home > mjuzik > Kult 45

kontakt | search |

OTEP: Kult 45 (Napalm Records, 2018)

S otprilike pravilnim razmacima od dvije godine izuzev one trogodišnje stanke kada je najavila povlačenje sa scene, Otep Shamaya bombardira angažiranim albumima došavši do osmog u karijeri koji je, po običaju naveliko razdvojio mišljenje i kritike i publike. Prethodni "Generation Doom" (2016, USA no.109, USA hard rock no.4) bio je, kako za koga, fantastično žensko remek djelo u fahu teškog zvuka i jasno je da ga nije lako nadmašiti, pa evo, već na samom početku ove recenzije valja napomenuti kako se to niti ne treba očekivati.



Povodom izlaska ovog albuma dala je jezgrovito sadržajan i jednostavan interview u kome je iznijela niz detalja, a između ostalog pojasnila je i sirovu poetiku i naziv proizašao iz nje - "Kult 45" je colt 45 koji je osnovna nit vodilja. Nadalje, kako je mnogi mrze i spočitavaju joj štošta na mnogo čemu, beskompromisno se postavila u vodeću rockericu-kritičarku današnje Amerike ne libeći se i dalje stajati na čelu opće opozicije vlasti, politici, režimu, društvene situacije itd., uostalom po tome je dobro znana, a naravno, jedna od glavnih meta joj je Donald Trump, šef i šerif koji nije u skladu sa standardima političkih stranaka koje trenutno posjeduju glavni kapital i koliko-toliko su revno održavali esenciju demokratskih načela. Čvrsto se fiksirajući za pravedan, no u ovom vremenu kontraverzni stav procjenjujući, poticajući i pokušavajući rješiti brojna pitanja i probleme američkog društva i politike, zanosno je stala na tamnu stranu zastrašujuće stvarnosti još jače navlačeći gomile neprijatelja što na nju sipaju drvlje i kamenje pljuvajući je praktički direktno u lice upravo zbog njezine drskosti i direktnosti.



Ona se redovito nalazila u osjećaju zaštite jedne druge vrste: one omalovažene, iskorištene, zanemarene, potcijenjene i ranjene, pa tako ovdje nastavlja svoju konfrontaciju u rasponu od politike do ravnopravnosti spolova sve do školske pucnjave (pjesma "Trigger warning"), a prvi singl "Shelter in place" izričito poziva na obračun s NRA - National Rifle Association, organizacije za zaštitu prava vatrenog oružja podražavajući vrlo blizak dekor himni "Bullet in the head" RATM. S tim velikanima veže je i obrada "Wake up" pred sam konac albuma, a i dobar dio žešće strukture pjesama u kojima se znatno eskivirao i opstruirao dosadašnji nu-metal i povremeni industrial pristup.



Dramatično pripovjedanje fabule o raznim oblicima korištenja vatrenog, a i bilo kakvog oružja i nasilja svoje vrhunce centrira u nekoliko tema. Prije svega, to su "Said the snake", "Undefeated" i još jedan od singlova, "To the gallows" razbarušeno mašući poput političkog govornika obrušavajući se i na nekorektnost između spolova (mračna laganica "Boss"), žensku ranjivost (klavirska balada "Be brave"), te na neprikosnoveno jak rasizam i nadmoć bijele rase nazivajući je Ku Klux Klanom, wannabe nacistima i alt-desničarima uz mnoge gangsterske kombinacije koje su s vremenom postale šutljive i neprimjetne opasnosti relevantno se odrazivši i u aspektima života najobičnijih, pa i marginalnih ljudi što isto kao i gangsteri, policija, vojnici, lovci, nekadašnji kauboji-revolveraši i ini uzimaju oružje u ruke utjerujući svoju pravdu zbog kojekakvih propusta, rupa i slabosti u zakonodavstvu koje je napredovalo upravo pojavom Trumpa opravdano ga smatrajući glavnim krivcem za uništavanje demokratskih načela. Kroz strukturu lirike ona prikazuje napad na osnovna ljudska prava jer se ojačala retorika rasističke dikature zbog moćnog i utjecajnog govornika u najjačen i najvažnijem uredu na svijetu.



