home > mjuzik > Daumenbruch

kontakt | search |

FAUST: Daumenbruch (Lossless Digital Erototox Decodings, 2022)

Znalo se na svakom albumu ovih krautrock čudaka naći kojiputa neka plesna pjesma. Ali ovaj puta niks od toga. Samo 3 dugačka instrumentala jer kako onda drugačije opravdati proširenu sekciju od čak 8 glazbenika. Uz bazični dvojac Gunther Wüsthof (music box) i Zapi W. Diermaier (bubnjevi), ovdje je okupljena gostujuća ekipa iz nekoliko njemačkih bendova - Einsturzende Neubauten, Schneider TM, Stadtfischlex... pa se valjalo dati prostora za kojekakve improvizacije i slobodna kretanja.
[ Faust und Gäste ]

Faust und Gäste   © 2022

Gledajući ih kroz 50 godina karijere, tko god bio na čelu, Faust je ostao vjeran svom eksperimentalnom i istraživačkom duhu. Tako se kroz gotovo 60 minuta nudi nadrealna glazba ispunjena bizarnim svemirskim kolokvijama industrijskih pejzaža, elektronike, plemenskih udaraljki, hipnotički tromih ritmovima sa sporim, gotovo najsporijim drone pomacima i paradiranjima kroz velika vremenska rastojanja atakirajući na svijest polaganog izgaranja koje nikako da plane i bukti u vatri.
[  ]

Sama naslovnica aludira na onaj jezivi debi s rendgenskim snimkom šake, samo se čini da je ovaj puta u prvom planu srednji prst premda "Daumenbruch" znači 'slomljeni palac'. Ima u tome nekog mističnog polariteta: pomislilo bi se da im je ovo zadnji album, ali ne. Najavljen je već i sljedeći "Punkt.". Elem, iako je ovdje u tom koncepcijskom aspektu mnogo toga slično na sijaset prethodnih radova s opuštenim ambijentalnim tripovima i razvučenim sesijama, na trenutke se doima da sve ovo zvuči poput bendova iz kojih dolaze gostujući eksperimentalisti.



Ujedno, ovo je urađeno na daljinu. Svako od njih je napravio svoje dionice i poslao ih bazičnom dvojcu koji su to miksali i eterično protkali kroz najudaljenije krautrock seanse dugotrajnih repetativnih ulomaka što se kotrljaju uz svako malo dodatke novih slojeva zvukova s kojima se pronalaze krešenda, ali nimalo nalik onima iz post-rocka. Tematski je paradoks u nazivima kompozicija; od "Weisse schokolade" bi se očekivala neka slatkoća, međutim hipnotika kojom se kreira gotovo 23 minute drone sintagmi upućuje na duboki psihodelik, "Default mood" prolongira letargičnost i sramežljivost sasvim drugačiju od današnje grabeži i busavog nametanja egoizma, a "Border river" meditativno stanje začinjeno loop tehnikom, otkačenom elektronikom i zvukovima instrumenata koji u praksi ne služe kao glazbala (ventilator i kojekakve priručne self-made alatke Sonje Kosche).

Album ima svoju dugotrajnu primjenu jer bend kao ovakav s tim mnogim tumbanjima članstva i dalje spremno, odvažno i hrabro ostvaruje kontakt s autentičnim izrazom premda je onaj veličanstveni dojam za eksperimentalizaciju ranih 70-ih vremenski odavno prhnuo. Tamo gdje su mnogi krautrock izvođači posrnuli i pali u naletima popa, new-wavea i različitih transžanrovskih stujanja, Faust još uvijek lucidno kreira svoju unikatnost bez skrnavljenja te bogate i velike ostavštine. Uglavnom, ovo je vrlo prijatno i opuštajuće izdanje, takoreći psihodelik za puštanje mašti na volju.

Naslovi: 1.Weisse schokolade, 2.Default mood, 3.Border river

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 09/04/2022

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Wir sind das Volk

LAIBACH: Wir sind das Volk (2022)

| 29/06/2022 | horvi |

>> opširnije


cover: Vibrate Generate

RE-FLEX: Vibrate Generate (2022)

| 28/06/2022 | horvi |

>> opširnije


cover: Ламуа, EP

ЛАМУА: Ламуа, EP (2022)

| 27/06/2022 | horvi |

>> opširnije


cover: There Is Nothing

OZRIC TENTACLES: There Is Nothing (2022)

| 27/06/2022 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Destroy Rebuild

D.R.U.G.S.: Destroy Rebuild (2022)

| 26/06/2022 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Daumenbruch
  • Faust (1971)
  • Faust So Far (1972)
  • The Faust Tapes (1973)
  • Outside The Dream Syndicate, with Tony Conrad (1973)
  • Faust IV (1974)
  • Faust 5 (1975)
  • Rien (1995)
  • You Know FaUSt (1996)
  • Faust Wakes Nosferatu (1998)
  • Ravvivando (1999)
  • Freispiel (2002)
  • Derbe Respect, Adler, with Dalek (2004)
  • Outside The Dream Syndicate Alive 1995, with Tony Conrad (2005)
  • Disconnected, with Nurse With Wound (2007)
  • Schiphorst (2008)
  • C'est Com… Com… Complique (2009)
  • Faust Is Last (2010)
  • Something Dirty (2011)
  • jUSt (2014)
  • Fresh Air (2017)
  • Krystal ''Belle'' Boyd, with Kommissar Hjuler & Mama Baer (2020)
  • Daumenbruch (2022)
  • Punkt. (2022)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*