home > mjuzik > Origin of the Alimonies

kontakt | search |

LITURGY: Origin of the Alimonies (YLYLCYN, 2020)

Metal scena ponekad uistinu zna biti šugavo bezobrazna. Evo, baš prilikom izlaska ovog albuma na jednom forumu se razvezala tema kako je omot čisti guy i onda se nabacalo drvlja i kamenja, psovki, pljuvanja, degradiranja i ostalog omalovažavanja kada su 'pederi' i 'pederčine' na tapeti. A svemu tome je prethodilo prvo pojavljivanje vođe benda Hunter Hunt-Hendrixa koji je u proljeće 2020. osvanuo kao transgender, odnosno iz muškarca se počeo transformirati u ženu ponosno pokazavši poprsje na omotnici ovog, inače petog albuma objavljenog ovih dana. A prije toga, kritika i fanovi su ljubili bend jer je uistinu raritetniji na metal sceni; treći album "The Ark Work" (2015) je proglašen no.1 avant garde po Spinu i Rolling Stoneu, bendu su tijekom desetogodišnje karijere upućivane salve pohvala, a odnedavno se Hunt-Hendrix počela baviti komponiranjem i režiranjem opera učestvujući u "Antigoni" (za sada objavljen samo singl), a ovaj album "Origin of the Alimonies" se još ranije počeo formatirati kao video opera u njujorškom National Sawdustu za 11-člani komorni ansambl.
[  ]

Hunt-Hendrix je pokrenula vlastitu etiketu YLYLCYN i zaseban bend Ideal koji do sada ima tek jedan singl "Seraphim" (2019), a prethodni, četvrti album Liturgy "H.A.Q.Q." objavljen koncem 2019. bio je prvo obraćanje na mentalno zdravlje, seksualnost i religiju gledanu iz prizme židovske Kabale kroz sustav vjerovanja izraženih dijagramom uz kontinuiranu seriju filozofskih rasprava koje je objavljivala na youtube pojašnjavajući sistem velikih i malih slova, njihova značenja, ekvivalentnost i konceptualnost. Usput, bend je iz New Yorka, osnovan je 2005. i slijedi tendencije modernih avangardnih i post-avangardnih načela interesirajući se za progressive, dakako, prije svega black metal, ali i radove umjetnika poput Swans, La Monte Younga, Glenn Branca, Rhys Chathmana, Lighting Bolt, te za klasičnu glazbu.
[ Liturgy - Hunter Hunt-Hendrix ]

Liturgy - Hunter Hunt-Hendrix   © 2020

Okey. Sagledajmo ovako. Ovaj album je vraška black metal opera u kojoj učestvuje osim jezgre benda (4 člana) još i nekoliko klasičnih glazbenika na duhačim i gudačkim instrumentima, a ako se kaže da su neki od njih prodefilirali kroz ranija ostvarenja Kayo Dot, onda je dijapazon daleko poznatiji. Prilikom sumiranja rock opere koja je u posljednjih pola stoljeća veoma prisutna u popularnoj glazbi sa sumnjivim performansima poput "Tommy", "Quadrophenia", Floydovog "The Wall", R. Kellyjevog "Trapped In A Closed" što je trabunjao o utjecajima Wagnera ili Fucked Up-ov "David Comes To Life", slobodno se valja zapitati što je to rock opera? Da li tek samo konceptualna fabula s mnogo repeticija i asortimanom likova s nabacanim pjesmama povezanih u cjelinu ili je smisao opere u koncizno odabranoj formi sa scenskom dramom, dijalozima, pjevanim dionicama, duetima, izvedbama zborova, koreografijom, glumom? I treba je znati razdvojiti od operete, mjuzikla, vodvilja i kabaretskog scenskog prenemaganja.



