.Azoth (Greater the knowledge, keener the pain) (with MANUEL KNAPP), 23.All our world will end in despair (with DAVE KIRBY - SATORI), 24.Vermillion sands, 25.Hacked cranium (add int.), 26.The shadow of the gallows, 27.The pullulation (ad int.), 28.Shangri-La, 29.Tormented will (abnegation), 30.Atragene (closure)

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 02/07/2018

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Non Escape

DICHOTOMY ENGINE: Non Escape (2024)

| 17/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Liam Gallagher John Squire

Liam Gallagher John Squire: Liam Gallagher John Squire (2024)

| 16/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP

COMBICHRIST: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP (2024)

| 16/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Files 01-12, compilation

MORGUE FILE: Files 01-12, compilation (2024)

| 15/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Sakati paun

DEMENTRONOMES: Sakati paun (2024)

| 14/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*