Kaže da ne postoji mnogo striktno angažiranih bendova i izvođača koji su imali ili još uvijek imaju hrabrosti direktno i konfontacijski se suočiti protiv političke oluje. Kada se spomene terminologija nu-metala, svi pomisle na Slipknot, Deftones, Korn, Limp Bizkit i System Of A Down, međutim, tvrdi ona da je u principu to jedna velika farsa, da bi svi u punku, metalu, hardcoreu ili alternativi trebali jasno i čvrsto braniti svoje stavove budući da su izgnanici koji su odrasli u osjećaju da nikada nisu pripadali većinskom društvu i njegovom svjetonazoru, dakako, poziva na revoluciju protiv svega navedenoga uključujući mizantrope, homofobe, profane ulične pozere, konzervativce i oportuniste bacajući na njih moćnu komadinu "Molotov".
[  ]

No, ona glazbena žestina prethodnog albuma ovdje je znatno izgubila na svojoj energiji. Od ukupno 16 naslova dobilo se tek na samom početku albuma 4, a kroz preostali tijek još 3-4, maksimalno 5 donekle žestokih komadina dok je velika većina uronjena u mračne laganice, atmosferične sekvence i umjerene ritmove, a ima i psihodeličnih eksperimenata poput "Sirens calling" i završne "Feral oracle" koja više odgovara trip-hopu nego li zvijezdi nu-metala. Okey, tu se smekšala mada joj je prateća ekipa i dalje ista jer joj je očito važnija poruka i poziv na opću revoluciju, a da bi se njena direktno jasna retorika u tančine razabirala, ovakav dekor joj je daleko pristupačniji za takav libreto spram onih nabrušenih i žestokih hardcore performansa u kojima gro auditorija nije najjasnije raspoznavao o čemu urliče i vrišti.

Zaključak što sam po sebi dolazi jest da je "Kult 45" do sada najslabijeg glazbenog derivata bez mnogo energije i žestine, no u programatskom, lirskom i angažiranom aspektu je ubjedljivo najmoćniji i najprodorniji. Oni koji je do sada nisu šmekali i gotivili, možda će je početi zbog tog tananijeg zvučnog stila, oni koji su je voljeli zbog žestice, sada je neće tako zdušno doživjeti, a oni koji su je obožavali zbog hrabrosti u direktnim konfrontacijama, dobili su najbolju moguću porciju zrele i konstruktivne kritike izvikane uličnim leksikom uperene baš tamo gdje i treba. Bez obzira na sve to, ponovno je bez dlake na jeziku rekla sve što joj je kamen spoticaja, a za to upravo joj je ovakva zvučna kulisa nalik na rap/alternative/nu-metal s konca 90-ih najbolje sjela za sav konceptualni pristup sastavljen od uredno sređenog diskurza u borbi protiv tiranije, nasilja i diktature.

Naslovi: 1.Hail to the thief, 2.Halt right, 3.Molotov, 4.Said the snake, 5.Undefeated, 6.Trigger warning, 7.Cross contamination, 8.Shelter in place, 9.Boss, 10.To the gallows, 11.Sirens calling, 12.Invisible people, 13.Be brave, 14.Wake up, 15.Feral oracle, 16.The tribe speaks

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 13/09/2018


PS: promijenila je web stranicu, više nije www.otepsaves.me, sada je www.oteploves.me
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Resurrectionis

THE AMBIENT HERMIT: Resurrectionis (2024)

| 17/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Under the Elm Trees

YEKO ONO?: Under the Elm Trees (2024)

| 16/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Ghost Stories

BLUE OYSTER CULT: Ghost Stories (2024)

| 15/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Miris kiše, EP

PETRIKOR: Miris kiše, EP (2024)

| 15/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Zog Tag, demo album 1999

DREDDUP: Zog Tag, demo album 1999 (2024)

| 14/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*