home > mjuzik > Rat-A-Tat-Tat!

kontakt | search |

DALE CROVER: Rat-A-Tat-Tat! (Joyful Noise Records, 2021)

U očekivanju novog Melvins albuma zakazanog za veljaču 2021. ko' grom iz vedra neba strefio je ovaj solistički rad njihovog stalnog i nepromjenjivog bubnjara Dale Crovera. Malo je znano da je iz dokolice, nakon više od 3 decenije lupanja i vrištanja u ljeto 2017. objavio svoj prvi solo album "The Fickle Finger Of Fate", a onda koncem 2020. s bendom Raging Slab "Sisterslab and the Boogie Coalition: Vol.1" koji se godinama radio s njegovim prijateljima, točnije gitaristom Gregory Strzempkom pošto su 2014. saznali da Elyse Steinman (Gregoryjeva supruga) boluje od karcinoma pluća. Ona sama je pjevala vokale na omiljenim pjesmama, umrla je 30.III 2017., a pošto je album konačno objavljen i rasprodan već u pretprodaji, za one koji su zakasnili, jedino je moguć digitalni download koji košta ni manje - ni više nego pišljivih 500 američkih dolara!!!
[  ]

Jedna od daleko poznatijih, no sada već i zaboravljenih činjenica jest njegovo prijateljstvo s Kurtom Cobainom i njihovim zajedničkim bendom Fecal Mother iz kojeg su kasnije isplivale prve pjesme Nirvane, a uz to valja spomenuti i Croverovu opsjednutost s eksperimentalnom glazbom koju je često znao projicirati kroz radove Melvinsa, a duguju djelomice i njegovoj suradnji i prijateljevanjem s Mike Pattonom. Mada ga površni pratitelji Melvinsa znaju isključivo kao bubnjara, te povremenog bas gitaristu i vokalistu još nekolicine projekata i bendova (Altamont, Peeping Tom, Redd Kross, Shrinebuilder...), on iza sebe ima ogromnu auru koja ga stavlja u poziciju najvećih grunge heroja i eksperimentalista rocka, te upravo s ovime drugim solo albumom na određeni način pokušava pojasniti što jest on u stvari.
[  ]

Počevši snimanje kao oneman band u studiju Toshi Kasaija (ex-Big Business, Plan D), s vremenom je shvatio da će mu dobro doći poneka gostujuća svirka u kojoj su mu se priključili basist Steve McDonald (Redd Kross), zatim i sam Kasai na synthovima, saksofonist i udaraljkaš Mindee Jorgensen (Dangerously Sleazy) i kolega iz Altamonta, basist Dan Southwick koji je odsvirao dionice u samo jednoj pjesmi "Tougher" s kojom se Crover potpuno približio starom grungeu uz još "I can't help you there" za koju ne napravljen i uvrnuto šašavi video spot. Album je stoga vrlo čudan i neobičan, no znajući sve one eksperimentalne vragolije, koještarije, mnogi ih nazivaju i đubretarskim sranjem iz opusa Melvinsa, "Rat-A-Tat-Tat!" je potpuni omaž samom sebi, kolaž svakojakih utjecaja i perioda kroz koje je prolazio, primjerice u uvodnom eksperimentalnom komadu "Moclips" poziva se na suradnju s Mike Pattonom, a u završnoj "Kiss proof world" odaje počast kolegama Pacific Northwest, eklektičnim spojevima u pjesmama "Supine is how I found him" i "New pharoh" otvara otvorenu diskusiju o raznobojnim kohezijama noise i eksperimentalnih stilova, a u "Shark like overbite" se opasno približio pop provaliji crossovera koju jedino spašava dovitljiva inspiracija s tri psa koja je svojevremeno imao na okupu. Izdavač tvrdi da mu je to najpopističnija pjesma koju je ikad napravio i za očekivati je da će kad-tad biti objavljena kao singl.



Dvanaest kraćih, neopterećeno i otkačeno postavljenih kompozicija sabijenih u svega 35 minuta dočarava raznorazne Croverove opservacije, čak se pronašlo posvete i Bowieu u dvominutnoj plesnoj mantri "The Bowie mix" s vibrafonom koja se nastavlja u bubnjarskom solažu "Piss Mojado", ima i prljavog sludge-bluesa ("Untrue crime"), akustike ("I'll never say"), a i nepotrebnih noise-doom zavitlavanja ("Stumbler"), no to je sve i pop i punk i rock hvatajući ih za glavu suštine udahnuvši im intenzitet neprikosnovene zafrkancije s obaveznim pomicanjima granica na razmeđi vlastitog stilskog remonta, redefiniranja osobnog ukusa i teorija o stupnju provokacije. Kao što je na jednoj kazališnoj premijeri Eugenie Ionesco pošandrcao jer je publika pljeskala izjavivši da je razočaran jer je očito pogriješio s obzirom da je napravio provokaciju, tako niti ovaj Croverov rad ne valja doživljavati iz nekog rakursa udobnosti, a on i jeste takav. Neočekivan čak i u onome što bi se moglo očekivati.

Naslovi: 1.Moclips, 2.I can't help you there, 3.Tougher, 4.Stumbler, 5.Shark like overbite, 6.Supine is how I found him, 7.I'll never say, 8.New pharaoh, 9.Untrue crime, 10.The Bowie mix, 11.Piso Mojado, 12.Kiss proof world

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 27/01/2021

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*