Jeste, "Origin of the Alemonies" je opera i to ne bilo kakva. Onakva kao da su Stravinsky, Čajkovski ili Wagner napisali cjelovečernja scenska djela za Mayhem i Darkthrone, a to znači da opako zvuči s kompletnim učešćem benda i pratećih glazbenika počevši od uvodne uvertire "The separation of HAQQ from HAEL", vrlo nježnog komada za duhače kome se tek na završnici priključuje bend s krešendima da bi u narednom "OIOION's birth" skočio u mračnije tonove orgulja razvezujući priču o porijeklu svijeta s hrpom metaetičkih presedana oko apokalipse. Tek od treće "Lonely OIOION" furiozno se proklamatski ulazi u black metal gabarite, no prateći klasični glazbenici su tu stalno prisutni kroz konstantna učešća, a ne poput Metallice koja je simfoničare koristila tek samo kao paravan za uvodnike i odjave svojih velebnih hitova. Tema oko nastajanja svijeta i svih njegovih metamorfoza uočljiva je po načinu razvijanja aranžmanski kompleksnih zahvata u kojima ima harfe, nježnih klavirskih akorda, neočekivanih zamki poput elektroničkih 'zamuckivanja' kao da vaš cd u playeru iznenada počinje 'preskačivati' ili se smrzne ponavljajući jedan ton po nekoliko puta, a i po abrazivno neurotičnim poduhvatima "The fall of SIHEYMN" u kome se uz kakofoniju proteže i nevjerojatan psihodelično - transcedentalni sklad, dok se u "SIHEYMN's lament" pojavljuje i elektronski hip-hop s kompleksnim gradacijama i drajverskim eksplozivnim fizijama.

Full album:



Monumentalan komad "Appartion of the eternel church" od čak 14 minuta razgranat je u velebno zdanje koje otpočinje minimalističkim dekorom klavira u stilu krautrocka, skokova u abrazivnu zapetljanost s teškim galopima, no neprestano se osnovni lajt-motiv okreće dobijajući nove varijacije mnogobrojnim gitarskim tremolima i rascjepkanom dinamikom katalizirajući minimalističke redove složenca koji okončavaju grande finalom "The armstice" s paklenim vriskovima Hunt-Hendrixa. Njezin dugogodišnji gitarist Bernard Gann dao je ogroman doprinos, a na ovome vrlo kratkom djelu od svega nepunih 38 minuta uistinu se može čuti svašta neustrašivog u ovakvoj, nazovimo, nesukladnosti i neuravnoteženosti, ali bend i njegovu lidericu to očito nije briga.
[ Liturgy ]

Liturgy   © 2019

Probija klišeje stereotipova i zamke blacka kao žanra itekako mareći što se dešava u kurentnom vremenu počevši od samog smisla života, preko kozmičke prirode, tumačenja transcedentalnih putovanja, apstrakcija, sve do stanja na black sceni kojoj je podaren novi perspektivni horizont u kojeg se neće baš svatko usuditi zaglibiti otprilike onako kao što su svojevremeno Tuxedomoon istupili iz rock/ new-wave gabarita u autohton stil zasnovan na fuziji klasike, jazza, kabareta, alternative, elektronike i popa s world-music/ folk obilježjima. Neki ovaj album mogu nazvati pretencioznim preseravanjem, a Hunt-Hendrixovu pozerkom divljeg omrznutog žanra. Ne bih se složio. Ovdje se ima šta za čuti uzbudljivog i nepredvidljivog poput Wagnerovog nebeskog rata ili Holstovih "Planeta". Čeka se i video scenografija...

Naslovi: 1.The separation of HAQQ from HAEL, 2.OIOION's birth, 3.Lonely OIOION, 4.The fall of SIHEYMN, 5.SIHEYMN's lament, 6.Appartion of the eternel church, 7.The armstice

ocjena albuma [1-10]: 9

horvi // 01/12/2020

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Non Escape

DICHOTOMY ENGINE: Non Escape (2024)

| 17/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Liam Gallagher John Squire

Liam Gallagher John Squire: Liam Gallagher John Squire (2024)

| 16/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP

COMBICHRIST: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP (2024)

| 16/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Files 01-12, compilation

MORGUE FILE: Files 01-12, compilation (2024)

| 15/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Sakati paun

DEMENTRONOMES: Sakati paun (2024)

| 14/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*