home > mjuzik > Dekadrone

kontakt | search |

CABARET VOLTAIRE: Dekadrone (Mute Records, 2021)

Povratak Cabaret Voltaire je dobrodošao u kriznom trenutku svjetske globalne demencije i apokaliptičnog raspoloženja. Prvo s albumom, pa su slijedila 2 EP-ija, a evo nakon tog prvog povratničkog albuma i drugog dugosvirajućeg, ali u instrumentalnom izdanju.
[  ]

I nije, ako ste pomislili instrumentalna varijanta "Shadow of Fear", dapače, nema mnogo veze s njime niti u zvučnom, a niti u stilskom obliku. Riječ je o samo jednoj, 50 minuta dugačkoj kompoziciji uronjenoj u vrlo brzi drone, dakako, elektronski gdje Richard H. Kirk u valovitim periodima izmjenjuje minimalističke staccato repeticije s pozadinskim šumovima, škripovima, brumovima, halovima, turbulentno mračnim harmonijama što neprekidno ukazuju na strahove, paranoje i upozorenja s morbidnim horror ugođajem neprekidnutog niza loših eminemcija obrušavajući se na društveni i humanistički nered. Protkaju se u tome i snimci s konkretnih lokacija poput odjeka gradske atmosfere, praznih perona podzemne željeznice, praznih ulica, kilometara praznih prostora ganjajući dramatiku na samotnjaštvo i depresiju.



S glazbene strane je pretjerao upotrebom jednog te istog akorda kojeg repetira staccatima čak niti ne mijenjajući oktavu; ha, valjda i namjerno stvarajući osjećaj odbrojavanja vremena koje je još preostalo. Sumorna slika ne upućuje na ništa pozitivno i optimistično, ionako je kroz ranu karijeru malo toga kod njega imalo zrake svijetlosti, sve što se čak i preuranjeno prikazivalo kroz pesimizam, mrakove i prizivanje zagrobnog života, ovdje je utkano u potpuno opravdani koncept, sjetite se EP-ija "Three Mantras" (1980, UK indie no.10) ili brojnih eksperimentalnih radova porazbacanih što po tadašnjim audio kasetama, a što po kompozicijama s albuma ili B-stranama singlova, kao i popunama EP-ijeva sa čudnovatim ambijentalno-eksperimentalnim eskapadama.

Ovdje je to transplantirano u daleko koherentniju elektronsku minimalistički uređenu simfoniju bez ijednog odjeka ritam mašine ili bilo kakvih naznaka plesnog tempa. Psihodelično, hipnotički, kozmički, mnogo brže od uobičajenog drone pristupa s neprestanim valunzima valovito raspoređenih pratećih efekata može u potpunosti nadomjestiti tu poprilično zaboravljenu i ne baš tako omiljenu fazu benda nesumnjivo namjenjenu u ovome slučaju prvenstveno starim fanovima dokazujući da u starome Kirku ima još uvijek fitilja za mračne eksperimente i stvaranje neugodne atmosfere pa makar novi naraštaji ovo smatrali trance technom bez ritmičke pratnje.

Naslovi: 1.Dekadrone

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 26/03/2021

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Violence Unimagined

CANNIBAL CORPSE: Violence Unimagined (2021)

| 23/04/2021 | horvi |

>> opširnije


cover: Nakupina

CRUSTALNO JASNO: Nakupina (2021)

| 22/04/2021 | horvi |

>> opširnije


cover: Krhko je znanje

TARGET: Krhko je znanje (2021)

| 21/04/2021 | horvi |

>> opširnije


cover: Chimeras

ALTAR OF EDEN: Chimeras (2021)

| 20/04/2021 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Sleeps Society

WHILE SHE SLEEPS: Sleeps Society (2021)

| 20/04/2021 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Dekadrone
  • Mix-Up (1979)
  • The Voice of America (1980)
  • Red Mecca (1981)
  • 2x45 (1982)
  • The Crackdown (1983)
  • Johnny Yesno, soundtrack (1983)
  • Micro-Phonies (1984)
  • The Covenant, The Sword and the Arm of the Lord (1985)
  • C O D E (1987)
  • Groovy, Laidback and Nasty (1990)
  • Body and Soul (1991)
  • International Language (1993)
  • The Conversation (1994)
  • Shadow of Fear (2020)
  • What's Going On, EP (2020)
  • Shadow of Funk, EP (2021)
  • Dekadrone (2021)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*