home > mjuzik > Error_2020_1, EP

kontakt | search |

ERROR_2020: Error_2020_1, EP (Geenger Records, 2020)

Kao što ste već imali prilike saznati, Error_2020 (da, tako se točno piše) je novi korona duet-projekt vrsnih glazbenika koji su ranije prodefilirali kroz mnoštvo žanrova od ortodoksnog hardcorea, grindcorea, metala, punka, alternativnog rocka, elem basista i vokalista Hrvoja Jagarinca Jage (Kiper, Minus Cway, Paruzija, Patareni) i gitarista Gordana Lončara Goge (Kain, Anesthesia), a ovdje im se pridružio i poznati talijanski session bubnjar Silvio Centamore lnx.silviocentamore.com/, inače obrazovani jazz umjetnik koji redovito surađuje s Davidom Van De Sfroosom i Fabrizijem Consolijem, a svirao je s brojnim glazbenicima poput Tonina Carotonea, Eugenija Finardija, Enrica Ruggerija, Alberta Patrucca...
[  ]

Ovaj EP od 20-ak minuta sadrži čvrsti i relativno ujednačen materijal od 5 pjesama na hrvatskom jeziku s emotivno-empatičnom lirikom na vrlo ozbiljnoj razini iz rakursa životnih tegoba, smrtnih pogibeljnosti od proklete korone, a moguće i individualnih iskustava prebirajući po intimnim odnosima, povjerenju, prijateljstvu, duhovnosti, psihološkim sferama i 'sitnim' stvarima koje u ovim trenucima znače više od materijalnih, društvenih, socioloških i inih, nekoć prije korone, daleko bitnijih u širem aspektu svakodnevnog svjetonazora i komunikacije. Bez ikakvih busanja i nadmetanja, razlaže se ljudska paranoja, ona sasvim normalna i uobičajena što je usko povezana sa strahom i pritajenom patnjom, sa svjetskom boli koja je, ako ništa drugo konačno čitav svijet fokusirala u jedan osjećaj i jedno raspoloženje kada su nam dani i sati gotovo odbrojani čekajuči na fizički klimaks i kolaps kad je već sve ostalo prhnulo i odfučkalo svoje skupa s ekonomijom i zdravstvenim sustavom koji odavno više ne može pratiti razvoj pandemije i pronaći bilo kakvo racionalno, barem privremeno riješenje.



Iz aspekta ovakvog armagedonskog stanja neizvjesnosti iskače prvi video za najpotentniju, uvodnu pjesmu "Sedam dana" nazubljenu žestokim riffovima na razmeđi metala i punka, odokativno, reklo bi se da je grunge tu zlatna sredina poput Soundgardena iz vremena "Superunknown" albuma, a tu je ubačena i sjajna kraća solaža, te kovitlajuće izmjenljivi 'drajverski' basovi u stilu Ben Shepherda. "Minuta" je nešto blaži i umjereniji komad šetajući od modernog hard-rocka do čvrstog alternativnog rocka s metal medikamentima, opet bi se reklo da ima aromu grungea u kome je Gogo dobio dulju solažu. Skladba "Moj prijatelj" može na konto stihova 'vodi me, kažem vodi me' zavarati da je došlo do nekog 'errora' jer se posljednja zove "Vodi me", no izgleda da je baš u tome i jedna od caka ovog dueta. Osim toga i tempo opada skupa s intenzitetom nazubljenih riffova u melankolično-depresivnu vibraciju, međutim otkrivaju se i vrsno posložene gitarske intervencije u slojevito složenom aranžmanu. Četvrti broj "Sada znam" daje malo oduška i na frustriranu devijaciju nakon raspada emotivne veze ('ja više nemam snage trčati u krug/... sada znam tko si ti kada nema ljubavi/... između nas pustinja') uz hard/ heavy tipičan za bendove post-grunge ere poput Stone Sour, Black Label Society, Creed, Alter Bridge, elem američke scene koja se podjednako korespondira između varijacija ležernije Metallice i Seattle riznice na čelu s Alice In Chains i spomenutim Soundgarden, a nije na odmet ne primjetiti i prstohvat stonera. Već navedena "Vodi me" premda je najmekša i posve drugačijeg stila koji izranja iz tipičnog punk/ post-punk obrasca s uvodnim bas linijama pretvara se u u najdinamičniju kompoziciju nakićenu psihodeličnim gitarskim dekorom i odlično režiranim okukama s dva upečatljiva breaka dozvolivši da se potpuno razmaše i raširi na punih 5 minuta protežući podjednako i stoner i grunge i mekši oblik metala dajući vrlo dobru perspektivu za daljnje kreacije.

Sve pjesme imaju kontemplirano nabijene refrene i melodično stacionirane arije, doduše možda kada ih se prvi puta posluša i ne dolaze do potpunog izražaja zbog gustih slojeva distorzija i letargičnog 'clean' vokala koji bi mogao biti mrvicu opakiji u ovakvom zvučnom dizajnu, no na drugo-treće preslušavanje otkriva se vrsno bogatstvo da nije samo uvodni singl adut no.1. Po mom ukusu svih 5 komada su besprijekorno isklesani bez pretencioznih prenemaganja balansirajući ravnotežu idealno odmjerenog recepta u koji bi se moglo utrpati još štogoderice. Očekivati neke pojačane tempove ili blastbeatove bilo bi neumjesno jer je očito projekt vođen striktno 4/4 ritmovima baziranim za ples i rock/ metal đusku s konceptualno fiksiranom poetikom i modernim načelima koja su odavno prerasla transžanrovske mutacije u kojima više nije toliko uočljiva razlika između navedenih fahova: glazbenici su van svake sumnje talentirani, a kao što im bogata prošlost i ogromno iskustvo stoje u zavidnoj biografiji i diskografiji, posve su otvoreni i stalno spremni za nove izazove ne prepuštajući se apatiji 'starih dobrih vremena'. Vrijedi se nadati da ovo nije prvi i zadnji Error_2020. Nek se nastavi i u 2021. pod istim imenom jer 2020. godinu sigurno nitko neće zaboraviti kao niti 1941., 1991. ili 2001.

Naslovi: 1.Sedam dana, 2.Minuta, 3.Moj prijatelj, 4.Sada znam, 5.Vodi me

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 08/12/2020


PS: službeni izlazak je 11. prosinca 2020.
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*