home > mjuzik > Metamorphosis

kontakt | search |

ASTORA: Metamorphosis (d.i.y./bandcamp, 2021)

Istraživanje postanka čovječanstva i svemira znaju zaglibiti u kaosu s katastrofalnim neuspjehom u raspoloženju koje niti znanost ne umije razlučiti što je od Stvoritelja, a što je čista igra nerazrješivih zakona prirode.
[  ]

Slovenski oneman bend kojeg potpisuje Gedo u nepunih 6 mjeseci 2021. godine je realizirao dva albuma, a prije toga je imao 2 EP-ija i jedan singl radeći od 2019. na bazi melodičnog deatha s ponešto progressive i post zahvata. Za osnovne uzore navodi prije svega švedsku školu, stare In Flames i At The Gates, te francusku Gojiru, također iz ranijih dana. To koji puta na ovome drugome albumu djeluje čudnovato rastreseno, ali mora se priznati da ima originalnog šmeka u neobičnijim gitarskim tretmanima i ritmici koja se čini da će se svakog trenutka raspasti, no drži se čvrsto na okupu kroz 8 kompozicija različitih duljina od 4 do 12 minuta.
[  ]

Zvuk je težak, no ne i preoštar u tempovima uglavnom izbjegavajući blastbeatove korištenjem programiranih ritmova koji su sasvim solidno tretirani i kao takve ih je moguće percipirati poput živog bubnja, dapače svih ovih nepunih 50 minuta funkcionira bendovski. Lako se na prvo slušanje zavarati da je ovo standardna postava s basom, bubnjevima, gitarom i isturenim vokalom, a uočava se i tendencija jedne, osnovne gitare koja drži vodeću melodijsku strukturu.



Prve dvije uvodne pjesme "Praise the sun" i s ponešto groove elana "Inferno" upuštaju se u razmatranje svemira i postanka čovječanstva s depresivnim učinkom u kome nema osobite sreće; sunce je jedno, priroda je učinila da ljude navodi na misticizam i preispitivanja o svemu i svačemu sukobljavajući se između fizikalnih, religijskih i ezoteričnih načela kroz vlastite predrasude. Melodična naslovnica "Metamorphosis" se igra tim načelima kroz unutarnje paranoje i obzore da je život zastrašujući u pogledu flore, faune i humanosti, te se stiče dojam da je ponajbolje letjeti i sanjati. Tek u četvrtoj "Cerebrum" se dodaje ponešto blastbeatova uz individualnu preokupaciju da je čovjek zloslutno dementno i opasno biće koje unatoč vrlinama ima strast ozbiljne potrebe za sakaćenjem i uništavanjem, a "Blind slaughter" s miš-maš serijalom utjecajnih švedskih vedeta primjenjuje tendenciju prilagodbe i mutacija počevši od shvaćanja integriteta u vlastitom umu misaonim procesom da su promjene kad-tad neizbježne s turobnim zaključkom da je čovječanstvo stado janjaca što čeka klanje. Pronađe se kroz libreto i zanimljivih lingvističkih formulacija poput 'copium', verbalne kuge ili kanibalizma oivičenog kao "Hannibalize" natopljenog, dakako ljudskom krvlju i nadahnutog čuvenim Hanibalom s doom konotacijama i Gojirinim prstohvatom riffova. Neočekivani izlet u blackgaze s emotivnim efektom lamentacija o životu vodi predzadnja "Fractured time", a ljepotica od 12 minuta "In the abscence of mind" na čudnovato kompleksan manir s puno prekida, nadogradnji, različitih melodičnih prevrata i podužim tekstom nosi epilog katastrofi postojanja, agoniji borbe protiv demona, pokušaju promjena spram okrutne ljubavnice vremena i nostalgičnim vapajem za mladošću osvrće se na proživljeno iskustvo, znanje, duhovnu snagu i tračak glupe nade.

Lirski se sve ovo doima poput pseudo-znanosti u koju su osim nekih empirijskih faktora uključeni i emotivni, te filozofski aspekti stare skolastike kao da je došla iz davnih vremena kada se još i mitologija smatrala dijelom nauke, no nema ovdje nekih nadrealnih ili SF konotacija. Puno nihilizma i mrakova o razglabanju mahom poznatih činjenica koje odvajkada intrigiraju misaono biće da stvara predodžbe o stvaranju i uništenju, te stavovima, usredotočeni su na individualne preokupacije priznajući ograničenost ljudskog uma bez ikakve prepotentne i arogantne, ha, nazovimo studioznosti kakvu bi mogao priuštiti teoretičar teologije, filozofije i psihologije. Ide po jasno ucrtanom konceptu. Nije loše. Nimalo.

Naslovi: 1.Praise the sun, 2.Inferno, 3.Metamorphosis, 4.Cerebrum, 5.Blind slaughter, 6.Hannibalize, 7.Fractured time, 8.In the abscence of mind

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 06/08/2021

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*